Milan Knížák zná spoluviníky útoku na Klause: Třeba Svěrák, Hřebejk a levice

02.10.2012 10:58

ROZHOVOR Odpovědnost za páteční atentát na hlavu státu podle profesora Milana Knížáka nesou částečně i „Havlovi militantní pravdoláskaři“, kteří se svou rétorikou snaží eliminovat vše, co by Havla ukázalo jinak než jako mučedníka. Exředitel Národní galerie pro ParlamentníListy.cz shrnul i dojmy z nové knihy Michala Viewegha.

Milan Knížák zná spoluviníky útoku na Klause: Třeba Svěrák, Hřebejk a levice
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Milan Knížák v pořadu Hyde park

Spisovatel Michal Viewegh brzy vydá román o poměrech v naší politice. Měli jsme již možnost se seznámit s úryvky, kde hrubě útočí na prezidenta Klause, zesměšňuje ho, označuje za homosexuála a podobně. Co se vám honilo hlavou, když jste se o tom poprvé dověděl?

Michal Viewegh se celým svým dílem zařadil do brakové literatury, která se za 1. republiky nazývala „červená knihovna“ a jeho knihy hledají laciné senzace buď z oblasti sexu, nebo politiky, někdy v obém najednou, aby zaujaly primitivní čtenáře. To, co Viewegh napsal, vypovídá o něm, ne o prezidentu Klausovi.
 
Viewegh se sice hájí tím, že je to „jen fikce“, přesto, není tohle už prostě moc?

Všichni slaboši nejdříve udělají skandál a pak se vymlouvají, že to tak nemysleli. Například David Černý s Entropou.

Pamatujete, že by se něco takového dělo směrem k Václavu Havlovi, když byl ještě prezidentem?

Václav Havel měl kolem sebe silnou squadru pravdoláskařů, kteří byli a ještě jsou velmi militantní. Útočí na všechny kolem a snaží se eliminovat vše, co by ukazovalo Václava Havla jinak než jako hrdinu nebo mučedníka.

Václav Klaus je proti Havlovi velmi nadstranický a hlavně z každého jeho činu je cítit, že mu jde o naši republiku a že se nebojí nepopulárnosti. Někteří politici mu vytýkají právě jeho nadstranickost, poněvadž by chtěli, aby se spřáhnul právě s jejich klanem. To dělal Václav Havel, to byl člověk klanů.



V souvislosti s páteční střelbou na prezidenta napsal předseda Akce D.O.S.T. Semín, že je útok mimo jiné i důsledkem právě takových slovních útoků na Václava Klause, jakých jsme se dočkali u Viewegha, nebo v minulosti od Tomáše Halíka, literárního kritika Putny a dalších. Nesou podle vás tito lidé svůj díl odpovědnosti za onen atentát?

Určitě. Tito lidé a ještě další, například řada lidí z divadelnictví (Smoljak, Svěrák, Holubová, Hřebejk). Vinna je i politická opozice, která místo aby odsuzovala politickou vulgaritu, tak k ní mlčí, nebo ji dokonce používá. Je to velmi krátkozraké, poněvadž vulgární metody v politice devastují celou společnost a žádné vládě se potom nepodaří udělat cokoliv smysluplného, poněvadž nebude mít dostatečnou autoritu.


Co vůbec soudíte o důvodech, které k tomu toho pachatele vedly? A nedalo by se říci, že média jeho čin legitimizují, když mu dávají velký prostor k vyjádřením?

Pachatele samozřejmě neznám, ale je-li pravda, co o něm uvedla média, jednalo se o přívržence komunistické strany. Komunistická strana je jedním z velkých viníků, poněvadž se nevzdala své třídní nenávisti, která se samozřejmě mění v nenávist ke všemu, co je přesahuje. K tomu se přidávají odboroví předáci, kteří se chovají někdy hůře než komunisté.

Mnoho odpůrců současného prezidenta se útok snažilo bagatelizovat, zesměšňovat či označovat za pouhou nevinnou hru. Proč podle vás nejsou ochotni ani v takových situacích odhlédnout od svých politických názorů a odsoudit násilí?

Myslím, že jsem již na to odpověděl výše. Pokud se zásadně nezmění vztahy mezi lidmi, pokud budou politici pomlouvat a urážet své oponenty, pokud budou média publikovat jen negativa a vyžívat se v nich, nemáme šanci na změnu.

Dnes se pod pláštěm boje proti korupci a za transparentnost vyřizují osobní účty. Neustále se volá po odvolávání ministrů a úředníků. Zdá se, že se za každou cenu vyvolává chaos, který nikdy a nikde nepřinese nic pozitivního. Možná je to záměr některých politických kruhů. Zcela jsme ztratili kulturu jednání a tím se dostáváme na ocas civilizace.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…