Luxus Davida Ratha. Za kolik by nakoupil u Pelikána?

02.10.2010 15:30

O svátcích se chodí po návštěvách. Také jsme na jednu vyrazili, k panu hejtmanu Rathovi. Tak tady se dělá středočeská politika. V důstojné hmotě kožených klubovek, které znali již angličtí lordi. Podívejme se z jiného úhlu na luxus, který takzvaný „obyčejný člověk“ doma asi nemá.

Luxus Davida Ratha. Za kolik by nakoupil u Pelikána?

Především musíme uznat, že pan hejtman je opravdu šetrný člověk a u kutnohorské firmy Triant, výrobce nábytku, pořídil vše o něco levněji než kdyby totéž nakoupil například přímo u firmy Pelikán-design z Brna, která stylový čalouněný nábytek zmíněné firmě Triant dodává, jak jsme ověřili přímo v Brně. Firma Triant totiž dělá jenom tzv. rovný nábytek, přes čalouny jsou v Brně. Středočeši tedy vyrobili jen skříně, stoly, dveře k původní knihovně, která zůstala po hejtmanu Bendlovi (ODS) a obklady stěn.

Podle ceníku, který otiskl Blesk, například 19 kusů židlí stálo Středočeský kraj 163 252 korun. U firmy Pelikán v e-shopu by podobné, kůží polstrované židle stály169 000. Totožná křesílka a klubovky by místo za 181 317 Kč pořídil u Pelikána za 193 000. Takže pan hejtman opravdu ušetřil.

FOTOGALERIE: Rathův úřad

Slovo ekonomky

Pro ParlamentníListy.cz se vyjádřila šéfka krajského kontrolního výboru Dagmar Nohýnková (ODS): „Nemyslím si, že by v současné době bylo nutné pořizovat do kanceláře tak luxusní nábytek. Připomíná to spíš kancelář generálního ředitele nějaké prosperující banky nebo sídlo šlechtice." 

A rovnou se zamyslela i nad koberci. „Stejné byly nedávno k vidění na výstavě For Arch. Byly uváděny jako velmi luxusní, ale nikoliv zátěžové. Takže pořídit něco takového do veřejného prostoru je nerozum. Vůbec to přitom není o tom, jestli se mi to líbí nebo nelíbí, to je věc vkusu. Ale na takový luxus zkrátka dnes z veřejných peněz není. Totéž platí o závěsech. V žádném úřadě se záclony a závěsy neperou. Nějaký čas slouží, pak se dají nové. I to je důvod, proč by asi neměly být zbytečně drahé," vysvětluje Nohýnková.

Částka 174 823 korun za koberce, záclony a závěsy rozhodně není malá. Spousta Čechů z toho žije celý rok.

Slovo z lidu

„Moc hezký, ale úplně jsem nepochopila, co nám tím otevřením dveří hejtmanství vlastně říká." diví se náhodná návštěvnice, paní Domačevičová, která úterní exkurzi absolvovala. „Že tam nemá žádný luxus? Jen obyčejný nábytek... No a proč za to tedy dali tolik peněz, když se jedná jen o obyčejný nábytek? To nám předvádí, že se dá v tomhle zchudlém státě zaplatit za normální pracovní stůl na pár let víc jak 100 tisíc a za klubovky 30 tisíc? To přece víme, ale prý máme krizi, tak šetříme. A to asi děláme špatně," diví se dál návštěvnice Rathova sídla. „Nikdy nejsme dost bohatí, abychom si mohli kupovat laciné věci," říká k tomu lidové rčení, ale platí to i o nábytku na několik málo let?

Vlastenecká pomoc středočeské firmě!

O pracovně svého předchůdce Bendla (ODS) nynější hejtman tvrdí: „Byla v bílé nepraktické barvě a za těch deset let byla dost vybydlená." Pravda je, že nynější interiéry jsou naopak temné, důstojné, těžké, masivní.

Pan hejtman si nevybral jako svého dodavatele žádného outsidera. Firma Triant zařizovala kanceláře Senátu, českému velvyslanectví ve Washingtonu, kancelář pražského primátora Pavla Béma (ODS), spoustu hotelů a jiných významných podniků, ale i ministerstvo zdravotnictví v roce 2005, tedy v období postupného ministrování Milady Emmerové, Zdeňka Škromacha a Davida Ratha - všichni jsou členové ČSSD.

„Vybavení vyrobila kutnohorská firma a my chceme dávat práci Středočechům," tvrdí k výběru firmy hejtman.

Středočeši to sice jsou, ale to, co si středočeské hejtmanství objednalo, už tak vlastenecké není. Nejedná se o český designový nábytek, pouze o stylový. Je to řada v „tradičním anglickém stylu," což je asi nejdražší produktová řada stylového nábytku, kterou vlastně ani středočeská firma Triant sama nevyrábí.


Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lea Vlasáková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…