Línek (KDU-ČSL): Ohrožené děti potřebují správnou pomoc

22.02.2012 16:15

Systém péče o ohrožené děti v České Republice zažívá výrazné zemětřesení. Aby však změny byly opravdu k lepšímu pro ty nejdůležitější – děti – je nutné k tomuto křehkému tématu přistupovat velmi citlivě.

Línek (KDU-ČSL): Ohrožené děti potřebují správnou pomoc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Děti - ilustrační foto

Dosavadní systém byl věcně i rezortně roztříštěn, jednotlivé části spolu nespolupracovaly a mnoho ohrožených dětí bylo umisťováno do ústavů a institucí. Tomuto chtějí celostátně oznámené změny zabránit. Je krutou pravdou, že v tzv. ústavní péči je u nás umístěno procentuálně výrazně více dětí než v ostatních zemích EU. Dalším nepříjemným statistickým faktem je, že když se v ústavech vychovávané děti začnou starat samy o sebe, mají většinou nedostatečnou přizpůsobivost a bohužel některé z nich díky kriminální činnosti končí i v českých věznicích.

Nový koncept, se kterým přišlo Ministerstvo práce a sociálních věcí, by mohl za určitých parametrů uvedený trend otočit. Je však potřeba přesvědčit veřejnost, že výsledně jde o zkvalitnění a lepší dostupnost péče pro ohrožené děti.

Chyby dosavadního systému nemůžeme svalovat na naše sociální a zdravotní pracovníky. Ti odvádí výbornou práci s dětmi, ale rodinu jim přesto nahradit nemohou. Posílení role a podpory pěstounských rodin na straně jedné a transformace dětských center, kojeneckých ústavů a dětských domovů na záchytnou, pomocnou a terénní péči na straně druhé, by přes mnohá současná nedorozumění mohly být správným řešením. Potom děti, které o své rodiče přišly, byly opuštěny či je trápí nějaký handicap, mohou mít větší šanci při nástupu do dospělého života postavit se na úroveň svých vrstevníků.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…