MfD: Čeští vědci pracují na šetrnější léčbě rakoviny

09.01.2012 10:26

Vědci z Brna jsou na cestě k objevu, který by snížil zatížení pacientů při léčbě rakoviny.

MfD: Čeští vědci pracují na šetrnější léčbě rakoviny
Foto:
Popisek:

Zjednodušeně řečeno jde o šetrnou chemoterapii, po které nevypadají vlasy, napsala Mladá fronta Dnes (MfD). Výzkum, na kterém se podílejí experti z britské Warwické univerzity, zveřejnil časopis Nature Chemistry.
   
Nadějí je podle deníku objev profesora Viktora Brabce a Jaroslava Maliny z brněnského Biofyzikálního ústavu Akademie věd. Pokud se dosavadní výsledky jejich hledání účinnější a šetrnější chemoterapie potvrdí i v klinické praxi, znamenalo by to výraznou změnu v léčbě rakovinových nádorů. Lidé by se jí mohli dočkat do deseti let.
   
Základní látkou současné chemoterapie, takzvaných cytostatik, je platina s nežádoucími vedlejšími účinky. Zničí nádor, ale oslabí imunitní systém. Pacientovi pak načas hrozí komplikace i kvůli jinak neškodným infekcím. Jedinečnost Brabcova a Malinova objevu podle MfD spočívá právě v tom, že jejich způsob chemoterapie by na pacienta nepůsobil tak drsně jako až dosud platina. Nahradit by ji měly sloučeniny železa a zinku.
   
Platina navíc nezabírá na všechny typy nádorů, některé z nich se dokonce vůči ní po jisté době od nasazení stávají rezistentními. "Zatím vše nasvědčuje tomu, že námi navrhované sloučeniny železa a zinku by mohly pronikat do rakovinou zasažených buněk a zastavit jejich nekontrolovatelné dělení - tedy rakovinové bujení," uvedl Brabec.
   
Z výzkumu česko-britského týmu podle MfD vyplývá i další slibný poznatek: nově objevené sloučeniny železa a zinku neničí jen rakovinné buňky. Spolehlivě likvidují i bakterie. Tato nová "metalofarmaka" by tak mohla časem tvořit základ mnohem účinnějších antibiotik, vůči nimž bakterie nebudou imunní.
   
Nová metoda by podle předního českého onkologa Pavla Klenera snížila mezi pacienty strach z chemoterapie; lidé by tak neodkládali návštěvu lékaře a přišli by s podezřením na nádor včas. Podobně se pro deník vyjádřila také šéfka pražského Mamma Centra Miroslava Skovajsová. "Jestliže to vyjde, bude to ojedinělý a úžasný krok v léčbě této smrtelné choroby. Ženy, které si objeví na prsu bulku, by se mohly přestat bát chemoterapie a navštívit nás ještě v době, kdy mají velkou šanci na vyléčení. A pokud jim nevypadají vlasy, tak jim to v boji s nemocí velmi pomůže," uvedla.

(MB,MFD,ČTK,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…