Ministerstvo zdravotnictví podpoří praktické lékaře v odlehlých regionech ČR

10.12.2015 0:00

Počet praktických lékařů i počet atestujících praktických lékařů je v ČR dostatečný.

Ministerstvo zdravotnictví podpoří praktické lékaře v odlehlých regionech ČR
Foto: shutter
Popisek: pediatr

MZ však spatřuje riziko nedostatku těchto lékařů v méně obydlených regionech a v demografickém vývoji, kdy stávající lékaři stárnou. MZ proto bude i nadále vypisovat a finančně podporovat dostatek rezidenčních míst v oboru praktického lékařství.

Praktičtí lékaři se koncentrují ve velkých městech, např. v Praze, Brně a dalších velkých aglomeracích. Zdravotní pojišťovny proto budou zvažovat uzavírání smluv s praktickými lékaři v těchto místech. V příštím roce se prostřednictvím úhradové vyhlášky zaměříme i na tzv. bonifikace pro praktické lékaře v regionech, kde se do výběrového řízení na tento post nepřihlásí žádný zájemce. MZ uvažuje také o zřízení speciálního fondu, který by poskytoval finanční grantovou podporu mladým lékařům, kteří se budou snažit zřídit ordinace tzv. na zelené louce. Rád bych, aby se do tohoto projektu zapojily i kraje“, říká ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Dnešní schůzku kladně hodnotili také předseda Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák a poslanec a hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek, podle kterého jde o zásadní záležitost pro kraje. „Máme nevyrovnanou strukturu a síť praktických lékařů, proto se snažíme se zdravotními pojišťovnami najít některé kroky k řešení situace“, dodává.

„VZP je připravena realizovat veškeré dohodnuté kroky, abychom zajistili dostupnou a kvalitní primární péči pro naše klienty“, uzavírá ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

reklama

autor: MaB

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…