Miliony pro Peake: Skandální řeči o manželovi, spolužákovi a luxusní vile

12.11.2012 7:53

Koupit vilu za necelých deset milionů, za třináct jí zrekonstruovat a po téměř sedmi letech užívání jí prodat téměř za šedesát milionů - to vypadá jako pohádkový byznys. Povedl se místopředsedkyni vlády Karolíně Peake a jejímu manželovi. Za vrcholící hospodářské krize v roce 2009 vydělali na prodeji domu v Troji 33 milionů. Navíc jej prodali firmě s nejasnou strukturou a možnými konexemi na mocné pražské ódéesáky. Toť zjištění časopisu Týden.

Miliony pro Peake: Skandální řeči o manželovi, spolužákovi a luxusní vile
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně vlády Karolína Peake

Luxusní vila v pražské Troji byla pro Karolínu Peake zdrojem pohádkového bohatství. Na konci roku 2009, uprostřed nejhlubší realitní krize, dokázali s manželem Charlesem prodat tuto nemovitost s neuvěřitelným ziskem 33 milionů korun.

Dům si Peakovi koupili od devadesátileté emigrantky v roce 2003, jak již dříve uvedl server Česká pozice. Cena byla 9,7 milionu a manželé si na ní museli vzít úvěr 7 milionů. Navíc s domem získali i nepohodlného nájemníka, kterého vzápětí nechali soudně vystěhovat. V roce 2006 získali stavební povolení k obrovské rekonstrukci a do ní investovali asi 13 milionů, které opět kryli úvěrem.

Na konci roku 2009 právě zuřila hospodářská recese a realitní krize a majitelé nemovitostí si o jejich slušném zhodnocení mohli nechat jen zdát. Manželé Peakovi však i v této době dokázali sehnat kupce, který za jejich dům zaplatil 57 milionů. Oproti nákupní ceně a nákladům rekonstrukce vydělali více než 33 milionů.

Koncem října server Česká pozice přinesl informace, že Karolína Peake příjmy za prodej domu neuvedla ve svém majetkovém přiznání, které po vstupu do sněmovny v roce 2010 učinila pro server Aktuálně.cz. Peníze navíc byly placeny ve splátkách, z nichž některé na účet Peake doputovaly až v době, kdy byla poslankyně, takže je měla uvést ve svém každoročním majetkovém přiznání.

„Kupní smlouvy byly uzavřeny v roce 2009, tudíž před vznikem poslaneckého mandátu. Splátky kupní ceny sice dobíhaly i po 29. 5. 2010, ale neměly žádnou souvislost s mojí činností vykonávanou v roce 2010,“ uvedla pro Českou pozici sama Peake.

Janoušek a obchodník s diamanty

Otazníky vzbuzuje i kupec jejich sídla. Je jím akciová společnost Nice View, firma s nepříliš průhlednou akciovou strukturou. Firma má anonymní akcie na doručitele, takže lze velmi těžko zjistit, komu momentálně patří. Ze zakladatelských dokumentů lze vyčíst, že když v roce 2009 vznikla (jen několik týdnů před samotným obchodem), vlastnil devět kusů akcií pražský právník Daniel Slavík a jednu jeho matka.

Advokát Daniel Slavík podle informací magazínu Týden vystupoval i v mnoha firmách, spojovaných s mocným pražským ódéesákem Romanem Janouškem. V řadě firem přepustil svůj podíl Luboši Paškovi, dle magazínu věrnému Janouškovu souputníkovi, který svým jménem měl krýt řadu obchodů mediálně propíraného podnikatele.

Dnes však advokát Slavík (kdysi spolužák Karolíny Peake z pražské právnické fakulty) tvrdí, že společnost pouze zakládal. „Firma mi nepatří. Já jsem se zabýval jenom zakládáním akciových společností na zakázku,“ říká pro magazín Týden.

Pro koho tajemnou firmu zakládal, si však nemohl vzpomenout. Když však padl dotaz na konkrétní jména Romana Janouška a Luboše Říhy, začal vehementně ujišťovat, že o tyto osoby se v žádném případě nejedná. „Šlo o skupinu investorů, ale jejich jména vám nemohu prozradit,“ uvedl nakonec advokát.     

Samotnou smlouvu o prodeji vily podepsal za společnost Nice View na základě plné moci Luboš Říha, obchodník s investičními diamanty, který kdysi zbohatl na pyramidových společnostech - o některé z nich se zajímaly vyšetřovací orgány.

Ačkoliv Říha prokazatelně za společnost Nicce View na základě plné moci uzavíral smlouvu s Peakovými, podle magazínu Týden stále tvrdí, že s firmou nemá vůbec nic společného. I Roman Janoušek tvrdí, že o této firmě nic neví. „S námi to nemá nic společného,“ ujistil.  

Časopis spekuluje: Možná to bylo na volby

Nabízí se ještě jeden výklad, proč manželé Peakovi získali v době krize za svůj dům tak pohádkovou sumu. Je prý možné, že platba za nemovitost měla pouze přikrýt jiný peněžní převod, který měl ve skutečnosti jít ve prospěch strany Věci veřejné, ve které se oba manželé již v té době významně angažovali.

I tuto konstrukci rozvíjí magazín Týden ve svém nejnovějším vydání, které přišlo na stánky v pondělí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…