Michek (NS-LEV21): Jaká je pravda o důchodové reformě?

30.04.2013 6:26

Československý stát měl v minulosti zaveden fungující důchodový systém, do kterého přispíval skoro každý občan státu, který věděl, že na stáří má svůj důchod – penzi, zajištěnu.

Michek (NS-LEV21): Jaká je pravda o důchodové reformě?
Foto: Archiv
Popisek: NS - LEV 21

 

Důchody se pravidelně valorizovaly, protože peníze odvedené do důchodového fondu, se mohly použít pouze na výplatu důchodů. To ovšem platilo pouze do té doby, než Klausova vláda použila finančních rezerv uložených v důchodovém fondu k zaplácání děr ve státním rozpočtu. A od té doby každým rokem je důchodový fond v červených číslech a je noční můrou každého ministra financí.

Před několika dny premiér české vlády Petr Nečas vystoupil na tiskové konferenci, aby národu oznámil, že pokud občané nevstoupí do druhého pilíře penzijního systému, tak v budoucnu hrozí rapidní snižování důchodů, protože ubývá dětí a na důchodce, kterých bude přibývat, nebude mít kdo dělat. Dokonce ohlásil, že také on vstoupí do druhého pilíře penzijního systému, aby šel příkladem. Za tím účelem prý již konzultuje s odborníky, u kterého finančního ústavu má své vklady co nejlépe zúročit.

Autoři důchodové reformy kalkulovali s tím, že do druhého pilíře vstoupí cca 500 000 občanů, kteří část svého důchodového pojištění vyvedou do specielně zřizovaných důchodových fondů. Prozatím se do nich přihlásilo necelých 30 000 občanů, což je vlastně fiasko. O fondy není zájem, protože většina lidí si dokáže spočítat, že jsou pro ně nevýhodné. A proto vláda vyčlenila částku 20 miliónů korun na vysvětlovací kampaň, aby občany přesvědčila ke vstupu do druhého pilíře penzijní reformy. Svým způsobem jsou to vyhozené peníze, které mohly být použity ekonomičtěji.

Vláda totiž nedává žádné jistoty, že vkladatel své peníze jednou dostane zpět, protože nezajišťuje žádné pojištění vložených financí. Slibované zúročení mezi 2,5 – 3,5 % je sice lákavé, ale není reálné, neboť v současné ekonomické krizi nedosahují tuzemské penzijní fondy ani procento zúročení vkladů.

Můžeme si sice vybrat, po poradě s odborníky, nám blízký důchodový fond, ale pokud nebude mít tento fond za 24 měsíců od svého vzniku cca 50 ticíc klientů, tak nám hrozí, že Česká národní banka nařídí převod takového fondu do jiné penzijní společnosti. Takže odborníků doporučení, nám budou na nic. 

Do druhého pilíře penzijní reformy lze sice vstoupit, ale již nelze vystoupit a občan tak musí ve fondu zůstat, prakticky až do důchodového věku. A to ještě nemá jistotu, že své peníze někdy uvidí. Aby klient získal nárok na výplatu starobní penze, tak musí splnit několik podmínek. A ty jsou většinou dvě. Dožití se důchodového věku a druhou podmínkou je splnění minimální povinné délky pojištění. A zde je kámen úrazu. Všichni občané, kteří budou odcházet do penze po 1. lednu 2018, musejí být účastníky spoření minimálně 35 let. Pokud nebudete spořit 35 let, nesplníte druhou podmínku pro výplatu důchodu a penzi nedostanete. A na to pan premiér Nečas, při své kampani, zapomněl.

A jak z toho ven? Nejideálnějším řešením by bylo přiznat chybu a druhý pilíř penzijní reformy nezavádět a raději podpořit stávající penzijní připojištění, která jsou již osvědčená. A také znovu zavést všechna zrušená propopulační opatření (např. novomanželské půjčky, státní podporu při narození dítěte, rodinné přídavky atd.), která pomáhala rodinám s dětmi a mladým manželům usnadňovala získání bytu a založení rodiny. Pokud vláda premiéra Nečase bude i nadále provádět protipopulační politiku, tak žádná penzijní reforma nemůže mít úspěch.

Mgr. Petr Michek, odborný mluvčí NS-LEV21. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…