Miliony lidí mohou být bez tepla. Přední kapacity v zemi ostře debatovaly o těžebních limitech

22.04.2015 19:54

V rámci Dnů teplárenství a energetiky v Hradci Králové se uskutečnil kulatý debatní stůl na téma uhelná energetika a teplárenství. Žhavým tématem k diskusi byla především otázka prolomení těžebních limitů, k čemuž podle zúčastněných stejně dojde, pouze je otázkou, kdy se to stane. Jinak by prý i miliony lidí mohly skončit bez dodávek tepla.

Miliony lidí mohou být bez tepla. Přední kapacity v zemi ostře debatovaly o těžebních limitech
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Těžba hnědého uhlí

„Bez hnědého uhlí za limity dojde k rozpadu systému zásobování skoro jednoho miliónu obyvatel dálkovým teplem a nebude palivo ani pro 650 tisíc kotlů přímo v domácnostech. Navíc cena tepla pro občany ČR z tohoto důvodu skokově vzroste,“ zní závěr diskuse.

Je tedy patrné, nejde o žádnou malou hrozbu. Jak během diskuse podotkl spoluvlastník společnosti Czech Coal Jan Dienstl, čeští politici myslí pouze ve čtyřletých intervalech, kdy trvá jejich volební období, jenže tento obor si vyžaduje dlouhodobé plány a jistotu.

Politici si prý možná mylně představují, že pokud dnes schválíme prolomení limitů, zítra se může začít těžit. Jenže tak to zdaleka není. A současný stav nejistoty může celý systém zlikvidovat. Pokud totiž neexistuje jistota v tom, co v příštích deseti a dvaceti letech bude, podnikatelé ztrácejí chuť investovat a například mladí lidé nevidí perspektivu ve studiu těchto oborů. Což může teplárenské odvětví v Česku zlikvidovat.

Pokud by se v budoucnu zajištění dodávek tepla řešilo dovozem uhlí, zásadním způsobem se to promítne do výsledných cen. A to nejen z důvodu, že import výrazně cenu uhlí zvýší, ale rovněž proto, že hnědé uhlí v okolních státech zdaleka nedosahuje takové kvality jako v České republice. Surovina z tuzemských ložisek má totiž vyšší výhřevnost.

Důsledkem celého procesu by navíc mohly být nejen vyšší ceny, ale zároveň ztráta energetické bezpečnosti České republiky. Podle diskutujících skýtá naději to, že současný ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek má odvahu prolomení dostat na jednání vlády. Jak ale rozhodně Sobotkův kabinet, to předvídat nelze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…