Máte rádi veřejné zabijačky? Zákon je od nového roku zakazuje

12.01.2012 10:58

Příznivcům veřejných zabijaček zbydou pouze oči pro pláč. Od nového roku je totiž zákon zakazuje pod hrozbou finanční pokuty. Na druhé straně dovoluje majitelům skotu porazit doma zvíře a opatřit si tak maso. Dosud si mohli chovatelé maso opatřit jen v obchodech, stejně jako jejich spoluobčané.

Máte rádi veřejné zabijačky? Zákon je od nového roku zakazuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lidé u bufetových stolů

Ještě loni se mohli majitelé hospod pokusit přilákat nové hosty uspořádáním veřejné zabijačky. Hosté se mohli olizovat nad vroucími hrnci a majitel podniku měl naději na nějakou tu korunu navíc. O podobné přilepšení podnikové kase se letos v lednu pokusil také jeden pražský hospodský. Jenže o jeho záměru se dozvěděli veterináři a pohrozili mu pokutou. Nový zákon totiž veřejné zabijačky zakazuje. Informuje o tom server deník.cz.

Pokuta deset tisíc

Od ledna se zabijačky můžou provádět jen doma, ale i k tomuto úkonu musí vydat povolení veterináři. Upozorňuje na to ředitel odboru veterinární hygieny Státní veterinární správy Jan Váňa. Pokud lidé o zabijačku nepožádají předem, hrozí jim pokuta až deset tisíc korun.

„Uvádění produktů při takové akci do oběhu už není domácí porážka, protože maso  z domácí porážky je určeno pouze pro domácnost chovatele,“ upozornil ředitel odboru veterinární hygieny Státní veterinární správy Jan Váňa. Doplnil, že k domácí porážce musejí veterináři vydat povolení, jinak hříšníkovi mohou udělit až desetitisícovou pokutu.

Je však také pravdou, že nový zákon vychází chovatelům vstříc, když jim dovoluje porazit doma drobný skot do dvaceti čtyř měsíců věku. Dosud něco takového nebylo možné a jedinou cestou, jak si majitelé zvířat mohli legálně opatřit maso, bylo koupit si ho v krámu. Nicméně chovatelé musejí přesto požádat veterináře o povolení a vždy nejméně týden před porážkou jim svůj záměr ohlásit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …