Mešity v Česku? Jandák je pro. Problém je totiž v lidech

07.12.2010 8:46

Podle nejnovějšího výzkumu agnetury SANEP se více než tři čtvrtiny Čechů staví proti výstavbě mešit v Česku a ztotožňují se tak s názorem prezidenta Václava Klause, který míní, že mešity do našeho civilizačního okruhu nepatří. ParlamentníListy.cz se ptaly českých politiků, jak se staví k dané problématice.

Mešity v Česku? Jandák je pro. Problém je totiž v lidech

Občané České republiky nejsou příliš nakloněni výstavbě nových mešit. 75,2 procent z nich si myslí, že už by další podobné stavby v Česku vznikat neměly.

V ČSSD odlišný pohled

Jednotné názory na věc nejsou ani uvnitř politických stran. Například místopředseda Senátu z ČSSD Zdeněk Škromach je proti výstavbě mešit v Česku. „Já se domnívám, že mešity do našeho kulturního okruhu nepatří. Spor je emocionální, ale nemyslím si, že by výstavba mešit v naší zemi byla dobrou věcí," řekl ParlamentnímListům.cz.

Škromach navíc souhlasí s postojem Švýcarů, kteří si v referendu odhlasovali, že by cizinci, kteří spáchali kriminální čin, měli být vyhoštěni. „Pokud se jedná o ekonomického imigranta, který se chová v hostitelské zemi nepřístojně, tak by měl být dle zákona potrestán a posléze vyhoštěn. Vyhoštění se samozřejmě netýká těch imigrantů, kteří již mají naše občanství," dodal Škromach.

To poslanci sociální demokracie Vítězslavu Jandákovi mešity v Česku nevadí. „Já jsem člověk věřící a respektuji každou víru. Každý věřící má právo mít svou modlitebnu. Ať se tedy klidně staví mešity i synagogy. Nebezpečí podle mě není v barácích, ale v konkrétních lidech," řekl redakci Jandák.

ODS má jasno

Europoslanec ODS Ivo Strejček je naopak proti výstavbě mešit v České republice. Navíc považuje švýcarské rozhodnutí o vyhosťovaní cizinců, kteří se v zemi dopustí trestného činu, za správné a logické.

„Je to rozhodnutí, které je opřeno o zdravý selský rozum bez pseudohumanistického mentorování. Cizinci, kteří přicházejí do naší země s dobrými úmysly, s vědomím, že pokud tady chtějí žít, pracovat a vychovávat své děti, musí přijmout kulturní zvyklosti naší země a respektovat naše zákony, jsou u nás jistě vítáni. Pokud přicházejí páchat trestné činy či je dokonce organizovat, měli by být dopadeni, jejich činnost vyšetřena a prokázána a poté okamžitě vyhoštěni do země jejich původu. A přál bych si - na jejich vlastní náklady," řekl Strejček.

Křesťanský základ civilizace

Předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová míní, že postoj české veřejnosti je správný. „Tolerance musí existovat z obou stran. Nevím totiž o tom, že by bylo možné stavět katolické kostely v muslimských zemích," řekla ParlamentnímListům.cz Němcová.

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka si myslí, že lidé, kteří do naší země přicházejí, by se měli přizpůsobit našim zákonům a našim zvyklostem. „Měli by respektovat křesťanský charakter základů naší země a civilizace, a proto nejsem příznivcem budování mešit v naší zemi," souhlasí Sobotka. Podobně 76,2 procent respondentů průzkumu se domnívá, že křesťanské tradice, s nimiž je tento stát spojen, by měly zůstat spjaty s křesťanskými hodnotami a kulturou.

Kníže pro mešity, jeho poslanec ne

Odlišný pohled má však předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. „Je-li v dotyčném městě dostatečný počet věřících, tak by měli mít možnost pořídit svou svatyni, nezávisle na tom, jestli je to kostel v muslimské zemi, či mešita u nás," odpověděl ministr.

Kritický k výstavbě mešit je naopak jeho stranický kolega a poslanec TOP 09 Daniel Korte. Multikulturalismus je podle něho blud. „Mešity u nás bych nepovolil. Mešita je uzavřený prostor, kam není volný přístup jako například do kostela či synagogy. Vzhledem k islámskému terorismu to znamená i bezpečnostní riziko pro tento stát," míní poslanec Korte.

Zeman proti islámu

Proti islámu a mešitám v Česku se již dříve vyslovili další politici. Například senátor ODS Jiří Oberflazer, který do Česka pozval liberálního antiislamistu Geerta Wilderse, by si dle vyjádření pro ParlamentníListy.cz nepřál, aby se charakter české krajiny proměnil tak, že by na kopečcích byly kostelíky a kapličky zastíněny minarety. "Nikomu nechci upírat svobodu jeho víry, ale trvám na tom, že nikdo nesmí upírat nám naše tradice a víru našich otců," uvedl senátor.

Islám již dříve kritizoval například Miloš Zeman, který uvedl že "základním konfliktem ve 21. století bude konflikt mezi euroamerickou a islámskou civilizací. Mezi náboženstvím lásky a náboženstvím nenávisti".

Koláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…