Marková (KSČM): Asociální postup Ministerstva zdravotnictví je v přímém rozporu s ústavou

27.09.2012 13:20

K možnému rušení nemocnic

Marková (KSČM): Asociální postup Ministerstva zdravotnictví je v přímém rozporu s ústavou
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Asociace českých a moravských nemocnic ve spolupráci s Asociací krajských nemocnic, zdravotnickými odbory a pacientskými organizacemi bijí spolu s parlamentní opozicí, KSČM a ČSSD, na poplach. Vzhledem k nutnosti uzavřít od 1. 1. 2013 nové smlouvy mezi zdravotními pojišťovnami a nemocnicemi probíhají již několik měsíců jednání, která jsou ale omezena jasným záměrem ministerstva zdravotnictví ušetřit finanční prostředky za každou cenu. Proto se základem pro dohadování stalo v červnu tohoto roku uzavřené Memorandum, kde byla stanovena taková kritéria, která skutečně mohou vést k rušení lůžek, jednotlivých oddělení a dokonce i celých nemocnic. I když do dohadovacího procesu velmi razantně od samého počátku vstupují také zřizovatelé zdravotnických zařízení, hlavně reprezentace krajů, odpovědné za dostupnost zdravotnictví ve svém regionu, došlo k dohodě zatím pouze u 55  z více než stovky nemocnic. To vše v době, kdy se ukazuje, že občané České republiky jsou v důsledku selhávání preventivních a kontrolních funkcí státu ohrožováni na zdraví a životech. Zdravotničtí pracovníci v nemocnicích, kteří mj. každodenně usilují o záchranu pacientů postižených metanolovou katastrofou, tak paradoxně dlouhodobě žijí v existenční nejistotě. Pravicová vláda ODS, TOP 09, dříve VV a dnes LIDEM však mnohonásobně  více pozornosti věnuje ušlým ziskům výrobců alkoholu.

Nepromyšlené rušení lůžek, klíčových oddělení a popřípadě celých nemocnic nevratně ničí zdravotní infrastrukturu, která dosud zajišťovala dostupnost potřebné kvalitní zdravotní péče pro všechny občany, nejen ty žijící ve velkých městech. Asociální postup, který zvolilo ministerstvo zdravotnictví za pomoci zdravotních pojišťoven, je tak i v přímém rozporu s ústavním čl. 31 Listiny základních práv a svobod a zároveň ohrožuje zdraví a životy pacientů. Pevně věřím, že tuto skutečnost vezmou voliči v úvahu při svém rozhodování v podzimních volbách.

Mgr. Soňa Marková, poslankyně PČR a stínová ministryně KSČM pro resort zdravotnictví  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…