Ministerstvo obrany koupilo vojákům prášky na hubnutí. Některé nepříliš bezpečné

07.09.2011 11:15

Ministerstvo obrany se rozhodlo bojovat s nadváhou vojáků. Těm, kterým nepůjde zhubnout přirozenou cestou, pomohou i tablety, které rozpočet stály 992 tisíc korun. Zhruba pro 60 lidí obrana koupila Adipex, který může mít i vážné vedlejší účinky.

Ministerstvo obrany koupilo vojákům prášky na hubnutí. Některé nepříliš bezpečné
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Milovice si připomněly odchod sovětských vojáků

"V rámci preventivního programu zdravého životního stylu jsme v závěru loňského roku nakoupili 170 balení léku Adipex a 1 200 balení léku Xenical," popsala Jana Růžičková z oddělení komunikace armádního Generálního štábu MF DNES.

K tématu Tlustý Vondra, tlustá armáda. Ptali jsme se dr. Cajthamlové

Léky dostanou pod dohledem lékařů jen ti vojáci, kterým nepomůže dieta, pohyb nebo preventivní rehabilitace. Polovina z 22 tisíc profesionálních vojáků má nadváhu. Tři a půl tisíce z nich navíc potřebuje léčbu kvůli silné obezitě.

Adipex bych pilotovi nepředepsal, říká lékař 

Xenical je lék, který působí ve střevě, kde blokuje vstřebávání tuků a zhruba třetinu z nich dokáže z těla bez užitku vyloučit. Podle primáře třetí interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice Petra Suchardy se skoro vždy objevují vedlejší účinky v podobě průjmu nebo nucení na stolici.

Adipex potlačuje u léčeného chuť k jídlu a pocit hladu. "Předepisujeme ho v případech, kdy snažení vázne, protože lidé mají pořád hlad," popisuje lékař. Příbalový leták varuje, že lék může vést k nervozitě, nespavosti nebo nepříznivému ovlivnění činností, které vyžadují zvýšenou pozornost, koordinaci pohybů či rychlé rozhodování. "Pilotovi bych to asi nepředepisoval," míní Sucharda.

Související:
Polovina vojáků je tlustých. Vondra nakoupí léky proti obezitě
Ministr Vondra: Bez odvahy kondici armády nezlepšíme 
Čeští vojáci přiletěli do Afghánistánu. Utajeně 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…