Michael Kocáb vám vysvětluje, proč volit Karla Schwarzenberga. Čtěte

08.01.2013 9:09

ROZHOVOR K podpoře prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga se v současnosti šikují známé osobnosti. Podle Michaela Kocába, jenž s přáteli tuto vlnu náklonnosti podnítil, nicméně nejde o nějaký elitní klub. Lidé si prý uvědomují, že ministr zahraničí má ze všech zájemců o Hrad k ideálům Václava Havla nejblíže.

Michael Kocáb vám vysvětluje, proč volit Karla Schwarzenberga. Čtěte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kmotry detektivní knihy bývalé ministryně Daniely Kovářové byli Jan Cimický a Michael Kocáb

Myslíte si, že bude ministr zahraničí Karel Schwarzenberg pokračovat v politice a šíření ideálů Václava Havla?

Vkládáme do něj v tomto smyslu velkou důvěru. Výzvy tříkrálové, kterou jsem dal s přáteli dohromady, se chytilo mnoho lidí a různých osobností. Ti všichni si myslí, že to dokáže. Každý člověk je jiný, ale signatáři výzvy si myslí, že by se mohl vydat ve šlépějích Václava Havla. Předpokládáme to. Dlouhá léta spolupracovali, v mnohém se na úspěších Václava Havla podílel. Myslím si, že mu částečně otevíral i dveře do zahraničí. S Karlem Schwarzenbergem jsem se seznámil po Sametové revoluci a od té doby jej znám velmi dobře. Důvěřuji mu a odpověď zní jednoznačně ano.

Nepřispěl nicméně právě Schwarzenberg k trojí zahraniční politice Česka, kdy jsou slyšet jiné názory z Hradu, vlády a Ministerstva zahraničí?

To přece není jeho vina. On hlásá v oblasti zahraniční politiky stále stejné názory, s nimiž se ztotožňuji. Nikdy jsem od něj neslyšel něco proti zájmům Česka. A fakt, že do zahraniční politiky prezident Klaus vnáší podivný konfliktní tón, není problémem Karla Schwarzenberga.

Není ale Schwarzenberg, co se týče vládní politiky, loutkou, kterou ovládá mocný ministr financí Miroslav Kalousek?

Myslím, že ne. Setkali se na projektu TOP 09 a osud je svál dohromady. Karla Schwarzenberga znám opravdu dlouhou dobu, znám jeho etapu po boku Václava Havla a myslím si, že ho nikdo ovládat nedokáže. Je naprosto svébytným politikem. Jestliže je dnes předsedou TOP 09, dá se pochopit, že je loajální ke svým spolupracovníkům. Ve chvíli, kdy se stane prezidentem, zůstane podle mě nezávislým jako Václav Havel. Netřeba se tedy obávat, že by byl nějak řízen ze zákulisí.

Přinejmenším jednou jsem ho slyšel vzdychat, že by už rád z té politiky vypadl. Do jaké míry by tato únava mohla ovlivnit výkon prezidentské pravomoci?

Kdyby byl tak úplně zdrchaný, tak by nekandidoval. Vždyť nemusel. Samozřejmě, že určitá únava se dnes projevuje, ale u všech. Dejte si vedle sebe prezidentské kandidáty, vytvořte si určitá kritéria a zapřemýšlejte, kdo je splňuje. Ve Tříkrálové výzvě jsou uvedena tři základní kritéria.

Můžete je vyjmenovat a vysvětlit, jak je Schwarzenberg splňuje?

Prvním, že chceme hlavu státu, která není ovládána vůlí zájmových skupin. A to bude nejspíš splňovat osoba, co ve hmotném zabezpečení nevidí žádný cíl. U Karla Schwarzenberga tohle můžeme zcela vyloučit, protože toho má tolik, že mu lze věřit zájem o stát. Dalším je vrátit zemi do důstojného postavení ve společnosti západních demokratických zemí a to hlavně Evropské unie. Hledáme tedy kandidáta, jenž bude vstřícný k projektu EU, což ale neznamená všechno nekriticky zblajznout. Jen být vstřícný vůči budování evropského nadnárodního celku, což on je. Posledním úkolem je navázat na demokratické a humanistické tradice prezidentů Masaryka a Havla. Když si tato kritéria postavíte, tak projde automaticky jako nejvhodnější kandidát Karel Schwarzenberg.

Proč jste s výzvou tak otáleli? Vždyť dnešní horcí kandidáti Zeman s Fischerem na kampani svědomitě pracují už dlouhé měsíce?

Ivan Gabal, Fedor Gál, Jan Ruml a já jsme se sešli a hned se rozhodli něco dělat, abychom nebyli pasivní. Nejsme žádný volební tým, ale jen občanská iniciativa, která zareagovala na ne moc dobré postavení Karla Schwarzenberga v různých průzkumech. My bychom to nedělali, kdyby vše šlo tak, jak by jít mělo. Vždyť inklinace ke Karlu Schwarzenbergovi tady vždy byla a lidé jej brali velmi pozitivně. K našemu překvapení se to trochu změnilo, tak jsme se rozhodli ještě umocnit kampaň jeho volebního týmu. Nyní to už vypadá zajímavěji.

Určitě. Karel Schwarzenberg se v průzkumech posunuje a začíná být možným trojským koněm prezidentských voleb…

Přesně tak. Neustále přibývají podpisy. Vznikají sesterské výzvy v různých lokalitách jako třeba Turnov. Řady podepsaných „opinion makerů“, co se vyznačují prosazováním vlastních názorů, se stále zahušťují. Hlásí se další a další jména. Petr Janda, Matěj Ruppert, skupina Těžkej Pokondr, Olga Menzelová, Magdalena Dietlová a spousta dalších. Tady vidíte velkou podporu a občané se podle toho mohou orientovat. Vždyť jména jako Zdeněk Svěrák, Miloš Forman nebo Jan Tříska mají svou váhu.

Nemyslíte si ale, že běžní občané začali osobnostem z oblasti kultury po volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2010, kdy nezanedbatelná skupina těchto osobností podporovala třeba Věci veřejné, nedůvěřovat?

No, nevím. Češi nemají rádi, když jim někdo moc radí. Naše výzva ale není žádnou radou. Jen jsme uveřejnili názory těchto lidí a ty mohou být zajímavé. Samozřejmě, že bychom rádi sebrali všechny možné podpisy, ale to není v našich silách. Jsme jen občanská iniciativa. Zavolali jsme lidem, které známe. Nicméně kdokoliv se přidal, byl automaticky připsán. Nejde o žádný elitní klub. Kdo přišel, tak v tom pořadí jsem ho tam připsal. Jde o výzvu občanům a ne politikům. Něco jako národ sobě.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…