Lidé se u nás nechtějí klanět ani Kremlu, ani Bílému domu, ale bojí se války. Jiří Dolejš detailně rozebral akci Američanů

27.03.2015 20:44

ROZHOVOR "Lidé se u nás nechtějí klanět ani ke Kremlu, ani k Bílému domu a bojí se o jediné: Aby nás mocenský apetit velmocí nedostal zase do války. Ovšem v tomhle blázinci pak seriózní debaty o bezpečnosti země padají pod stůl,“ zmínil k odporu některých lidí vůči průjezdu amerických vojáků Českem místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Lidé se u nás nechtějí klanět ani Kremlu, ani Bílému domu, ale bojí se války. Jiří Dolejš detailně rozebral akci Američanů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místropředseda KSČM Jiří Dolejš

V rozhovoru ParlamentníchListů.cz totiž Dolejš rozebral akci Američanů Dragoon Ride z mnoha úhlů, kdy kromě jiného vysvětlil, proč KSČM vlastně hodlá tuto sobotu na Václavském náměstí proti jízdě dragounů protestovat. V souvislosti s akcí prý Dolejš ovšem rozhodně nesouhlasí s těmi "blázny“, kteří hodlají na Američany metat vejce, kamení, či dokonce pálit jejich státní symboly.

Z části politického spektra a občanských iniciativ se ozývá radikální kritika amerického vojenského konvoje, který má projet velmi brzy přes Česko. Iniciativa Ne základnám připravuje na tuto sobotu proti konvoji protestní akci na Václavské náměstí, k níž se připojí i komunisté. Jaký máte vlastně názor na průjezd amerických obrněnců?

Především je třeba podtrhnout, že nejde o kritiku přesunu vojsk domů ze společného cvičení. Vojáci občas cvičit musí, jinak ztratí schopnost plnit své úkoly. Samozřejmě, že vojáci se nějak dostat domů do kasáren také musí a kdyby naší zemí projeli vlakem - jako už mnohokrát před tím - nikdo by si toho nejspíš ani nevšiml. Tady jde ale o zcela legitimní vyjádření kritického názoru na to, že NATO těmito akcemi, jako bylo cvičení "Atlantic Resolve", ukazuje svaly směrem na Východ. Je zarámováno snahou USA zvýšit svou vojenskou přítomnost v našem regionu. A že tím vlastně napětí ve vztahu k Ruské federaci spíše eskaluje, než snižuje. Sama americká strana prohlásila, že takto teatrálně koncipovaný průjezd má být demonstrací síly a stává se i testem loajality s jejich politikou. Proto KSČM se k takto pojatým protestům Ne základnám, Evropané proti válce, Spojenectví práce a solidarity atp. připojila a na Václavském náměstí má vystoupit s projevem i předseda strany Vojtěch Filip. Protože si myslíme, že ani jako členská země NATO nesmíme být slepě loajální.

K akci Dragoon Ride vznikl v tomto týdnu bleskový průzkum, který pro Českou televizi vypracovala agentura STEM/MARK. Čechům podle něj prý průjezd amerického konvoje nevadí. S průjezdem souhlasí 82 procent dotázaných, proti je 17 procent. Největší podíl těch, kterým průjezd vadí, je mezi voliči KSČM – 32 procent. V čem se skrývá podle KSČM problém?

V průzkumech dostanete odpověď, nač se ptáte. Samozřejmě, že lidem příliš nevadí samotný fakt, že zemí projede nevelká kolona, z které za pár dní uvidíme na Rozvadově jen záda. Takto uvažují i mnozí voliči KSČM. Jinak ale formulovala otázku agentura Phoenix Research, která se ptala, zda průjezd kolony ohrozí ČR. I zde byla odpověď, že 78 procent občanů přímé ohrožení v této epizodě nevidí. Samozřejmě, že těch pár vojáků směřujících do kasáren nějakou válku neznamenají. Kdybyste se ale zeptali lidí, zda souhlasí s tímto festivalem uctívání "mírotvorné" role USA v Evropě, zda si myslí, že NATO tímto pomáhá stabilitě, tak určitě dostanete zcela odlišné odpovědi. Podle lednového průzkumu CVVM si přes 60 procent lidí myslí, že NATO zhoršuje vztahy k jiným státům a míru moc nepomáhá. To výrazně cítí i voliči KSČM a další lidé, a proto tak kriticky reagují.

Podle některých českých médií prý někteří protestující chtějí na kolony amerických vozidel házet vajíčka či rajčata, chystá se prý i propíchávání pneumatik u obrněnců Stryker nebo pálení americké vlajky. Co tomu říkáte? Není už pocit odporu tady vyšroubován ad absurdum?

KSČM má kritický názor na politiku NATO a nelíbí se jí ani to, že vláda podcenila politický rozměr průjezdu americké kolony a nenalezla odvahu předstoupit s touto věcí před Parlament. To, že příslušný zákon o vojácích jiných států na našem území nechává kompetenci u průjezdu na vládě - parametrem je "zpravidla 48 hodin", tak bazírovat na slově "zpravidla" zcela přehlíží onen politický rozměr, který by měl být podroben politické diskuzi. A té se vláda asi bojí. To ale neznamená, že souhlasíme s kritikou, která jde za rámec veřejného pořádku a zákonů. Rozhodně nemohu souhlasit s pokusy o sabotáže, odmítám i argumentaci v podobě metání vajec, natož kamení a neměly by se ani pálit státní symboly. Doufám, že se žádný z protestujících nenechá vyprovokovat k nepředloženosti. Jiný názor se dá dnes demokraticky vyjádřit v rámci svobody slova a svobody shromažďování. Hloupé excesy by věcné kritice jen ublížily. Ostatně zmiňované průzkumy veřejného mínění také ukazují, že zbytečná hysterie kolem této věci většinu lidí nepřitáhne. A bylo by škoda potřebnou veřejnou diskuzi na tato témata takto hloupě nějakým extremismem zablokovat.

V kontextu s konvojem dokonce tu a tam zaznívají slova o okupantech a okupaci ze strany USA a dokonce se k tomu objevují asociace s rokem 1939, nebo se srpnem 1968. Co lze k tomu říci?

Špatné historické zkušenosti vedou v ČR ke zvýšené citlivosti na cizí vojáky. To je pravda. Musím ale říci, že i když s prezidentem Zemanem v mnohém nesouhlasím a nelíbí se mi ani jeho názor na NATO, ve kterém vidí neochvějnou záruku naší bezpečnosti, tak jeho varování před blázny v této souvislosti docela chápu. Stejně jako "blázni protiruští", tak "blázni protiameričtí" se chovají často zcela nevěcně. Je absurdní v každém, kdo nosí "battledress“, vidět fašistické smrtící monstrum a nelze opravdu přirovnávat několikadenní průjezd vojáků NATO - například v loňském roce bylo průjezdu vojsk více jak sto - k obsazení země německými fašisty v roce 1939. Kulhá i srovnání s invazí vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968. Nejen proto, že tehdy tu dočasně zůstala 22 let, ale i pro zcela jiný historický kontext. Nepochybně i tato invaze, kterou KSČM mimo jiné odsoudila, je určitým mementem. Nesrovnávejme ale hrušky a jablka.

Váš stranický kolega europoslanec Miloslav Ransdorf ke konvoji amerických vojáků řekl, že sice jde o demonstraci síly, ale ne vůči Ruské federaci, nýbrž vůči občanům států, kterými bude konvoj projíždět. Takže to je prý spíše jakási hrozba vůči našim občanům. Jak se na jeho názor díváte? Existuje tady snad podle komunistů nějaké přímé ohrožení pro lidi?

Demonstrace síly má samozřejmě odstrašovat. Otázkou je, zda se dotyčný odstrašit nechá. To, že průjezd kolony je aranžován jako zábavná a branně výchovná show má ale spíše pro domácí publikum tragikomický rozměr. Někde asi přivítají Američany sklenicí Prazdroje a vzorkem z domácí palírny, jinde křikem a cedulemi ve stylu "Ami go home“. V předvečer oslav 70. výročí konce II. světové války a vítězství protifašistické koalice dost trpká upomínka. Většina asi nad tím tyátrem především zakroutí hlavou, ale manifestovaná loajalita spojená s vyvěšováním amerických vlajek - mimochodem chystá se k tomu i má radnice na Praze 6, kde je starosta za TOP 09 - skončí spíš jako hujerovské gesto. Lidi se u nás nechtějí klanět ani ke Kremlu, ani k Bílému domu a bojí se o jediné: Aby nás mocenský apetit velmocí nedostal zase do války. Ovšem v tomhle blázinci pak seriózní debaty o bezpečnosti země padají pod stůl.

Proti demonstrantům vznikají také protiakce zcela opačně smýšlejících občanů. Třeba bývalému šéfredaktorovi Reflexu Pavlu Šafrovi došla prý trpělivost s "ruskou pátou kolonou“, která chce blokovat cestu amerického vojenského konvoje. Na Facebooku proto Šafr ohlásil záměr organizovat demonstrace všude tam, kde bude řádit "Putinova pátá kolona". Prý je chtějí lidi dělat hlavně proto, aby Američané viděli, že nejsou u nás jen samí blázni.

Konvoj projíždí několika zeměmi. Ale speciálně v České republice platí, že místo národní manifestace u nás dochází spíš k štěpení společnosti. A v rámci celé škály názorů se objevují i postoje krajní. O bláznech mluvil - jak jsem připomněl - i prezident Zeman. Ale ten nešetřil ani tu krajnost, kdy lidé všude v každém roští vidí ruské agenty a dokonce i to, jak Putin, jako hlava říše zla, spouští třetí světovou válku. Do téhle kategorie agitek se řadí právě pánové Klvaňa či Šafr. Agentománie je rysem totalitního uvažování, protože vede k tomu, že každý, kdo má jiný názor, dostane cejch agenta. Ne, že by agenti neexistovali, byli a budou. Ale říci například, jako Andor Šándor, že je jich dnes více než před rokem 1989, je absurdní. Srovnávat to s časy Varšavské smlouvy nemá smysl. Tehdy byla spolupráce s Moskvou přeci daná. Na lokaje cizí mocnosti samozřejmě trestní zákon myslí, není ale sabotérem, kdo má vlastní hlavu.

Vrcholem je označení kritiky NATO za vlastizradu, například od kolegyně Langšádlové z TOP 09. Je dáma, ale ať se nezlobí, to její harašení vlastizradou už připomíná časy, kupříkladu 50. léta, kdy se nepohodlné kritické názory rovnou šouply do kategorie velezrádný pomahač imperialismu. Chtít lepší bezpečnost země ale není sabotáží naší obrany ani rozvracením státu. Bezpečnostní možnosti je téma velmi důležité a mělo by se naopak detabuizovat. A česká reprezentace by měla mít vlastní linii vycházející z vlastích a ne cizích zájmů.

Podle vašeho kolegy z poslaneckého klubu KSČM Alexandra Černého přejezd Američanů přes Evropu vyvolá zároveň protiakci u ruského prezidenta Vladimira Putina. Prý jej Američané takto zbytečně dráždí a dá se čekat, že to na ruské straně vyvolá protireakci. Také máte z toho takový pocit?

Eskalace napětí je jako spirála, kdy akce vyvolává reakci a šroubovice se rozvíjí. Cvičení na ruské straně jsou už dnes realitou, včetně silových prohlášení o umístění zbraní u hranic NATO. Přejezd jen zapadá do celkového, čím dál více militantního přístupu, který oživuje válečnickou atmosféru a ústí do obnovení závodů ve zbrojení. Přitom lidé v ČR necítí Ruskou federaci jako přímou hrozbu. V čím je to zájmu, je jasné. Ale určitě to není v zájmu obyčejných lidí. Kromě zvyšování rizika ozbrojených konfliktů různého typu a ohrožení životů lidí ve válkou postižených oblastech, militarizace ukrajuje z mírové ekonomiky a z blahobytu pro všechny. Ostatně zvyšování zbrojení musí stát hodně sil i Rusko samotné, které rozhodně není ekonomicky v nějaké superkondici.

Bez ohledu na dočasný tyátr kolem přejezdu a s ním spojenou snahu vnutit nám gesto věrnosti se současným kurzem NATO je tedy trvalým tématem pro všechny protiválečně zaměřené lidi odmítat cizí základny na území ČR a také čelit tlakům na militarizaci ekonomiky. Jde o to, aby se armády držely obrany a ne agrese. A abychom s cizími vojáky nedopadli jak s jezinkami, které strčí prst a už tam zůstanou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…