Lídr odborů Dufek: Pozor na podrazy, Nečasi

16.06.2011 5:25

Předseda Asociace samostatných odborů popsal ParlamentnímListům.cz průběh středečního jednání tripartity. Podle něj si jen premiér a podnikatelé dělali před stávkou reklamu směrem k veřejnosti. Stávkou podle něj odborové protesty nemusí skončit. Pokud zjistíme, že to byl další podraz, tak to tady nebude lehké, varoval Dufek.

Lídr odborů Dufek: Pozor na podrazy, Nečasi

„Především musím říci, že tripartita nebyla dle mého soudu svolána správným způsobem podle statutu, ale budiž. Vyrazili jsme na tripartitu, kde jsme čekali, že nám premiér předloží nějaké další konkrétní návrhy. Návrhy, které by se možná kryly s tím, co vyhlásil na tiskové konferenci ohledně důchodů a podobně," popsal očekávání Dufek.

„No musím říci, že první otázka pana premiéra byla, co stávka. Odpověděli jsme mu na rovinu, že o stávce není možné jednat, protože na tripartitu nebyli pozváni ti, kteří stávku vyhlásili, což byly odborové svazy sdružené v dopravě," konstatoval předák odborů.

SLEDUJEME téma stávka
Poteče krev? Radikální odboráři prý trénovali, jak vyvolat bitku
Tady mě zítra najdete, vzkázal Kalousek naježeným odborářům
Stávka bude krutá, čeká nás násilí. Hvězdopravec lituje Česko

Ten následně premiérovi vysvětlil, jaká je role ASO v dnešním stávkovém dni. „Já jsem v té souvislosti informoval premiéra, že naše podpůrná akce (blokáda následně zaměněná za pochod Prahou) vznikla proto, že v minulost - a děje se to i dnes - někteří zaměstnavatelé tlačí na zaměstnance, aby nestávkovali takovým způsobem, že se to nedá vydržet," řekl Dufek s tím, že mnohde se zaměstnanci neměli prostor svobodně se vyjádřit jestli stávka ano či ne.

Vyhrožují našim lidem

„Protože jim bylo vyhrožováno. Tak jsme řekli, že tyto lidi podpoříme blokádou. Je to normální v celé Evropě, já nevím, proč jsou tady z toho takové problémy," podivil se Dufek a dodal „Pak jsme začali konečně probírat reformy, tedy zdravotní důchodovou a daňovou."

Dufek ale připomněl, že zdravotní reforma je už v Poslanecké sněmovně ve třetím čtení. „Dokonce měla být ve středu hlasována a premiér ji pozastavil s tím, že se o ní prý chce s námi v pondělí bavit. Pro nás je ale přijatelné pouze to, že jí stáhne úplně a pak ji projednáme," popsal daný stav věcí odborář.

Stávky se možná zúčastní jen tři tisíce lidí, prý na ně byl vyvíjen nátlak
Odborář Dufek: Blokády by být nemusely. Nahradit je může pochod Prahou
Jiří Pehe: Kdo si bere občany jako rukojmí

Nečas si jen dělal reklamu

„Pak jsme všeobecně projednali zbývající body. Čili spíše bych řekl, že si pan premiér i podnikatelé udělali před stávkou určité PR směrem k veřejnosti," řekl Dufek rozladěně a pohrozil: „K tomu mohu dodat jen, že dnešní stávka není konečné řešení. My jsme něco řekli, na čem trváme a hodláme si za tím jít. A jestli zjistíme, že oddálení hlasování o zdravotní reformě je jen další podraz a la sobota a předběžné opatření, tak to si myslím, že to v této republice snadné nebude."

Připomeňme, že Asociace samostatných odborů ustoupila od blokád magistrály, ale že to Praze ulehčí, si Dufek evidentně nemyslí. „To si vyhodnoťte sami, zda Praze ulehčí, že nebude blokáda, ale čtyřhodinový pochod," uzavřel Dufek. Dodejme, že pochod Prahou bude ukončen na Hradě zhruba v poledne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …