Lidské tělo je složitá chemická továrna

02.10.2010 0:00

To vědí dokonce už i malé děti. Některé jeho pochody nebo produkty nezvládne vyrobit ani ta nejdokonalejší lidská technologie.

Lidské tělo je složitá chemická továrna
Foto:
Popisek:

Mezi takové produkty lidského organismu patří cholesterol. Existoval v těle sice vždycky, ale když věda objevila jeho přítomnost  a funkci, stal se strašákem moderní doby.  Najednou víme, k čemu je nám dobrý, ale také, jak nám může škodit.

Cholesterol je látka, kterou naše tělo nezbytně potřebuje k trávení tuků, vytváření hormonů a vývoji buněk. V organismu se pohybuje v molekulách lipoproteinu. Lipoproteiny dodávají cholesterol do buněk ve formě LDL a jeho přebytky jsou pak přesunovány do jater již ve formě HDL, škodliviny, kterou játra  likvidují.

Naše tělo si umí cholesterol vyrobit a v případě, že náš organismus správně funguje, vyrábí jej tolik, kolik tělo potřebuje a také kolik stačí zlikvidovat.

Problémem  ovšem je, když je ho v našem těle víc, než je zapotřebí. A tady musíme říci, že člověk, co se týče sebedestrukce, je nepřekonatelný. I když ví, co mu škodí, přesto dál pokračuje v dodávání škodlivin, rizikových potravin a rizikové činnosti, dokud se neobjeví zdravotní problémy.

Co se cholesterolu týče, současná populace se stravuje velmi nezdravě. Přijímá velké množství potravin, ve kterých jsou obsaženy, mimo jiné,  tuky a cholesterol. Tím jej naše tělo dostává nadbytek, játra jej nestačí vyloučit a nadbytečný cholesterol se ukládá na stěnách tepen a zvyšuje tak nebezpečí snížení průtoku krve, vzniku krevních sraženim a zásobování těla kyslíkem  a živinami.

V důsledku toho se zvyšuje počet kardiovaskulárních onemocnění, nebezpečí srdečních infarktů, mozkové mrtvice nebo i přímého poškození tepen. Důsledky bývají fatální, trvalé následky, invalidita nebo smrt.

Bez cholesterolu se ovšem lidské tělo neobejde, takže jej nemůžeme z těla odstranit všechen. Zdravý člověk by celkové množství cholesterolu v krvi neměl mít vyšší než 200-239 mg na l dl krve, přičemž hladina užitečného cholesterolu LDL nemá překračovat množství 159 mg a hraniční hladina cholesterolu HDL, tedy onoho škodlivého, je maximálně 60 mg na l dl krve.

Abychom si tuto hladinu,  a také zdravé srdce a cévy zachovali, měli bychom se tedy zaměřit na sledování svého životního stylu, způsobu stravování a množství pohybu dříve, než nám naše tělo řekne, že je něco špatně.

ml,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…