Magore a bolševiku, schytává to Pehe. Naznačil, že Klaus je blázen

29.11.2011 14:23

Václavu Havlovi blízký politický komentátor Jiří Pehe, který Václava Klause nemá, ale opravdu nemá rád, se do prezidenta republiky opřel ve svém článku, v němž reagoval na Klausovo prohlášení, že EU ovládá de facto neformální duo německé kancléřky Angely Merkelové a francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. Klausovi příznivci ho pak také ale vůbec nešetřili.

Magore a bolševiku, schytává to Pehe. Naznačil, že Klaus je blázen
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Pehe napadl Klausův rozhovor pro Lidové noviny s titulkem „Klaus: Vládne nám Sarkozy a Merkelová". „Prezident nám tajemně sděluje, že sice existují ´nominálně existující, formální instituce´, ale v každém lidském společenství existují také instituce neformální, které mohou být stokrát významnější. Tandem Sarkozy - Merkelová je prý dnes nejvýznamnější institucí EU, jakkoliv není založena na žádném paragrafu ve smlouvách. Podle Klause má tento tandem ohromnou sílu prosadit jakékoliv rozhodnutí, k němuž dospějí a které se bude týkat celé EU včetně České republiky," píše Pehe.

Celý článek Jiřího Pehe ZDE 

Světovláda

„Vraťme se ale k prezidentově myšlence, že lidským společenstvím často vládnou neformální instituce, které mohou být stokrát významnější než ty formální. V kontextu toho, co slýcháváme z prezidentova okolí, je to úvaha jako vystřižená z konspiračních teorií vicekancléře Hájka nebo novináře a člena „hradní partičky" Adama Bartoše, kteří se do učebnic psychiatrie derou ještě o poznání vehementněji než pan prezident," zaútočil na prezidenta a jeho okolí bývalý poradce prezidenta Havla, který s neformálními setkání zkušenost má, neboť se sám zúčastnil setkání skupiny Bilderberg, které se připisují světovládné totalitní tendence.

Čtěte také:

Pehe kritizoval též údajnou konspirační paranoiu, jíž se prý v okolí prezidenta velmi daří a zmiňuje celosvětová spiknutí, jejichž cílem je „světová vláda". Té se po úzkostech způsobených „humanrightismem", „NGO-ismem", „environmentalismem" a „europeismem" podle Peheho nyní velmi děsí i prezident.

Čtěte také: Klaus v projevu: Světovláda nás připraví o svobodu a občanství

Pehe zkritizoval Klause. O globálním vládnutí smýšlí jinak

Havel v blázinci a ševcovské kopyto

Prezidentovi názorově blízcí pravičáci si tak však nenechali líbit. „Necítím potřebu reagovat na pokřik pana Pehe. Příznačné je už to, že v dobách, kdy pan Pehe pracoval na Hradě u prezidenta Havla, používali jejich kritici věcné argumenty a neposílali Havla a Peheho do blázince," uvedl pro ParlamentníListy.cz tajemník prezidente republiky a ředitel Politického odboru KPR Ladislav Jakl.

Psali jsme: Hájek: Havel je neomarxista a ČT prototypem svazáctví

„Ševče, drže se svého kopyta. Pan Pehe není psychiatr, tedy není ani moc kompetentní pro podobné úvahy, i když dnes je moderní mluvit úplně do všeho bez ohledu na odborné předpoklady," reagoval stručně Klausovi blízký ministr školství Josef Dobeš z Věcí veřejných.

Bolševický gulag

S Pehem se nepáral ani Klausovi blízký senátor ODS Petr Pakosta. „Pro pana Pehe platí jasně, že kdo chce psa bít, hůl si najde, což projevil i svým vyjádřením o vicekancléři Petru Hájkovi, novináři Adamu Bartošovi a panu prezidentovi. Ale psi štěkají a karavana jede dál. Pan Pehe si jen prská na bradu. Jen jen dalším důkazem toho, že mezi fanatickými vyznavači Evropské unie a bolševiky ze Sovětského svazu existuje úzká linka, zatím snad jen ideová. Bolševici totiž také rádi posílali odpůrce svého režimu do psychiatrických léčeben. Doufejme, že pan Pehe chystá pro odpůrce Evropského svazu socialistických republik gulag zatím pouze intelektuální," řekl redakci senátor Pakosta.

K tématu: Klaus: Havel je levičák a Evropu chtěl sjednotit už Hitler

Ten byl podobně jako nezařazený poslanec Michal Doktor na křtu Klausovy knihy Evropská integrace bez iluzí. „Pehe je nemocný. Já tedy v souvislosti s ním používám výraz ´to Pehe´. Představuje pro mě ekvivalent promarněného času. Dokud mohl žit přisát na příběhu prezidentství Václava Havla, pokoušel se vystavět morální pranýř těm, kteří havlovci nebyli. Výběr volil si výhradně sám. Nyní v izolaci se již věnuje pouze osobním útokům proti mediálně vděčným objektům," reagoval pro ParlamentníListy.cz poslanec Doktor.

Čtěte také: Klaus jasně vzkazuje do Bruselu: Žádnou další smlouvu nepodepíšu

Pokud sesadit prezidenta

„Mně jen překvapuje, co má pan Pehe a celá ta parta kolem Havla pořád s tou psychiatrií. Jednou chtěli prezidenta zavřít do blázince, protože nechtěl podepsat Lisabon, teď zase Pehe tvrdí, že by Klaus měl být v učebnicích psychiatrie. Na tom je dobře vidět, že pravdoláska a pan Pehe obzvláště neumí žít s představou, že někdo má opačný názor než mají oni. Takový člověk je pro ně nebezpečný. Šup s ním do kazajky, aby nám tady nekazil budování našeho nového světového řádu," reagoval Pehem napadený novinář Adam Benjamin Bartoš.

„Zajímavé také je, za co prezident podle Peheho patří do učebnic psychiatrie - jen za to, že řekl, že nám vládne Sarkozy a Merkelová. To svědčí o tom, že pravdoláska ztrácí nervy, protože dnes by do blázince posílala už jen za to, že prezident trefně popíše stav věcí. Co bude vadit příště? Navíc to, co prezident popsal, dnes vidí skoro každý. Euroskeptiků podle průzkumů přibývá - je jich už dokonce více než eurohujerů. To by musel Pehe poslat na psychiatrii půlku našeho národa. Takže by to chtělo více respektu. Nemyslím ten příšerný časopis, myslím úctu k opačnému názoru," dodal Bartoš.

Psali jsme: Češi zlořečí EU. Sovětský svaz, který se rozpadá, hodnotí politici

Regulérní magor

Peheho pořádně zpražil i poslanec ODS Aleš Rádl. „Údajně nezávislého komentátora pana Peheho považuji za nebezpečného extremistu a regulérního magora celou dobu, co se tu či onehde mohu dočíst jeho názory. Ten pán se evidentně snaží manipulovat veřejné mínění v duchu svého zvráceného vidění světa prostřednictvím svých rádoby nezávislých komentářů a jak je vidět, tak mu vadí, když někdo jiný vidí svět takový, jaký doopravdy je. Vadí mu to natolik, že se neváhá uchýlit k verbální aroganci a hulvátství a kdyby mohl, patrně i k něčemu horšímu. Na pravdu reaguje zkrátka jako děcko, když mu rozšlápnou kyblíček," řekl serveru ParlamentníListy.cz Rádl.

Psali jsme: Bolševici z Bruselu způsobí hladomor. Šéf EU zhnusil politiky

Podle neformálního mluvčího konzervativní Akce D.O.S.T. Michala Semína je psychologizace oponenta starý fígl demagogů a sofistů. „Místo aby si pan Pehe dal práci s vyvrácením názorů svých protivníků, píše jim diagnózu. Posílá-li prezidenta republiky, Petra Hájka a Adama Bartoše do učebnic psychiatrie, vyvolává tím nepříjemné vzpomínky na dobu, kdy se pro jiné než většinové či vládnoucími elitami kanonizované názory posílalo na nucený pobyt v psychiatrické léčebně," říká Semín.

„A co je to to pehe?" reagoval stručně senátor ODS Tomáš Jirsa. „Promiňte, já články pana Pehe nekomentuji," uvedl europoslanec ODS Hynek Fajmon.

Pehe - zemský škůdce a lenoch

Pehe před časem vydal knihu Klaus - Portrét politika ve dvaceti obrazech. „Je to knížka, kterou Pehe napsal sám o sobě. Sám sebe demaskuje jako mystifikátora a lenocha a píše, co mu slina na jazyk přinese. Protože jde o sliny jedovaté, tak si myslí, že si s tím vystačí," zhodnotil pro ParlamentníListy.cz Peheho pokus o portrét svého nadřízeného vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek.

Čtěte také: Hájek o Peheho knize: Je to dílo lenocha a mystifikátora

Již při představení knihy před kavárnou, kde akce, protestovali členové Akce D.O.S.T., která prezidenta dlouhodobě podporuje. Například  pomocí transparentu s textem „Vari Pehe, zemský škůdče" dali autorovi najevo, jak hodnotí jeho pokus o prezidentův politický životopis.

Více: Pehe napsal kriticky o Klausovi. Je to škůdce, bouří D.O.S.T.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …