Maratón k restitucím: Senátoři se pohádali o obstrukcích. Odhlasovali noční jednání

15.08.2012 16:28

Senátoři se po několikahodinovém projednávání zákona o církevních restitucích poškorpili. Důvodem byl fakt, že senátor z ODS Petr Bratský hovořil k zákonu přes hodinu a senátoři se pak dohadovali, zda jde ze strany pravice o obstrukce. Nakonec si odhlasovali, že budou kvůli obstrukcím ODS jednat i po 21. hodině. Také prošlo omezení debat.

Maratón k restitucím: Senátoři se pohádali o obstrukcích. Odhlasovali noční jednání
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu se projednávalo schválení zákona o církevních restitucích

Senátoři začali dopoledne „drtit“ sporný zákon o vyrovnání mezi státem a církvemi. Normu senátorům představila osobně ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09 a STAN).  U debatního pultu se pak senátoři střídali – kromě polední přestávky - jeden za druhým. Debata se zadrhla až později odpoledne ve chvíli, kdy za pult vstoupil Petr Bratský z ODS.

Ten se totiž k zákonu vyjadřoval ze všech stran, například provedl detailní rozbor zákonů týkajících se vlastnictví církevního majetku, včetně rakousko-uherských a nabídl i exkurz do zdůvodnění Ústavního soudu, jenž kdysi rozhodl, že se restituce pro církve musejí vyřešit. Jenže jeho vystoupení trvalo okolo hodiny. Pravdou však je, že přesný čas jeho vystoupení nikdo neměřil.

SLEDUJEME téma: Miliardy pro církve

Senátor Petr Vícha z ČSSD ale kvůli jeho dlouhému proslovu podal návrh na jednání senátorů i po 21. hodině  a také na to, aby se vystoupení omezilo jen na dvakrát deset minut. Do rozpravy bylo totiž po zhruba pětihodinové rozpravě přihlášeno 12 senátorů.
Oba dva návrhy nakonec prošly hlasováním.

"Netuším, jak dlouhé bylo vystoupení pana kolegy Bratského, ale bylo první tohoto druhu. Rozhodně nejde o obstrukce,“ poznamenaly pak na obranu Bratského Alena Palečková z ODS, či její kolegyně a zároveň šéfka senátorů TOP 09 a STAN Soňa Paukertová (nezař).

On ale hovořil k věci

Předseda senátorského klubu ODS Richard Svoboda pak na obranu Bratského zmínil, že ale jeho kolega hovořil k věci. „Protestuji proti tomu, že jsme tady zahájili nějakou obstrukci. Tvrzení, že pan Bratský obstruoval, pokládám za velmi nerozumné a ideologicky motivované," zmínil. Načež se senátoři přeli výrazně o to, zda šlo o obstrukce, či ne.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) ale na to konto poznámky Soni Paukertové, která zmínila, že něco takového se sice děje ve sněmovně, ale nikoliv v Senátu, připomněl, že kdysi za vlády Mirka Topolánka bylo zcela běžné to, že se v horní parlamentní komoře schvalovaly "Topolánkovy balíčky" reforem ve zrychleném režimu a levice neměla během schůze možnost k tomu ani hlesnout.  „Tak se tady dělaly reformy. Je tady ale vládní návrh…,“ uvedl.

Škromach: Vám jde o uplynutí marné lhůty!

Nakonec socialista Zdeněk Škromach poukázal na to, že o obstrukce ze strany ODS skutečně jde. „Já myslím, že ano, že jde o obstrukce. My chceme ale tento zákon zamítnout a poslat zpět do sněmovny, a že necháme uplynout marnou lhůtu? To je asi jen váš záměr,“ dodal na vysvětlenou k pravici Škromach. Pokud by totiž Senát hlasy levice nedokázal církevní restituce odmítnout v měsíční lhůtě, kterou má z ústavy na projednání zákonů, pak by zákon nemohl být vrácen zpět do dolní komory. Tato lhůta skončí v pondělí.

Návrh zákona počítá s tím, že by se mělo církvím postupně vyplatit 59 miliard korun navýšených o inflaci a také vrátit 56 procent majetku zabaveného komunistickým režimem.

Komunisté už ve sněmovně chtěli zákon zamítnout jako celek. Poslanci ČSSD usilovali alespoň o zrušení finanční náhrady. Požadovali také, aby byl církvím vrácen jen majetek, který nejen vlastnily, ale také užívaly, nebo aby nebyl od daně z příjmu osvobozen první prodej restituovaného majetku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…