Masová demonstrace v ulicích Prahy. Hněvu pirátů neunikl Schwarzenberg

02.02.2012 19:01

Mezinárodní obchodní smlouva proti padělání ACTA je velmi citlivé a tudíž politicky uchopitelné téma. Přestože za vládu ČR smlouvu podepsal ministr zahraničí Karel Schwarzenberg z TOP 09, vydala strana dva dny poté prohlášení, v němž znění smlouvy částečně kritizuje. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše se jedná jen o čirý populismus.

Masová demonstrace v ulicích Prahy. Hněvu pirátů neunikl Schwarzenberg
Foto: Vojtěch Brtnický
Popisek: Stovky lidí protestovaly v centru Prahy proti dohodě ACTA

V Tokiu v tichosti podepsaná smlouva si vyžádala o to hlasitější odpor u obyvatel ČR, který podle předsedy České pirátské strany Ivana Bartoše zaskočil i samotné představitele TOP 09 natolik, že se rozhodli přehodit odpovědnost za podpis smlouvy na ministerstvo průmyslu a obchodu, které je v gesci ODS.

„Ve svém prohlášení TOP 09 bude požadovat přesné informace a výklad od garanta schvalování dohody, kterým je ministerstvo průmyslu a obchodu. Proto se na tento úřad obrátí s dotazy, které budou směrovat k výkladu v konkrétních diskutovaných bodech – zejména ochrana osobních údajů (identifikace uživatele) a odpovědnost providerů,“ stojí v prohlášení.

Podle Bartoše se jedná o směs alibismu a populismu. "Z prohlášení TOP 09 vyplývá, jak je ta ACTA strašná a jak oni jsou hrozně proti ní, ale přeci vždyť to byl ministr zahraničí Schwazenberg, kdo to v Tokiu ještě s ministerstvem průmyslu spáchali," uvedl pro ParlamentníListy.cz Bartoš. Podle něj je celá smlouva dílem korporátní lobby amerických filmových a nahrávacích společností. "Je to dohoda, která umožní, aby korporace ovládly poslední svobodné médium světa - internet, uvedl šéf Pirátů s tím, že žádný jiný reálný důvod pro to nevidí - za poslední čtyři roky totiž například návštěvnost kin vzrostla o 25 procent,“ dodal Bartoš.

Pirátská strana ve čtvrtek uspořádala demonstraci proti přijetí ACTA na pražském Klárově. Průvod se poté přesunul na Pražský hrad a podle odhadů organizátorů se do něj i přes mrazivé počasí zapojily na tři tisícovky lidí.

Demonstranti se sešli odpoledne na pražském Klárově, asi 600 až tisíc lidí se pak zúčastnilo průvodu na Pražský hrad. Avizované tisícovky lidí ale nakonec na demonstraci v mrazivém počasí nepřišly. Převážně mladí lidé se na akci organizované Českou pirátskou stranou vyslovili proti smlouvě ACTA, která podle nich omezuje svobodné užívání internetu.

Pokračovaly také útoky hackerů na weby některých institucí. Hnutí Anonymous kritizující smlouvu ACTA v noci na dnešek ovládlo webové stránky ODS a umístilo na ně své prohlášení. Odpoledne se s potížemi znovu potýkal web Poslanecké sněmovny. Kvůli zahlcení četnými připojeními byl stejně jako ve středu odpojen pro vnější uživatele.

Odpůrci smlouvy ACTA už několik dní proti dohodě protestují na internetu. Podobně jako v dalších zemích se i v Česku odehrávají také útoky hackerů na weby státních institucí a politických stran. Na dnešek byl ale naplánován první větší protest kritiků smlouvy v ulicích.

Podle informací na Facebooku se chtělo demonstrace na pražském Klárově účastnit až 7500 lidí, dorazilo jich mnohem méně. Podle informací policie bylo protestujících na shromáždění nejvíce hodinu po zahájení akce, tedy kolem 15:00, kdy počet dosáhl přibližně 400. Důvodem slabší než avizované účasti může být i mrazivé počasí. Kromě zástupců České pirátské strany na akci přišli například i politici vládních Věcí veřejných.

Infobox

Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

ACTA

ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement, česky Obchodní dohoda proti padělání) je mezinárodní dohoda, která má sloužit k ochraně a vynucování duševního vlastnictví. Kromě jiných, více či měně kontroverzních opatřeních regulujících různá odvětví průmyslu, vzbuzují odmítavé reakce zejména opatření, která v důsledku znamenají zavedení systematické cenzury  internetu.

V parlamentu narazí

Smlouva pro vstoupení v platnost musí ještě projít ratifikačním procesem v parlamentu, většina poslanců se však staví proti přijetí. "Smlouva by mohla znamenat výrazné snížení komfortu občanů při cestování, navíc při důsledném uplatňování by umožnila kontroly iPadů, notebooků a tak dále," uvedl pro ParlamentníListy.cz stínový ministr obrany Jan Hamáček (ČSSD).

Měkké NE řekl dohodě také poslanec VV a odborník strany na kybernetickou bezpečnost Viktor Paggio. Protipirátská dohoda ACTA je nejen podle něj dalším příkladem nesmyslného boje vydavatelských firem proti novým technologiím. "Represe prostě není řešením a takový boj nelze vyhrát," uvedl pro  ParlamentníListy.cz Paggio. Podle něj jsou navíc podivné dvě skutečnosti. „Dohoda byla vyjednána mimo mezinárodní organizace, např. WTO, a podivná byla i její cesta skrze Evropský parlament, kdy odstoupil zpravodaj tisku. Smlouvu podle Paggia zkritizovala svou analýzou také Maastrichtská univerzita.

Zelení dali červenou

Proti se staví též Strana zelených „Internet se od svého vzniku stal nejdůležitějším prostředkem pro svobodnou výměnu informací. Přináší mimořádné hodnoty, které nesmí být zahozeny kvůli parciálním politickým či ekonomickým zájmům,” uvedl v prohlášení předseda strany Ondřej Liška. Obsah dohody ACTA je podle analýzy Zelených v Evropském parlamentu v rozporu s Úmluvou o ochraně lidských práv a základních svobod a Listinou základních práv EU.

Česká europoslankyně Zuzana Roithová (KDU-ČSL) bojovala o odtajnění dohody a o přeformulování nejkontroverznějších pasáží, což se po několikerém interpelování komise částečně povedlo. „ Evropský parlament v návaznosti na naše iniciativy schválil usnesení, kterým dal Evropské komisi limity vyjednávání - považuji tedy za úspěch, že se nám podařilo ovlivnit obsah ACTA tak, že byly vypuštěny ty nejextrémnější návrhy, jako bylo například odpojování od internetu,“ uvedla pro Aktuálně.cz Roithová.

  • SLEDUJEME dění kolem ACTA ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…