Milost střelci neovlivnila reportáž. Klaus neumí zapnout TV, hájí ho Jakl

02.04.2011 14:09

Podle prezidentova tajemníka Ladislava Jakla Václava Klause k omilostnění "střelce" rozhodně nevedla televizní reportáž. Hlava státu totiž TV nesleduje, má dokonce problémy ji prý vůbec zapnout, řekl tajemník v nadsázce.

Milost střelci neovlivnila reportáž. Klaus neumí zapnout TV, hájí ho Jakl

Ač majitel areálu sběrných surovin Karel Bašta střílel na vůz, v němž ujížděli zloději, kteří kradli v jeho výkupně  šrotu, aniž by si byl přesně jist, zda zasáhne přímo lupiče, dostal od prezidenta Václava Klause milost. Nemusí si tak ve vězení odsedět šest let, jak určil vrchní soud.

Sledujeme téma Milost střelci

Rozhodnutí o omilostnění muže, který byl odsouzen za pokus o vraždu, vyvolal v médiích, u veřejnosti i mezi politiky bouřlivé reakce. Většinou souhlasné.

Psali jsme:
Postavil se lumpárně, chválí Jandák Klause za milost pro střelce
Lidský život nad majetek? To je marxismus, zlobil se prezidentův muž 

Reportáž TV Prima, kterou o Baštově případu televize odvysílala ale ještě předtím, než muži Klaus udělil milost, vyvolala spekulace o tom, že prezident jednal ve vleku tohoto média.

To popírá prezidentův tajemník Ladislav Jakl. Na dotaz moderátora Frekvence 1 L. X. Veselého, zda byl Klaus reportáží ovlivněn, reagoval záporně.

Klaus na TV nedá. Ani ji nezapíná

"To si nemyslím, ani nevím, že nějaká reportáž byla, nemyslím si, že pan prezident by byl pod tlakem médií. Co já vím, on se na TV ani nedívá, byl jsem u něj kdysi jednou doma na návštěvě, on tu TV ani neuměl pustit. Není televizní člověk, takže tohle určitě ne," uvedl Jakl v rozhovoru pro Pressklub Frekvence 1. Pořad stanice odvysílá v sobotu od 17:00.

Klausovo rozhodnutí kvitoval pro ParlamentníListy.cz s nadšením poslanec Vítězslav Jandák. "Je to určitě správné rozhodnutí. Těch lumpáren je ve společnosti tolik, že potřeba, aby se těch lidí, kteří se brání, někdo zastal, byť by se bránili i trochu neadekvátně. Absolutně s rozhodnutím prezidenta souhlasím a vítám ho," řekl redakci.

Znásilnit, či okrást?

Další pohled na udělení milosti poskytl v minulých dnech i poradce premiéra Petra Nečase Roman Joch (ODS). "Když je žena přepadena, tak také neví, jestli ji chce útočník v uvozovkách jenom okrást či v uvozovkách jenom znásilnit, nebo zavraždit. Má tedy právo užít krajní možnosti, tedy usmrcení agresora. Riziko a odpovědnost je na útočníkovi," řekl ParlamentnímListům.cz Joch.

A důvody, které prezidenta k rozhodnutí vedly, se snažil vysvětlit i exposlanec ODS Jiří Tomáš Payne. Ten zdůraznil, že prezidenta k udělení milosti vedly především „filozofické důvody". „Že je ochrana vlastnictví na nižší úrovni než ochrana života, je zakotveno v marxistické ideologii," vysvětlil Klausův poradce.

Uspěje každá padesátá žádost

Klaus udělil Baštovi milost ve středu. Kromě něho omilostnil i dalších osm lidí. Vybral tak další z mnoha stovek osob, které se k této možnosti upínají.  "Ročně chodí asi 2000 žádostí o milost, prezident vyhoví asi čtyřiceti," upřesnil v Pressklubu Jakl s tím, že za udělování milostí byl kritizován především Klausův předchůdce Václav Havel.

Jakl vysvětlil, že Klaus o každé z milostí ví podrobně. "Prezident Václav Klaus po svém nástupu ihned zrušil několik věcí. Zrušil věc, která podle mě byla i protiústavní, která byla za jeho předchůdce, a to, že nejdřív ty milosti projednávalo ministerstvo spravedlnosti, většinu z nich zamítlo, protože se jim nelíbily z nějakých důvodů, a teprve zbytek postoupili prezidentské kanceláři. Tam legislativní odbor prováděl nějaká svá šetření blízká další odvolací instanci o vině a nevině. Za tímto filtrem se teprve nějaké dostaly prezidentu Havlovi a ten nějak rozhodl. Nic takového teď neexistuje. Člověk má právo, aby se jeho žádost o milost dostala k prezidentovi, a ne nějakému úředníkovi ministerstva spravedlnosti, ta milost má jít mimo ten mechanismus spravedlnosti a justice."

Více čtěte:
Postřelil zloděje, dostal milost. Nyní promluvil o kriminálu
Stůj, nebo střelím. Langer nemá ani zbroják, tasit nemůže
Palba na utíkajícího zloděje je vražda, rozhodl soud

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …