Málem fackovaný Sobotka: Když jsem měl rovnátka, také jste se mi smáli

07.08.2012 12:46

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka v minulosti neproslul jako člověk se smyslem pro humor. O to větší pozdvižení vyvolala jeho facebooková poznámka o vypadávajících umělých chrupech prezidentských kandidátů. Politická konkurence ho za ni tepe, bývalý stranický šéf Jiří Paroubek to bere za nepovedený žert a sám autor se brání odkazem na svá rovnátka.

Málem fackovaný Sobotka: Když jsem měl rovnátka, také jste se mi smáli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka, šéf ČSSD

Ševče, drž se svého kopyta. Toto přísloví měl mít na paměti předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, když poznamenal ve svém facebookovém příspěvku v reakci na příhodu pákistánského politika, kterému vypadly umělé zuby, že u nás lze něco podobného čekat v prezidentských politických debatách. Politik pověstný svou korektností sáhl pro něho netradičně k humoru a se zlou se potázal.

Ostře zareagoval nejstarší z prezidentských kandidátů, čtyřiasedmdesátiletý předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, jenž Sobotkovi vzkázal, že v době, kdy byl on vychováván, se stáří ctilo, a tehdy by mladík dostal za takovýto výrok okamžitě facku. „Pan Schwarzenberg je senilní, to už se nemusí přece vůbec urážet. Navíc prý má vždy smysl pro humor, tak nevidím důvod, proč by zrovna on se urážel,“ říká k tomu pro ParlamentníListy.cz bývalý Sobotkův stranický šéf Jiří Paroubek.

Na adresu seniorů Sobotka nikdy nežertoval

Podle něj je ale následná přestřelka Bohuslava Sobotky s velkou částí politického spektra spíše produktem tradiční letní okurkové sezony. I když každý rozumný politik by si měl pořádně rozvážit, zda si něco podobného dá na Facebook, lze to brát jako mladickou nerozvážnost. „Nevěřím, že by Bohuslav Sobotka něco takového myslel vážně, spíše to byl nepovedený žert,“ domnívá se Jiří Paroubek.



Vyjádření předsedy ČSSD ale rozvířilo spekulace, jaký je jeho skutečný postoj k seniorům a sociálně slabším a zda se jako jejich zastánce nestaví jen na veřejnosti, zatímco jinak k nim příliš respektu nechová. „Nikdy jsem nezaregistroval, že by se vyjadřoval nevhodně na adresu seniorů, to řeknu poctivě. Ale u těch, co mají nižší sociální inteligenci, se může vztah k nim takhle někdy projevit,“ domnívá se předseda NS-LEV21 Jiří Paroubek.

Výroky nejsou tak závažné jako to, co se z nich vyvine

Sobotkův pokus o vtip využila kompletní politická konkurence poukazováním na jeho neůctu ke stáří. Sociální demokracii tak mohl její předseda v očích veřejnosti poškodit. „To se dá výzkumně testovat, ale my jsme k tomu nic nedělali, takže to by byla čirá spekulace. Samozřejmě to může být problematické, pokud to bude někdo schopen náležitým způsobem odkomunikovat. Ty výroky samy o sobě nejsou až tak závažné jako spíše ta situace, která se kolem nich vyvine,“ podotýká pro ParlamentníListy.cz sociolog a ředitel společnosti STEM Jan Hartl.

Jednoznačného odsouzení se za facebookovou poznámku dostalo Bohuslavu Sobotkovi od psychologa Jiřího Brančíka. „To jednoznačně svědčí o špatném formátu osobnosti toho, kdo to vyřknul. Nemá to úroveň. Věk je přece věc, která nemine nikoho. A tímto způsobem na to poukazovat není legrace. Pana Sobotku jsem navíc nikdy neslyšel říct něco humorného, tohle je jen křečovitá snaha,“ uvedl Brančík pro MF Dnes.

S rovnátky ve čtyřiceti byl terčem mnoha vtípků

Šéfa ČSSD překvapila negativní odezva především od politiků. „Ukazuje to, jak zoufale chybí v české politice smysl pro humor. Sám jsem nosil čtyři roky pevná rovnátka, což je kolem čtyřicítky neobvyklé. Byl jsem kvůli tomu terčem řady vtípků a mnoha karikatur a nikdy by mě nenapadlo z toho dělat kauzu politické korektnosti,“ prohlásil Bohuslav Sobotka a dodal, že téma vysokého věku některých prezidentských kandidátů je „zcela legitimní“.

Jeho vyjádření dávají někteří kritici do souvislosti s tím, že podobně jako první místopředseda ČSSD Michal Hašek do politiky vplul bez jakékoli jiné profesní zkušenosti a chybí mu tak kontakt s všední realitou. „Ale to se netýká jenom těchhle dvou lidí, ale celé řady ve vedení sociální demokracie, kteří neuvažují tak, jak uvažují ostatní lidé, ale spíš uvažují účelově politicky,“ domnívá se bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Do politiky jen lidé s úspěšnou životní dráhou v různých oborech

Politici, kteří nepoznali žádnou jinou profesi, však nejsou pochopitelně jen v sociální demokracii. Zákony, které nás ovlivňují, tak schvalují napříč stranami ti, co si život běžného člověka nevyzkoušeli. Předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek se dušuje, že u něj nic takového nehrozí. „V politické straně, kterou vedu, chci jít opačným směrem. To znamená vyhledávat lidi s úspěšnou životní dráhou v nejrůznějších oborech, přivádět je do politiky a myslím, že se mi to začíná dařit,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Jiří Paroubek.


 

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…