Manžel ukrajinské expremiérky Tymošenkové žádá v ČR o azyl

06.01.2012 6:55

Manžel vězněné ukrajinské expremiérky Julije Tymošenkové Olexandr je v České republice, kde koncem loňského roku požádal o azyl. Píše to dnešní Právo.

Manžel ukrajinské expremiérky Tymošenkové žádá v ČR o azyl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Podle informací listu o případu ve středu jednal ministr vnitra Jan Kubice se šéfem české diplomacie Karlem Schwarzenbergem. Tymošenková byla loni na Ukrajině odsouzena na sedm let v procesu, který Západ ostře kritizoval jako politicky motivovaný.

Budou vztahy obou zemí opět na bodu mrazu?

Pokud Olexandr Tymošenko v Česku azyl dostane - což je podle informací Práva velmi pravděpodobné - téměř jistě to ochladí vztahy ČR s Kyjevem. Stejně tomu bylo v případě bývalého ministra hospodářství vlády Julije Tymošenkové Bohdana Danylyšyna.

Ukrajinsko-české vztahy se přitom po loňských diplomatických přestřelkách nakonec podařilo dát znovu do pořádku, o čemž svědčí i nedávná prosincová návštěva premiéra Mykoly Azarova v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …