Mašín šel proti Romům. Čelí výhrůžkám. Pepo, přeci nejsi holá lebka

23.09.2011 20:46

Zakladatel hnutí Občanský odpor Rumburk Josef Mašín začíná mít v souvislosti s aktivitami ve svém městě problémy. Proti úmyslu uspořádat v sobotu další z demonstrací proti rostoucí kriminalitě ve městech Šluknovského výběžku vystoupil místní podnikatel a zastupitel Ústeckého kraje Mirko Bernas.

Mašín šel proti Romům. Čelí výhrůžkám. Pepo, přeci nejsi holá lebka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrující v Rumburku ze září 2011. Odvrátíme podobné protesty nyní, po devíti letech?

Podle senátora Jaroslava Doubravy z hnutí Severočeši.cz, za které Bernas kandidoval do krajského zastupitelstva, je jeho nátlak na Mašína zavrženíhodný. Severočeši jsou ochotni nabídnout Mašínovi pomocnou ruku a spolupráci, na otázku bezpečnostní situace na Rumbursku totiž mají shodný názor. Je prý nejvyšší čas začít o těchto věcech hovořit otevřeně.

OBRAZEM Neklidný Varnsdorf

"Pan Bernas se na tom asi snaží honit body u lidí a zřejmě má nějaké další úmysly. Zásadně s tím nesouhlasím a kroky pana Mašína dokážu pochopit," uvedl pro ParlamentníListy.cz senátor Doubrava. Bernas za jeho politické hnutí kandidoval v krajských volbách 2008, později ale Severočechy.cz opustil. Nerozešli se zjevně v dobrém.

Psali jsme:
Pojďte si bydlet s Cikány, vynadal senátor britským novinářům
The Economist o Šluknovsku: Nacistická perzekuce 

Bernas se prý u Severočechů.cz "nenašel" 

Pan Mirko Bernas za nás kandidoval s představou, že z toho bude mít nějaký profit. Když zjistil, že jsme skupina lidí, co na žádné lumpárny nepřistoupí a naopak na ně bude poukazovat, vrhnul se do náručí lidem, vůči kterým jsme vystupovali," říká Doubrava. Má podle svých slov na mysli bývalého krajského lídra ČSSD Petra Bendu a jeho spolupracovníky, od nich měl údajně za odměnu dostat místo v Radě Ústeckého kraje.

"To, co se děje na Šluknovsku, je jen začátek problému, který pod pokličkou vře a eskaluje už delší dobu. Už se to začíná objevovat i jinde, například v Čáslavi," uvedl Doubrava. Situace, kdy z pohledu celé populace relativně malá skupina obyvatel podle Doubravy začíná "terorizovat a přes svou neomalenost ovládat majoritu" prý je neudržitelná. "Jako Severočeši.cz jsme si řekli, že už toho bylo dost a že na to budeme poukazovat a nazývat věci pravými jmény," pokračuje senátor.

Senátor: Cenzura tu bezpochyby existuje 

Nejen v případě Mašína a jeho názorů hovoří senátor Doubrava o jisté formě cenzury. "Ta tu bezpochyby je, a dost dobře to nechápu. Mám totiž pocit, že ona potřeba o problému nehovořit vyvstala poté, co jsme byli kritizováni ze strany USA ve věci údajného rasismu vůči Romům. Reagujeme tak na názor země, která vyvraždila své původní obyvatelstvo. Od nich je to náramná drzost. Opravdu si myslím, že Češi a Moravané rasisty nejsou," konstatuje Doubrava. S Mašínem by se podle svých slov velice rád setkal a doufá, že jej zakladatel Občanského odporu Rumburk kontaktuje.

"S panem Mašínem jsem se bavil už dříve. Vím, že nejde o žádnou holou lebku, myšleno extremistu a ujišťoval mě, že s rasistickými projevy nechce mít nic společného. Věřil jsem tomu," popisuje zastupitel Bernas důvody, kvůli kterým v pátek ostře vystoupil právě proti Mašínovi. Údajně se mu doneslo, že on sám má stát za organizováním nepokojů, které na Šluknovsku proběhnou v tuto sobotu.

SLEDUJEME téma: Šluknovsko
TÉMA: Sociální dávky

Bernas: Nechci, aby si Mašín ničil život 

"Zeptal jsem se na to pana Mašína a posléze zjistil, že s panem místostarostou Darkem Švábem se jezdí učit organizovat demonstrace do Varnsdorfu. Chápu to tak, že pan Šváb potřebuje nějak maskovat své aktivity a využívá k tomu pana Mašína," tvrdí Bernas. Ve svém dopise proto lídra Občanského odporu vyzývá, aby napříště nepodněcoval a neorganizoval nepokoje ve městě. "Je naprosto nepřípustné, aby místostarosta organizoval akce s rasistickým podtextem. To je přeci na kriminál," říká Bernas s tím, že Mašínovi věří.

"V ten den, kdy vše začalo, vytáhl Mašína na pódium poslanec Foldyna. Chci jen zabránit tomu, aby pana Mašína někdo ve svůj prospěch tahal z boudy a on si pak zbytečně ničil svůj život a kariéru," pochybuje o Mašínově vlastním úsudku Bernas. A přichází s dalším poznatkem -  Rumburská radnice prý chce pomocí nepokojů odvrátit pozornost od vlastních problémů zejména s městskou kasou. 

Jde o nátlak, nebo ne? 

Otevřený dopis Mašínovi, na jehož základě mluvčí nesspokojených občanů sobotní demonstraci v Rumburku odvolal, prý Bernas jako nátlak nechápe. "Budete-li nadále s podporou pana Darka Švába podněcovat a organizovat nepokoje v Rumburku, pak jste v zařízeních komplexu Lužan, Dymník a Zelený strom osobou nežádoucí a nevítanou," píše Bernas. Mašínovi, který je nadšeným kulturistou, tak zakazuje vstup do posilovny, nacházející se právě v prostorách hotelu Lužan.

SLEDUJEME téma Romové  

Občanský odpor Rumburk plánoval protestovat údajně formou happeningu tuto sobotu v sadech Rumburské vzpoury. Po zveřejnění Bernasova otevřeného dopisu se hnutí rozhodlo od záměru ustoupit. Důvodem má být podle stránek Občanského odporu "specifický nátlak" na osobu Josefa Mašína. Ten se k situaci vyjadřovat nechce, po celý den ani nereagoval na telefon. Občané ale Mašínovi vyjadřují podporu.

"Pepo nenech se vycukat snobským přístupem zadlužených podnikatelů, kteří jen jdou za mocí. Oni si někteří lidé asi myslí, že podnikatel = ten kdo bude určovat jak ostatní lidé budou žít, co budou říkat a jak budou myslet? Pokud budete mít problém s panem Bernasem a jemu podobnými, klidně tato shromáždění a protesty proti politické a nyní už i podnikatelské zvůli budu svolávat sám," píše na webu hnutí člověk s nickem Jan Dočekal.

Čtěte také:
Starosta Dubí: Romská rodina tu na dávkách brala 92 tisíc každý měsíc
Přerovští Romové naříkají: Nikde nás nechtějí. Jejich ghetto čeká zánik

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…