Mečiar prý zveřejní jak to bylo, když se dělilo

05.09.2010 18:14

Slovenský expremiér Vladimír Mečiar oznámil, že hodlá zveřejnit záznamy rozhovorů, které vedl s českými politiky o rozdělení Československa. Mečiar chce přepisy rozhovorů zařadit do chystaných pamětí.

Mečiar prý zveřejní jak to bylo, když se dělilo

"Jde o přepisy pásků, které vlastním jako jediný," pochlubil se Mečiar po zasedání republikového představenstva Hnutí za demokratické Slovensko v Bratislavě.

Podle serveru První zprávy.cz se Mečiar záznamy chystá zveřejnit, navzdory tomu, že českým vyjednávačům slíbil, že to neudělá.

"Po tolika letech se už slibem necítím vázaný," vysvětlil. Ujistil, že v knize bude doslovný přepis magnetofonových pásků.

Nezmar Mečiar se zjevně chystá na návrat

Mečiarova Lidová strana-Hnutí za demokratické Slovensko v posledních slovenských volbách letos v červnu získala jen 4,3 procenta hlasů. Výsledek znamenal, že Mečiar končí po 20 letech v politice.

Současná slovenská premiérka Iveta Radičová tehdy výsledek okomentovala jako "konec mečiarismu na Slovensku."

Mečiar nicméně ze své luxusní vily Elektra v Trenčianských Teplicích vzkázal, že nyní se soustředí na podzimní regionální volby.

Ke zviditelnění má patrně sloužit i zveřejnění rozhovorů 

Osmašedesátiletý Mečiar se teď zřejmě pokusí připomenout začátek devadesátých let minulého století, kdy ho podporovala téměř polovina Slováků. To mu zajistilo premiérské křeslo a byl to právě Mečiar, kdo jako předseda vlády Slovenska v rámci ČSFR v roce 1992 jednal za s Václavem Klausem o rozdělení československé federace.

Zveřejnění "rozdělovacích" rozhovorů by nyní mělo slovenským voličům možná připomenout, jakou "hvězdu" měli ve svém středu, kdo že jim to vlastně přinesl "svobodu a samostatnost".

Někteří politologové však snahu trojnásobného premiéra Mečiara o comeback hodnotili hned po volbách poměrně skepticky.

Muž, který v čele svého hnutí strávil celkem 14 let, dvakrát usiloval o slovenské prezidentské křeslo a osm let byl jednou z nejhlasitějších součástí slovenské opozice, podle nich nyní musí hlavně čekat, zda ho na podzim vezmou jeho bývalí voliči na milost.

Čtěte také:
Mečiar končí. Po dvaceti letech, bez rozloučení

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…