Média o nás nepíší dobře, zlobí se VV. Zaplatí si pochvalné inzeráty

14.01.2012 7:25

Věci veřejné se rozhodly zaplatit si inzeráty v celostátních denících, kde budou vyjmenovány úspěchy jejich ministrů a poslanců. Vychválit se chtějí i za to, za co je jejich odpůrci z řad opozice kritizují, Stínový ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) třeba připomíná, že šéf resortu Josef Dobeš (VV) nepřidá pedagogům tolik peněz, kolik původně sliboval.

Média o nás nepíší dobře, zlobí se VV. Zaplatí si pochvalné inzeráty
Foto: veciverejne.cz
Popisek: Logo Věcí veřejných

Politici nejmenší vládní strany Věcí veřejných se zlobí, že o nich média nepíší příliš pochvalné texty. Za peníze ze stranické kasy si proto zaplatí inzeráty v celostátních denících, kde budou vyjmenovány úspěchy jejich poslanců a ministrů. Opoziční ČSSD však varuje, že jsou možná ohroženy peníze daňových poplatníků. Nezaplatí véčkařskou kampaň jejich ministerstva? Zprávu přinášejí dnešní Lidové noviny (LN).

Kolik peněz do kampaně vloží? VV to zatím nechtějí prozradit

Věci veřejné ujišťují veřejnost, že inzeráty budou placeny jen a pouze ze stranických peněz. Za zmínku ovšem stojí, že ani předseda Radek John, ani další členové VV zatím nejsou ochotni prozradit, kolik peněz strana do kampaně vloží.   

„Kampaň bude postupně vyjmenovávat úspěchy našich ministrů a poslanců. Média o nás dobře nepíší, tak to musíme udělat sami,“ říká k inzerátům předseda VV Radek John. Stínový ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) už dopředu avizuje, že na půdě sněmovny bude interpelovat ministra školství Josefa Dobeše (VV) a bude chtít vidět účty za tuto inzertní kampaň.

Poradce VV a politolog Jan Kubáček připomíná, že nejde o nijak nový jev, i když se zpravidla objevuje jen před volbami. K inzerátům v minulosti sáhla ČSSD, ODS i Strana zelených.

Slíbil patnáct stovek, přidal tři

Zajímavé je, že ministr školství Dobeš se v inzerátech chválí i za projekty, které jeho odpůrci kritizují. Jmenujme např. plošné testování žáků pátých a devátých tříd. Ministr tvrdí, že testy, které mají odstartovat v roce 2014, pozvednou upadající úroveň českého školství. V řadě evropských zemí se ale od plošného testování žáků spíše ustupuje.

Další kritice čelí Dobeš také proto, že slíbil přidat učitelům v rozmezí od pěti set do patnácti set korun měsíčně, realita je ale úplně jiná. Učitelé nakonec obdrží jen asi 300 korun navíc. Byl také zrušen tzv. věkový automat, kdy při hodnocení učitelů hrál roli i počet odsloužených let. Zde se ovšem nabízí otázka, zda pracovníci v jakémkoliv oboru nemají být hodnoceni podle kvality odvedené práce a ne podle toho, jak dlouho pracují. V tomto světle lze Dobešovo opatření považovat za přijatelné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…