Miloš Zeman k odvolání Kalouska: Nikdy jsem nevyhazoval pod tlakem

18.07.2012 8:31

ROZHOVOR Expremiér a prezidentský kandidát Miloš Zeman si myslí, že jediným členem vlády, který by měl volat policejnímu prezidentovi, je ministr vnitra. Radit premiérovi, aby odvolal ministra Kalouska, Zeman nechce s tím, že sám též nevyhazoval ministry pod mediálním tlakem. Reflektovat vůli sněmovny, jejíž výbor doporučil Kalouska sesadit, by však Nečas v této věci měl.

Miloš Zeman k odvolání Kalouska: Nikdy jsem nevyhazoval pod tlakem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman v rozhovoru

Jak se Vám jeví dnešní politická scéna, resp. konání vládního kabinetu? Jaký z toho máte pocit?

Především je to vláda, která se vyžívá v konfliktech svých představitelů, místo toho, aby pracovala na programu, který může pomoci české společnosti.

Co soudíte o skandálech, které se objevily v poslední době, zejména telefonáty pana ministra Kalouska panu Mazánkovi, vyšetřovateli v kauze CASA, a poté samotnému policejnímu prezidentovi Petru Lessymu. Nevybíravý slovník ministra financí vůči policii či slovní duely Kalousek – Lessy. Myslíte, že mohou tyto skandály politickou scénu rozkolísat?

Už jsem i dříve vyjádřil své přesvědčení, že jediný, kdo má volat policejnímu prezidentovi, je ministr vnitra, protože policejní prezident je jeho podřízený.

Jinak je podle mne zcela v kompetenci premiéra, kterého ministra odvolá nebo neodvolá. Premiér by měl ovšem reflektovat i mínění Poslanecké sněmovny, zda si sněmovna odvolání některého ministra přeje.

Vy sám jste zastával úřad premiéra. Jak byste jednal, kdyby se někdo z členů koaličního kabinetu zachoval tak, jako pan ministr Kalousek?

Já jsem měl „jednočlennou“ koalici, složenou, s výjimkou ministra spravedlnosti ze sociálních demokratů, takže odvolávání ministrů bylo na denním pořádku. Nikdy jsem ale neodvolával ministry pod mediálním tlakem, a vždy pouze na základě vlastního uvážení.

Kandidujete na úřad prezidenta. Myslíte, že jako prezident byste mohl podobnou situaci nějak ovlivnit?

Panuje názor, že v případě jmenování nových ministrů, může prezident protestovat proti návrhu konkrétní osoby, ale existují i názory jiné, že má jen jako razítko potvrzovat vůli premiéra.

Nicméně, v tomto případě nejde o jmenování nového ministra, ale o uchování dosavadního ministra financí a já se domnívám, že je to skutečně kompetence premiéra, případně kompetence Poslanecké sněmovny.

Vaše kampaň je už v běhu a získala Vám i oněch padesát tisíc podpisů. Jak jste spokojen s jejím dosavadním průběhem?

Chtěl bych poděkovat všem těm, dnes už více než padesáti tisícům občanů, kteří podepsali petici za mou kandidaturu. Ta petice bude pokračovat dál, až do listopadu, takže uvidíme, kolik podpisů se v konečném součtu podaří shromáždit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …