Lidé prý necinkali klíči, aby se dočkali chudoby pro sebe a své děti

29.10.2011 7:47

Krize v eurozóně se promítne do zhoršení situace Česka, ale nic převratného, natož změnu "zobacího pořádku" politolog Alexander Tomský nepředpokládá. To předsedkyně strany Suverenita Jana Bobošíková varuje před radikalizací společnosti i jako důsledkem zklamaných očekávání z doby před 22 lety. Europoslanec Edvard Kožušník zase poměřuje život u nás a ve Španělsku a Češi z toho vycházejí ještě poměrně dobře.

Lidé prý necinkali klíči, aby se dočkali chudoby pro sebe a své děti

Strašení rozpadem eurozóny je podle ekonoma, politologa a nakladatele Alexandra Tomského nesmysl. Vždyť ji stvořila ekonomická elita sjednocené Evropy, a ta ji přece nenechá padnout. „To, co slyšíme, je strašlivá propaganda. Euroskeptici by si sice rozpad eurozóny hrozně přáli, já také, ale přehánějí, protože to je jen normální malá krize, kterou si eurozóna sama způsobila. Druhou věcí je, že jim politici svými výroky nahrávají, protože se obávají vzniku liberálně-skeptických stran," říká pro ParlamentníListy.cz Tomský.

Česko se proto nemusí obávat vlivu rozpadu eurozóny, ale ani tak na tom není a nebude dobře. „Jsme poměrně chudí, ale jsme na to zvyklí. Budeme však na tom ještě hůř, když Kalousek prosadil zvýšení daně z přidané hodnoty, místo aby prosadil snižování byrokratické zátěže státu. Státní správa se jen malinko oseká, ne moc, ale zas všechno zaplatí daňový poplatník prostřednictvím zvýšení DPH," poukazuje ekonom na stovky nejrůznějších vrchních ředitelů po úřadech, kteří berou šedesátitisícové platy.

Věci veřejné si musí nazobat, a tak vládu nikdy neshodí

Tomskému vadí také výmluvy politiků při zvyšování DPH, že nepřímé daně jsou lepší daně, protože se lépe vybírají. Očekává, že lidé po zdražení potravin v důsledku zvýšení DPH přejdou na lacinější druhy jídla, ale bouřit se nebudou. „Lidé řvou, až když jim úplně teče do bot. Říká se, že demokracie se vzpamatuje vždy až za pět minut dvanáct. Budeme tedy chudnout, chudnout a chudnout," konstatuje politolog.

Ale nic převratného u nás nepředvídá, protože koaliční vláda prokazuje ohromnou soudržnost. „Jak by také ne. Politici Věcí veřejných vědí, že úspěch z posledních voleb už nikdy nezopakují a do takových funkcí se nedostanou. Proto vládu nikdy neshodí. Musí si užít ten nový zobací pořádek, jak se říká v Anglii. Proč by od těch koryt, jak se zase říká u nás, odcházeli?" ptá se Tomský.

Šéfce Suverenity vadí bohorovnost politiků

Proto změnu přinesou podle politologa až příští volby, kdy propadne pravice a polepší si levice. „Ale ne zas o moc, protože u nás je hodně lidí protikomunistického a protisocialistického smýšlení, to v západní Evropě není," upozorňuje ParlamentníListy.cz Tomský, podle něhož nakonec krize donutí stát, aby svou parazitní ekonomiku snížil. „Jedna ekonomika, ta soukromá, vydělává, ta druhá ji saje a dojí. Ty velké platy ve státní správě zaplatí jako vždy soukromý sektor," připomíná ekonom přebujelou byrokracii, s níž se politici neumějí, nebo možná nechtějí vypořádat.

Mnohem větší obavy z blízké budoucnosti u nás pociťuje ekonomka a předsedkyně strany Suverenita Jana Bobošíková. „Českou ekonomiku čeká dramatický vývoj. Proto mi tak vadí bohorovnost našich politiků, kteří připouštějí, a to až v posledních dnech, jen jakési drobné potíže. Přitom hrozí pokles výroby, mohutný pokles úvěrování ze strany bank, čekám jen to nejhorší," přiznává pro ParlamentníListy.cz Bobošíková.

Vláda by měla skončit s vytáčkami a nahodilými výkřiky

Sama při slyšení v Poslanecké sněmovně požadovala, aby česká vláda seznámila veřejnost s reálným stavem české ekonomiky. „Vláda by to měla bez vytáček udělat místo nahodilých výkřiků tu o růstu HDP o dvě a půl procenta, tu zas jen o jedno. Ne abychom se pak z týdne na týden ocitli v hodně dramatické situaci, kterou bychom pak už neuměli řešit," upozorňuje šéfka Suverenity, že to u nás dopadne hodně špatně, pokud nezačnou politici jednat s občany na rovinu.

Obává se radikalizace společnosti, v jejímž důsledku se pak může stát cokoli. „Zoufalí lidé dělají zoufalé činy. Stačí se podívat, co se děje a ještě bude dít s cenami potravin nebo na poli exekucí," myslí si Bobošíková, že i tohle se může stát rozbuškou dění ve společnosti. Nevěří totiž tomu, že Češi vyšli před 22 lety do ulic proto, aby teď trpěli za nezodpovědnost politiků. „Nikdo necinkal klíči proto, aby se ocitl tváří v tvář bezvýchodné budoucnosti a dočkal se chudoby pro sebe a pro své děti," zdůrazňuje předsedkyně Suverenity.

Jih Španělska drtí čtyřicetiprocentní nezaměstnanost

Naopak europoslanec ODS Edvard Kožušník poukazuje na to, že na nás měla krize zatím jen nepřímý dopad. „Vůbec se nedá srovnávat ekonomická situace a nálada ve společnosti mezi námi a Španělskem. Tam je na jihu čtyřicetiprocentní nezaměstnanost a Španělé zažívají, co je skutečná krize," uvádí pro ParlamentníListy.cz Kožušník jako příklad zemi, kde několik let žil.

Ta je nyní jednou z nejohroženějších v rámci eurozóny, která prochází výraznou krizí. „Na jaře 1989 by si také nikdo nevsadil na pád komunistického režimu ani čtvrťák, takže i teď by bylo hádání z křišťálové koule, zda dojde k rozpadu eurozóny. Může se to stát v horizontu týdnů, ale třeba se to nestane ani za deset let," netroufá si europoslanec na jakoukoli prognózu.

Je dobře, že máme takovou vládu, která dělá dobré reformy a šetří

Zastánce českého referenda o přijetí eura ale očekává, že nynější problémy v eurozóně vzhledem k provázanosti naší ekonomiky dopadnou i na nás. „Je dobře, že máme takovou vládu, která dělá dobré reformy a šetří. Ve Španělsku vládnou socialisté už sedm let a z vyrovnaných rozpočtů poslali zemi do hlubokého zadlužení," srovnává Kožušník situaci ve dvou zemích, které nejlépe zná.

K věci:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…