Lidé se musí připravit na zdražení většiny zdravotních pomůcek

30.11.2012 8:48

Vyšší daň z přidané hodnoty zdraží úplně všechno. Nápor dopadne nejvíce na pacienty. DPH u zdravotnických prostředků totiž poskočí ze 14 na 21 procent. Česko tak musí učinit na přání Evropské unie. Dosud měla Česká republika vyjednanou výjimku. Napsaly Lidové noviny.

Lidé se musí připravit na zdražení většiny zdravotních pomůcek
Foto: Martin Kovář
Popisek: Chirurgický zákrok, ilustrační foto

Deník uvádí případ ženy z Brna, která kupuje obvazy pro dceru s atopickým ekzémem. Nově za ně zaplatí o šest set korun ročně víc. Obvazy pro atopiky stály zhruba 160 korun, v novém roce dojde ke zdražení o deset korun.

Už dnes si lidé připláceli tisíce ročně

Ještě více si podle Lidových novin připlatí chronicky nemocní lidé. Zdravotní pomůcky přesune ministerstvo do vyšší daňové sazby. Zároveň ale neupraví stropy, které limitují pojišťovny při jejich hrazení. Dlouhodobě nemocní tak dostanou od pojišťoven mnohem méně péče.

Například cukrovkářům mohou pojišťovny zaplatit každému jen čtyři stovky kusů testovacích proužků za 3200 korun ročně. Více jim přispět nesmějí. Daň ovšem zvedne cenu jednoho proužku a do limitu se jich proto tolik nevejde.

„Je to katastrofa. Už dnes příspěvky zdaleka nestačily a lidé si sami dopláceli tisíce ročně,“ řekl ke změnám Václav Letocha ze Svazu diabetiků.

Výrobci mohou nabízet výrobky levněji, ale jen někteří

Šéf asociace dodavatelů zdravotnických prostředků Miroslav Palát tvrdí, že změna dopadne také na nemohoucí seniory. „V této skupině je řada těžce inkontinentních pacientů. Ti přitom dostanou od pojišťovny zaplaceno o jeden celý balík zateplovacích plenkových kalhotek méně. Balení obsahuje třicet kusů plen,“ uvedl Palát.

Situaci mohou příznivě ovlivnit výrobci, pokud budou své výrobky nabízet levněji. Udělají to ale nejspíš jen někteří, další se stáhnou z trhu. Česko také může nařízení EU obejít. Každý stát totiž může v nižší sazbě ponechat pomůcky, které jsou nezbytné pro léčbu zdravotně postižených. Tito lidé ale nikde nejsou definováni.

Podle náměstka ministra financí Ladislava Minčiče by vyšší sazbě mohly uniknout invalidní vozíky, bílé hole pro slepce nebo rovnátka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…