Miloš Zeman před zaplněným sálem poradil lidem, jak ohlídat korupci v zemi

15.01.2014 19:30

REPORTÁŽ Doslova velkolepý závěr třídenního pobytu prezidenta Miloše Zemana na Karlovarsku připravili občané starobylých Žlutic. Více než tři stovky přítomných zaplnily do posledního místečka sál zdejšího kulturního domu. Prezident hned na začátek vybídl přítomné, že „v první řadě je ještě pět volných míst a prosím ty, kteří jsou na tom jako já a opírají se o hůlku, aby se posadili“.

Miloš Zeman před zaplněným sálem poradil lidem, jak ohlídat korupci v zemi
Foto: Michal Drabík
Popisek: Miloš Zeman během diskuse s občany

V úvodním slově si starosta města Václav Slavík (Sdružení Nestraníci) posteskl, že mladí lidé odcházejí na školy mimo a většina z nich se pak nevrací a zůstávají v Praze nebo krajském městě. Hejtman Josef Novotný (ČSSD) připomněl, že Žlutice byly sto let okresním městem a že tu žilo až 20 000 lidí. Dnes je to pouhých 5000.

Hasič generálem

„Hasiči tvoří páteř kulturního života v obci,“ prohlásil Zeman a pokračoval: „Když jezdím po obcích, jsou to mnohdy hlavně dobrovolní hasiči, kteří tvoří základ zdejšího veřejného života.“ Podle něj si místní hasiči postěžovali, že nemají generála a Zeman tedy jmenoval velitele zásahu generálem.

V narážce na zvýšení důchodů Nečasovy vlády řekl, že „…valorizace o 45 korun je opravdu hanebná a bídná. Ale začněme od začátku a musíme si na to vydělat. Musíme vytvářet nové investice, nová místa. Důležité je také, kam investoři jezdí či nejezdí,“ reagoval na blízkou plánovanou průmyslovou zónu. Věnoval se pak dopravě a rychlostní silnici R6, která, jak řekl: „…je výborná, až do odbočky do lánského zámku je to dálnice a ještě pět kilometrů za něj, ale pak je to téměř okreska. Tady na Karlovarsku je poměrně mizerné dopravní spojení a deset až patnáct let se čeká, že se dobuduje zmíněná R6 Karlovy Vary - Praha.“

Historie patří k místu

Došlo také na unikátní památku Žlutický kancionál z roku 1558 - město by si velmi přálo, aby originál byl vystaven právě zde, nikoliv v Praze v Památníku národního písemnictví. Závidí tak Bečovu nad Teplou, kde uchovávají jeden z nejcennějších pokladů po korunovačních klenotech - relikviář sv. Maura. „Bečov si na to udělal trezorovou místnost a vy budete také muset, aby byl kancionál uložen důstojným způsobem. Důležité památky mají být uloženy ve městě, ke kterému mají vztah, a ne v Praze,“ reagoval prezident.

Na závěr svého projevu popřál místním obyvatelům hrdost na svoje město, „kde žijete a pracujete a tuto nepatetickou hrdost přetvořit do toho, aby se náš život postupně měsíc od měsíce zlepšoval. Něco může udělat krajské zastupitelstvo a vláda, ale hodně záleží i na místní radnici. A proto mějte rádi a pomáhejte vašim radním a starostům."

Dotazy, dotazy…

V dotazech na prezidenta lidé upozorňovali na rozkradenou republiku, opuštěné statky a zubožené lesy, že je vše drahé - potraviny, doprava. Prezident se opět vrátil k tematice školství a řekl, že Karlovarský kraj je jediný v republice, který nemá vlastní vysokou školu. "Jak chcete, aby tady lidé zůstali, když tu nemohou studovat? Na lázeňství v tomto kraji závisí 40 000 míst. Zdravotnická vyhláška dramaticky snížila počet tuzemských klientů. Je tedy nutné ji změnit! Neproklínejte ale to, že tu není práce a je draho. Mnoha lidem se to již povedlo, navštívil jsem řadu firem, kdy jsou lidé srdcaři. Snažte se spojit síly a najít konkrétní řešení, nejen brečet.“

Další dotaz směřoval na prezidentovo zdraví. Miloš Zeman s úsměvem ohlásil, že při zranění kolena byl mnohokrát vyšetřen a s viditelným gustem vyjmenovával nejrůznější tělesné orgány. „Mám slabou cukrovku sedmého stupně a vyšetřili i můj mozek. Mám necitlivé nervy v obou dolních končetinách od chodidel po kotníky. I když nemám hůl, při chůzi se kývám. Není to tedy delirium tremens… Moje teplota, tlak i rosný bod jsou v pořádku,“ zažertoval „po zemanovsku“.

Na dotaz, jak se mu ve městě líbí, pochválil, že na rozdíl od některých severočeských měst jsou na tom Žlutice docela dobře. "Blahopřeji panu starostovi, že střed města nehyzdí žádné ruiny. Kdybych se podíval na kraj města, možná bych tam nějakou ruinu našel, ale pak je třeba ji opravit nebo zbourat, pokud to tedy není kulturní památka,“ doporučil Zeman.

Na to hejtman a poslanec Novotný upozornil přítomné, že Karlovarský kraj je se svými 40 procenty lesů nejzalesněnější kraj v republice. “Hodil by se tu zpracovatelský závod na dřevo, abychom tuto cennou surovinu jen nevyváželi.“

Na dotaz, jak může prezident ovlivnit korupci, která je prolezlá státem jako chobotnice s tasemnicí, Miloš Zeman uvedl: „Na to je nejúčinnější zákon o prokázání majetku - třikrát jsem jej jako premiér předložil v Parlamentu, ale vždy ho smetla pravice. Takže finanční úřad může pak vyzvat dotyčného, aby doložil, kde nabyl svůj majetek.“ Podle Zemana bylo v roce 2012 v Německu provedeno 2120 zabavení. „Spodní hranice by měla být deset milionů korun. Proč by se měli lidi buzerovat kvůli této částce, ale úřady by se měly ptát, jak si přišel k té jachtě nebo tryskáči." Vyzval pak občany, aby bedlivě sledovali, kteří politici splnili to, co slibovali před volbami.

Místní mladý Rom znovu otevřel otázku amnestie. Miloš Zeman setrval na svém dlouhodobém konzistentním názoru, že v ojedinělých případech, kdy je člověk například nevyléčitelně nemocný, je amnestie prezidenta republiky oprávněná.

Po bouřlivém potlesku vestoje se místní rozloučili „se svým prezidentem“, jak jej pro ParlamentníListy.cz nazvala jedna ze starších občanek. Při odchodu ze sálu zastavil jeden z místních prezidenta, že koupil Becherovku, aby si oba připili. Hlava státu s díky odmítla s odkazem na nedostatek času.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…