Mandátový a imunitní výbor bude o Parkanové rozhodovat příští středu

13.06.2012 16:00

AKTUALIZACE Předseda mandátového a imunitního výboru sněmovny Bohuslav Sobotka (ČSSD) svolá kvůli Vlastě Parkanové zasedání výboru na příští středu v osm hodin ráno. Sobotka to dnes řekl na stranickém brífinku své strany. Parkanová je podezřelá ze zneužití pravomocí veřejného činitele a to v souvislosti s nákupem letadel CASA. Podle serveru Lidovky.cz Parkanová nedoplnila návrh na nákup letadel znaleckým posudkem o ceně a stát taktratil 658 milionů korun.

Mandátový a imunitní výbor bude o Parkanové rozhodovat příští středu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně PS PČR Vlasta Parkanová

Místopředsedkyně sněmovny Vlasta Parkanová (TOP 09) je podezřelá ze zneužití pravomocí veřejného činitele. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) již obdržela žádost policie o vydání Parkanové k trestnímu stíhání.

„Poslanci o žádosti budou rozhodovat na nejbližší další schůzi,“ uvedla Němcová. Policejní žádost se podle ní zmiňuje i o nákupu letadel CASA v době, kdy Parkanová byla ministryní obrany.

"Dnešní žádost policie potvrzuje obavy, které jsme jako opozice dlouho vyslovovali na téma hospodaření ministerstva obrany v době Topolánkovy vlády a úřednické vlády Jana Fischera, v níž byl ministrem obrany Martin Barták," poznamenal dnes na konto "nové kauzy" Sobotka. Žádost policie on sám prý zatím ještě podrobněji nečetl, okamžitě ji ale podle jeho slov dostali všichni členové výboru.

Kalousek: Pro vydání Parkanové hlasovat nebudu

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek stejně jako lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg považuje obvinění Parkanové za nesmyslné. Zdůraznil, že o nákupu rozhodla tehdejší vláda Mirka Topolánka, v níž byl i Kalousek ministrem, jednomyslně. Rozhodnutí prý dodnes považuje za správné a žádný ministr ho nezpochybnil.

"Pokud bychom měli být vydáni všichni, tak budu hlasovat pro, pokud by měla být vydána pouze Vlasta Parkanová, v žádném případě," odpověděl na dotaz, zda by souhlasil s vydáním Parkanové policii.

Sama Parkanová pak pro ČTK sdělila, že nemá bližší informace. "Ale pokud se jedná o nákup letadel CASA, mám čisté svědomí a jakékoli obvinění by bylo zcela absurdní," uvedla. Dodala, že šlo o rozhodnutí celé vlády a ona ani smlouvu nepodepisovala.

Policie by se nad svou prací měla zamyslet

Předseda ČSSD Sobotka dnes apeloval na policii, aby se zamyslela nad svou činností, neboť jméno Parkanové v souvislosti s případem do médií uniklo dříve, než byla do sněmovny policií vůbec doručena žádost o vydání Parkanové k trestnímu stíhání. "Bylo by dobře, kdyby se policie zamyslela nad svou vlastní činností, aby takové důvěrné informace neunikaly," řekl důrazně Sobotka.

Ostatně kvůli stejné věci se také zlobila i Němcová.Vyšetření úniku bude prý šéfka dolní komory požadovat od ministra vnitra Jana Kubiceho.

Ve sněmovně se podle serveru Novinky.cz spekuluje o tom, že by v případu měl být obviněn ještě jeden člověk. Nemělo by však jít o poslance.

Nákup čtyř španělských dopravních letadel CASA, které provázely při provozu problémy, byl podle odborníků i médií podezřelý a zřejmě předražený. Kontrakt byl podepsán v roce 2009, den před nástupem tehdejšího náměstka Martina Bartáka do ministerské funkce, v níž vystřídal Parkanovou (tehdy KDU-ČSL).

Stát prý přišel o 658 miliónů

Podle informací serveru Lidovky.cz  Parkanovou chce policie obvinit proto, že nedoplnila návrh na nákup letadel CASA znaleckým posudkem o ceně. I když to byla její povinnost. Topolánkova vláda tak o pořízení letounů rozhodovala bez důležitého dokumentu.

„Z dokumentu, kterým policie vysvětluje žádost o vydání Parkanové, také vyplývá, že jí "přitížilo" právnické vzdělání. Kvůli nákupu transportních letadel sice nemusela exministryně vypisovat veřejnou soutěž, ovšem v takovém případě měla zadat posudek o ceně. Právě kvůli chybějícímu dokumentu chce policie Parkanou obvinit,“ napsal server k nové kauze.

Posudek pro policii prý vypracovala nezávislá americká společnost. A co z něj vyplývá? Prý to, že rozdíl mezi cenou obvyklou a cenou za finální nákup je 658 milionů korun. Podle policie je to částka, o niž Parkanová připravila stát.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …