Matka postižené: Dcera je terčem šikany. Kvůli boháčům přišla o školu

11.12.2011 13:36

PŘÍBĚH Je jí teprve dvanáct, má problém s epilepsií, ve škole jí pomáhají spolužáci. Teď se Kateřina bojí šikany a neví, jak se na vyučování dopraví. Místní politici totiž rozhodli, že zruší vzdělávací zařízení v Poličné v Meziříčí, kam dívka chodí. Jde o budovu na okraji města, kam dojíždí autobusem dalších patnáct dětí ze Lhoty, mezi nimi i Kateřina. Škola v Poličné v Meziříčí pro ni byla nejblíž. Její matka Gabriela Šefraná je zoufalá, sebevědomě působící paní teď neví, co bude dál, o dceru má strach.

Matka postižené: Dcera je terčem šikany. Kvůli boháčům přišla o školu
Foto: Archiv
Popisek: Postižená dcera s matkou

 „Šíleně se o ni bojím, ve městě budou děti jako je Kateřina šikanovat, budou jim pro smích," obává se Šefraná. Sama pracuje jako šička, směna jí začíná v šest hodin, dovézt dítě autem do školy proto nemůže. Dosud Kateřině pomáhali spolužáci, společně s ostatními ráno nasedla na autobus, vystoupili kousek od školy, přešli chodník a už byli ve třídách. Od nového školního roku „idylka" skončí. V momentě, kdy škola ukončí provoz, zmizí i spolužáci, kteří Kateřině pomáhali. „Děti jsou na sebe zvyklé. V její třídě jsou i další děti s postižením, jeden kluk je po mozkové obrně, druhý autista. Ve třídě má dcera svoji osobní asistentku," popisuje Šefraná pro ParlamentníListy.cz. Do základní školy v Poličné chodí Kateřina už šestým rokem je tam spokojená a dělá velké pokroky. Je zvyklá i na místní učitele. Ti k ní mají individuální přístup, dětem se věnují jednotlivě podle toho, jaké kdo má potřeby.

Autobus nejezdí, děti se budou hodinu flákat před školou

Plánované zrušení školy v místní části Poličná v Meziříčí může mít zásadní dopad na život obyvatel na okraji města. Pro dopravu do centra totiž chybí autobusové spoje. Budou muset vstávat v šest ráno, aby se autobusem dostaly do školy včas. „Nevím, jak to budu řešit, samotnou ji autobusem nepustím, navíc nejezdí spoje. Nemůžu si dovolit přijít o práci, kdo by nás živil? ptá se Šefraná. Nešťasné jsou i ostatní maminky, zvlášť o prvňáčky nebo druháky mají strach, nedokáží si představit, že budou ráno čekat před zavřenou školou. V zimě bude ještě hůř. Často se stávalo, že kvůli sněhovým závějím autobus do Poličné vůbec nedojel. Místní ředitel s takovou možností počítal, jak budou rodiče vysvětlovat špatnou dostupnost „cizím" lidem, to si nedokáží představit.

PŘÍBĚH
Matka dětí na vozíku: Vezmou mi 12 tisíc měsíčně, budeme živořit
Vaše koryta, naše bída, křičeli invalidé na ministry

Snášíme to těžce, byla to rána pod pás

Rozhodnutí o zrušení školy přišlo jako rána z čistého nebe. Místní obyvatelé netušili, že by k něčemu takovému mohlo dojít. Ve městě předpokládali, že dojde k ukončení provozu velké školy v centru. Jenže místní lidé sepsali petici, kterou podepsaly tisíce lidí a politici se lekli.

„Vyhráli rodiče bohatých podnikatelů, mají své známé na radnici. Poličná se vůbec nemohla hájit, je to sprosté. Nikdo nic nevěděl, dozvěděli jsme se to až od novinářů," rozčiluje se sedmapadesátiletá Zdenka Klanicová, která má ve škole v Poličné vnučku. „Proč nezavřou jednu velkou školu ve městě, děti by se rozprchly po městě a zásadní problémy by nevznikaly. Nevím, proč naše děti mají na ostatní doplácet," dodala.

Poličná se odtrhne od Meziříčí, lidé chtějí referendum

Místní obyvatele rozpálilo rozhodnutí zastupitelů do běla. Jsou naštvaní tak, že se rozhodli uspořádat v Poličné referendum, od Meziříčí se oddělit a vytvořit vlastní obec. „Také bychom se ve Lhotě rádi osamostatnili, ale musel by se toho tu někdo chopit. Hospodařili bychom si líp, než když spadáme pod Meziříčí," rozčiluje se Žaneta Š ze Lhoty. „Město tu není ochotné nic dělat. Bydlím tu čtrnáct let a vím, že dobudovali jednu cestu a tenisový kurt. To je všechno. Jsme rádi, když nám v zimě odhrnou cestu. Když bylo sněhu moc, dali tu ceduli zákaz vjezdu," dodala naštvaně.

Radnice potřebuje ušetřit, nemá na provoz škol peníze

Meziříčská radnice ale nemá jinou možnost. Ve školách ve městě je volných 930 míst. Stávající počet školních areálů je podle starosty neudržitelné provozovat. Město doplácí na provoz i na mzdy učitelů. Zastupitelé jsou bezradní. Někteří z nich zvažují, že své rozhodnutí o zrušení školy na jednání zastupitelstva 15. prosince změní. Jenže ministerstvo školství chystá snížení počtu základních škol. V ohrožení jsou ty, které mají méně než 24 dětí ve třídě a dvě třídy v ročníku. „Připravují novou vyhlášku, která stanoví minimální počty žáků na takové úrovni, že diskutovat o rušení škol budeme muset dál. Zrušení školy Poličná a Krhová je jen začátek," upozornil Jiří Částečka, starosta Valašského Meziříčí. Buď se tedy město rozhodne školy trvale dotovat nebo bude muset jednu po druhé rušit. Ve Zlínském kraji by se vyhláška týkala poloviny základních škol. V okrajových částek Meziříčí jsou lidé přesvědčení o tom, že něco takového nemůže projít.

Psali jsme o protestech zdravotně postižených:
Budeme žebráci, brání se postižení škrtům. VV je litují
Zdravotně postižení protestují proti reformám ministra Drábka
Ministr Drábek: Zdravotně postiženým výhody neberu. Je to lež
 

Záměr je naprosto scestný

Záměr ministerstva školství ostře kritizuje poslanec Petr Gazdík (TOP 09). „Je to nesmysl. Znamenalo by to likvidaci venkovských úplných základních škol. Fatálně by se to projevilo na celém systému školství s velmi malým finančním efektem. Vůbec nejde o porovnání kvality. Jiné sociální důsledky s sebou nesou velké školy, úplně jiné vztahy jsou ve vesnicích a školách na okrajích měst," uvedl poslanec Petr Gazdík pro ParlamentníListy.cz.

„Existence školy v místě znamená i vztah k rodnému místu. Zrušení škol přináší celou řadu důsledků," dodal. Samosprávy mají šanci provoz školních zařízení do určité míry možnost ovlivnit, jenže když jim chybí peníze, nemají na vybranou. „Není ale možné vytvořit limity na počet žáků. Spolek pro obnovu venkova, Sdružení místních samospráv i my jako TOP 09 budeme zásadně proti. Pro záměr v té podobě, jak byl prezentovaný rozhodně nemůžeme ve sněmovně zvednout ruku," uzavřel Gazdík.

  • Další příběhy ParlamentníchListů.cz čtěte ZDE

Ilustrační foto: archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Čunková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…