Loni bylo týráno skoro sedm tisíc dětí. A čísla stoupají

24.05.2012 21:47

Za uplynulých jedenáct let se počet zjištěných případů týrání, sexuálního zneužívání a zanedbávání dětí v České republice vyšplhal na 31 653 případů. Je to alarmující číslo, které navíc mapuje pouze ty dětské tragédie, o kterých se dozvěděly příslušné úřady. Další tisíce dětí trpí v tichosti za zavřenými dveřmi.

Loni bylo týráno skoro sedm tisíc dětí. A čísla stoupají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Malí Romové v Poschlé

Ministerstvo práce a sociálních věcí poskytlo médiím v těchto dnech statistické údaje. Z nich vyplývá, že v roce 2011 stoupl počet šetřených případů sexuálního zneužívání, týrání a zanedbávání dětí v ČR oproti roku předchozímu o 855 činů.

Jedná se tak celkem o 6 642 dětských obětí násilí za rok 2011. Jsou to však pouze případy, které byly odhaleny a o kterých se příslušné úřady dozvěděly například od příbuzných dětí, od neziskových organizací, zástupců škol, sousedů a podobně.

„Dlouhodobě nejčastěji dochází k násilí na dětech v úplných rodinách, tedy v rodinách na první pohled spořádaných, s matkou i otcem. Zároveň tyto případy je nejtěžší odhalit, protože děti samy často své rodiče kryjí a nechtějí přiznat nebo se svěřit, jaké hrůzy doma prožívají,“ upozorňuje Zuzana Baudyšová, ředitelka Nadace Naše dítě. Jak doplnila, jedná se tak téměř o 41 procent všech zjištěných případů násilí fyzického či sexuálního, ke kterému dochází v úplných rodinách. Necelých 36 procent pak tvoří zjištěné násilné činy, ke kterým došlo v neúplných rodinách bez otce.

Týrají se i malé děti

Statistiky za rok 2011 však uvádějí i další smutná čísla. Týrání, zanedbávání nebo sexuálnímu zneužívání jsou nejčastěji vystaveny děti ve věku od šesti do patnácti let. Vloni jich bylo 3 483, dalších 2 325 dětí bylo mladších šesti let. Tragické následky fyzické i psychické si většina dětí nese celý život.

„Statistiky smutných případů týrání a zneužívání dětí jsou každoročně vyšší a dokládají dvě skutečnosti. Tou první je, že v naší zemi je bohužel násilí na dětech v řadě domácností součástí výchovy. Na druhé straně zvyšující se počty odhalených případů jsou výsledkem všímavosti veřejnosti a zájmu pomoci bezbranným dětem. Přispívá k tomu zajisté i fakt, že u nás je zákonem stanovená takzvaná oznamovací povinnost. A díky ní čím dál více našich spoluobčanů není lhostejných k utrpení dětí,“ konstatovala Baudyšová.

Připomněla pak, že každý, kdo se dozví o násilí páchaném na dítěti, musí podle zákona tuto skutečnost oznámit příslušným úřadům. Jen tak lze zabránit tomu, aby utrpení dítěte pokračovalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…