Mašínová: Návrh KSČM na vyznamenání obětí skupiny mě nepřekvapil

12.09.2011 20:38

Představitelé KSČM prezidentovi napsali, že památka obětí skupiny kolem bratrů Mašínů, kteří se v 50. letech prostříleli do západního Berlína, byla "zneuctěna oceněním pachatelů". Oba bratry totiž na nedávném pohřbu Ctirada Mašína vyznamenal nejvyšším českým vojenským vyznamenáním Zlatá lípa ministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

Mašínová: Návrh KSČM na vyznamenání obětí skupiny mě nepřekvapil

Požadavek KSČM, aby prezident Václav Klaus vyznamenal in memoriam oběti skupiny bratrů Mašínů, není pro sestru odbojářů Zdenu Mašínovou žádným překvapením. Řekla to ČTK a Českému rozhlasu během pietního aktu u památníku svého otce v Lošanech na Kolínsku. Dnešní vzpomínkové akce v Kolíně a Lošanech připomněly činnost legendární protinacistické skupiny Tři králové. Někteří řečníci vzpomínali i na bojovníka proti komunistickému režimu Ctirada Mašína, který nedávno zemřel v USA. 

Pokladník byl ozbrojen

"To mě tedy opravdu nepřekvapuje," uvedla Mašínová k návrhu KSČM a poukázala na to, že představitelé ozbrojených složek tehdejšího režimu věděli, co se v zemi děje a co mohou očekávat.

SLEDUJEME téma Mašínové

V případě zabitého pokladníka, kterého skupina oloupila, se podle ní překrucují fakta. Na rozdíl od jejího bratra byl podle Mašínové ozbrojen. "Měl rodinu, to jistě bylo tragické, ale ta doba byla tragická," dodala. Podotkla také, že majetek, který skupina pokladníkovi sebrala, byl mnohem menší než majetek, který komunisté zkonfiskovali její rodině.

Zneuctění obětí? Drzost, říká Přemysl Sobotka

Představitelé KSČM prezidentovi napsali, že památka obětí skupiny kolem bratrů Mašínů, kteří se v 50. letech prostříleli do západního Berlína, byla "zneuctěna oceněním pachatelů". Oba bratry totiž na nedávném pohřbu Ctirada Mašína vyznamenal nejvyšším českým vojenským vyznamenáním Zlatá lípa ministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

Související: Komunisté žádají vyznamenání pro muže, které zabili Mašíni

"Jestli mají komunisté tuto drzost v sobě, tak ať toto téma zvednou, ale jinak mi to připadá, že zapomněli na více než 200 popravených politických vězňů a zapomněli na to, že zavinili dvě exilové vlny," komentoval návrh KSČM místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS), který se dnešní pietní akce zúčastnil. Spolu s ním na Kolínsko zamířili i Vondra a ministr vnitra Jan Kubice.

Dcera Josefa Mašína mladšího Sandra na setkání přečetla dopis od svého otce, v němž byla nynější situace v Česku podrobena nemilosrdné kritice. "Pohled na morální stav tohoto národa je 20 let po pádu světového komunismu otřesný," citovala Sandra z dopisu svého otce, který se stejně jako jeho bratr Ctirad po roce 1989 odmítal vrátit do České republiky. Při zmínce o tom, že Ctirad zemřel a je pochován mimo domov, stěží zadržovala slzy.

Dále čtěte: Sprostí vrahové Mašíni by měli být souzení, spílal Kováčik Vondrovi

Případ skupiny kolem bratří Mašínových dodnes vyvolává v české společnosti rozepře, protože při jejich činnosti zemřelo několik lidí. Silné emoce vzbuzuje kauza i v Lošanech, jejichž starosta Miroslav Jelínek (KSČM) by Mašíny nevyzdvihoval. Během dnešní pietní akce dokonce prohlásil, že činy obou bratrů na rozdíl od činů jejich otce nepovažuje za hrdinské a hodné úcty. Část přihlížejících jeho slovům zatleskala.

Foto: pametnaroda.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …