Meziroční růst cen v Česku zrychlil na dvě a půl procenta

09.12.2011 9:21

Meziroční míra inflace v Česku zrychlila na 2,5 procenta z říjnových 2,3 procenta. V porovnání s předchozím měsícem spotřebitelské ceny stouply o 0,4 procenta. Důvodem bylo zejména zdražení potravin, nealkoholických nápojů a bydlení. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

Meziroční růst cen v Česku zrychlil na dvě a půl procenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Také na meziročním zvýšení inflace se podepsaly hlavně dražší potraviny, nealkoholické nápoje a vyšší náklady na bydlení. Například chleba zdražil o 18,8 procenta, mléko o 8,2 procenta, cukr o 35 procent a káva o 30,5 procenta. Ceny pohonných hmot stouply o 12 procent a léků o 3,4 procenta. V bydlení zdražil zemní plyn o 18,3 procenta, elektřina o 4,8 procenta, vodné o 6,2 procenta, stočné o 5,8 procenta a teplo o 1,9 procenta. Čisté nájemné stouplo podle ČSÚ o 3,7 procenta.

Naopak ceny za rekreaci a kulturu tlačily meziroční inflaci dolů. Bylo to především kvůli zlevnění audiovizuálních a fotografických zařízení a zařízení pro zpracování dat o 11,1 procenta. Levnější byly proti loňskému roku i oděvy a obuv.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 3,3 procenta a služeb o 1,3 procenta.

Ze zpráv ČSÚ:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…