Matky samoživitelky ohrožuje chudoba, ukázal průzkum ČSÚ

27.08.2011 6:21

Z šetření Českého statistického úřadu vyplývá, že chudoba nejvíce ohrožuje matky samoživitelky. Ženy přitom za tuto situaci mnohdy nemohou. Tvrdě pracují, ale exmanžel několikrát nezaplatí alimenty a problémy klepou na dveře.

Matky samoživitelky ohrožuje chudoba, ukázal průzkum ČSÚ

Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že příjmovou chudobou je ohrožen každý desátý Čech. Ze statistik zároveň vyplývá, že nejpočetnější skupinu mezi těmito lidmi představují matky samoživitelky. Informuje o tom dnešní deník Právo.

V problémech jste dříve, než se nadějete

Matky samoživitelky se dostávají do těžkých životních situací například kvůli svým zadluženým exmanželům. Pak se nedostávají peníze na placení složenek a jídla. Tyto ženy se následně stávají obětí nebankovních poskytovatelů půjček. Snaží se totiž rychle vyřešit aktuální situaci a nehledí na budoucí rizika nemalých úroků.

„Každá třetí žena, která se dostala do prodlení s úhradou svého finančního závazku, je samoživitelka. Vyplývá to z našeho interního průzkumu za první pololetí letošního roku. Matky samoživitelky zcela zjevně patří ke skupinám nejvíce ohroženým nezaměstnaností a chudobou," prohlásil Kamil Kavka z největší tuzemské detailové inkasní agentury M.B.A. Finance.

A koho statistici počítají mezi příjmově chudé? Jedná se o dvou až tříčlenné rodiny, které mají po přepočtu sedm až deset tisíc korun hrubého na osobu. Spadá sem tedy například i žena s jedním dítětem a platem patnáct tisíc hrubého, které manžel odmítne pár měsíců poslat alimenty. Vymáhání alimentů je přitom časově náročné a nákladné.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…