Cholesterol je látka, kterou naše tělo nezbytně potřebuje k trávení tuků, vytváření hormonů a vývoji buněk. V organismu se pohybuje v molekulách lipoproteinu. Lipoproteiny dodávají cholesterol do buněk ve formě LDL a jeho přebytky jsou pak přesunovány do jater již ve formě HDL, škodliviny, kterou játra likvidují.
Naše tělo si umí cholesterol vyrobit a v případě, že náš organismus správně funguje, vyrábí jej tolik, kolik tělo potřebuje a také kolik stačí zlikvidovat.
Problémem ovšem je, když je ho v našem těle víc, než je zapotřebí. A tady musíme říci, že člověk, co se týče sebedestrukce, je nepřekonatelný. I když ví, co mu škodí, přesto dál pokračuje v dodávání škodlivin, rizikových potravin a rizikové činnosti, dokud se neobjeví zdravotní problémy.
Co se cholesterolu týče, současná populace se stravuje velmi nezdravě. Přijímá velké množství potravin, ve kterých jsou obsaženy, mimo jiné, tuky a cholesterol. Tím jej naše tělo dostává nadbytek, játra jej nestačí vyloučit a nadbytečný cholesterol se ukládá na stěnách tepen a zvyšuje tak nebezpečí snížení průtoku krve, vzniku krevních sraženim a zásobování těla kyslíkem a živinami.
V důsledku toho se zvyšuje počet kardiovaskulárních onemocnění, nebezpečí srdečních infarktů, mozkové mrtvice nebo i přímého poškození tepen. Důsledky bývají fatální, trvalé následky, invalidita nebo smrt.
Bez cholesterolu se ovšem lidské tělo neobejde, takže jej nemůžeme z těla odstranit všechen. Zdravý člověk by celkové množství cholesterolu v krvi neměl mít vyšší než 200-239 mg na l dl krve, přičemž hladina užitečného cholesterolu LDL nemá překračovat množství 159 mg a hraniční hladina cholesterolu HDL, tedy onoho škodlivého, je maximálně 60 mg na l dl krve.
Abychom si tuto hladinu, a také zdravé srdce a cévy zachovali, měli bychom se tedy zaměřit na sledování svého životního stylu, způsobu stravování a množství pohybu dříve, než nám naše tělo řekne, že je něco špatně.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Redakce