Mašínové si s kvérem hráli odmala. Zmlátili rudého kantora, vzpomínají lidé

08.09.2011 6:51

REPORTÁŽ Na jedné z nejhezčích lázeňských kolonád, tedy té poděbradské, se ve slunném zářijovém odpoledni prohání vedle pomalu se procházejících postarších klientů i místní puberťáci. Většina z nich pravděpodobně netuší, že kráčí ve šlépějích jedněch z nejkontroverznějších postav českých dějin 20. století. Bratří Josefa a Ctirada Mašínů. Ti svá nejlepší léta prožili jen pár desítek metrů od centra města, v řadovém domku poblíž nádraží. Navštěvovali i zdejší gymnázium; to na ně ale s valným nadšením nevzpomíná.

Mašínové si s kvérem hráli odmala. Zmlátili rudého kantora, vzpomínají lidé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spolužák bratrů Mašínů Jan Pavlíček

"Mašíni? To byli takoví gauneros. Typická je třeba příhoda z gymnaziálního lyžařského výcviku. Na něm si počkali na nenáviděného češtináře, zavilého komunistu, a pořádně mu nabouchali," zavzpomínal pro ParlamentníListy.cz bývalý spolužák z Gymnázia Jiřího z Poděbrad, architekt Jan Pavlíček.

SLEDUJEME téma Mašínové

Dodává, že právě atak na češtináře přišel později Ctirada draho. Obávaný profesor literatury a českého jazyka totiž na jeho prohřešek nezapomněl. A tak jej nenechal odmaturovat.

Kvér už od kolíbky?

Pavlíček se ale po úvodní rozpačité chvíli v lázeňské kavárně, kdy "třídí myšlenky", zasnívá a vzpomínky jej zavádí až do 40. let minulého století, kdy se s Mašíny přátelil. "Byli to bojovníci, velký vzor měli v tátovi (důstojník v prvorepublikové armádě, popravený nacisty v roce 1942, pozn. red.), chtěli být stejně slavní jako on, už na základce si hráli s kvérem, byli to takový dobrodruzi," říká někdejší přítel Mašínů i Paumera.

Psali jsme:
Huml k Mašínům: Vládě chybějí hrdinové. Tak odměňuje sprosté vrahy

Od kavárny Viola, v níž se téměř osmdesátiletý pamětník čile rozpovídal nejen o Mašínech, ale i o svém dalším příteli, Milanu Paumerovi, je to coby kamenem dohodil ke gymnáziu, které oba bratři navštěvovali. Sympatická budova s moderně vyzdobenými stěnami dává tušit, že i po více než šedesáti letech existence si zachovala privilegium elitnosti.

Forman, Passer...a Mašíni

Na to, že zde studovali kromě Ivana Passera, Miloše Formana a dalších celebrit i Mašínové, ale příliš neupozorňuje. Ani oni sami prý v žádném rozhovoru nezmínili, že ke vzdělání přišli právě zde, tak proč se jimi chlubit, vysvětluje redakci jedna ze zdejších pedagožek, která nechtěla být jmenována.

Psali jsme:
Sprostí vrahové Mašíni by měli být souzení, spílal Kováčik Vondrovi
Vondra nepřímo Klausovi. Chápe dějiny jako major Zeman
Zubová: Mašínové, Bašta...opravdu se pan premiér nepřeřekl?
Štětina: Komunisté nazývají Mašíny vrahy, nectí presumpci neviny

Outsideři a nafoukanci. Hrdinové ne

Ona sama, ač osoba z nejpovolanějších, neb už celá desetiletí kromě českého jazyka vyučuje právě dějepis, Mašíny za hrdiny rozhodně nepovažuje. Byli prý nafoukaní a co se týče školy, dokonce outsideři. Za hrdinství by tak jejich přechod hranic provázený i několika úmrtími rozhodně neoznačila. Sama prý navíc podepsala petici, která se staví proti vybudování busty dalšího člena odbojové skupiny bratří Mašínů, Milana Paumera.

Mašíny a komunisty neznají. Zato kritizují. Pedagog o mladých Češích

Ten se s bratry seznámil právě v Poděbradech. To, že zde spolu se sestrou a rodiči obývali řadový dvojdomek v ulici Na Chmelnici, dnes ví už jen málokdo. Obyčejný zděný dům se zahradou, před nímž stojí zašlý favorit, který už zřejmě nějaký ten pátek nikam nevyjel, nezdobí byť jediná informační cedule, jež by na pobyt významných postav české historie upozorňovala. Proč?

Další reportáže ParlamentníchListů čtěte ZDE

"Lála" kroutí hlavou

Starosta Poděbrad Stanislav Langr (VPP), místní oblíbenec přezdívaný familiárně Lála, absolvent téhož gymnázia jako Mašínové, jen krčí rameny. "Stačí teď ta záležitost kolem plánované pamětní desky a busty Milana Paumera. Petice proti ní už čítá pět set podpisů," upozorňuje v útulné pracovně svého úřadu hlava města.

Na přínos Mašínů pro českou historii se dívá rezervovaně. "Nepovažuji je za vrahy, ale za hrdiny také ne," říká sympatický muž středního věku, který se o problematiku odbojové skupiny dlouhodobě zajímá.

Politici? Ať raději mlčí. Podívejte na Šluknovsko

"Je nekvalifikované hodnotit jejich činy bez kritického zhodnocení doby, nepřipadá mi rozumné, když se k celé věci vyjadřují politici. Pokud představitelé státu něco deklarují, zejména v době, kdy na severu Čech bují násilí, nepovažuji to za příliš vhodné," sdělil redakci starosta. Také příliš nechápe oficiality, kterými byl provázen nedávný pohřeb Ctirada Mašína.

Uhl: Třetí odboj neuznávám, Mašínové jsou zloději

"Pokud tam chtěl pan Vondra a další jet, nic proti tomu. Ale měli tam jet soukromě, ne coby reprezentanti státu," sdělil redakci.

Mašínové jako klempíři. Hlavně, když jsou oběti

Mediální zájem spojený s dvěma bratry, kteří v jeho městě trávili mládí, mu velkou radost  nedělá. Zejména pro jeho tendenčnost, spočívající ve zveřejňování fotografií mrtvého pokladníka a dalších. "Ale novináře svým způsobem chápu. Když klempíř udělá dobrou střechu, není to zpráva. Pokud z ní ale spadne...," uzavírá výmluvně povídání o Mašínech.

Bratři Ctirad a Josef Mašínové jsou známi svým ozbrojeným odbojem proti komunistickému režimu v Československu v letech 1951 až 1953 a posléze odchodem z komunistického Československa přes východní Německo do západního Berlína v říjnu 1953.

Při svém útěku z Československa zastřelili několik lidí. Právě tento čin se později stal terčem desítek diskuzí. Některými Čechy jsou považováni za hrdiny, jinými za vrahy.

Čtěte více:
Sochař Černý chválí vládu a Mašíny. Houby tomu rozumí, míní odborník
Ross Hedvicek: J. Mašín na Hrad a 5 milionů komunistů v ČR trefí šlak
Český emigrant z USA: Češi, proč pořád skuhráte, že nemáte peníze
Komentátor HN v Hyde Parku: Mašínové hrdinové, Zeman na hradě

Foto: Hans Štembera

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …