Ministr ANO boduje. Na konci ledna začne vysvětlovat, co platí od začátku roku

01.01.2015 19:16

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) v půlce prosince podepsal finální znění vyhlášky „o rozsahu a způsobu zajištění odděleného soustřeďování složek komunálních odpadů". Poté, co o nových povinnostech informovala televize Nova, nastal tak říkajíc mediální chaos. Cestu z něj se snaží ukázat zelení, a to na svém webu.

Ministr ANO boduje. Na konci ledna začne vysvětlovat, co platí od začátku roku
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Hovoří ministr životního prostředí Richard Brabec

„Jak kovy, tak bioodpad patří mezi hodnotné suroviny. Do letošního roku končily na skládkách spolu s obsahem kontejnerů na směsný komunální odpad. Čím méně těchto vytříděných odpadů skončí v černých popelnicích, tím méně budou obce platit za ukládání odpadů na skládky. Bioodpad i kovy je pak možné zpeněžit různými způsoby. Proto není důvod, aby v důsledku zavedení třídění těchto komodit starostové zvyšovali občanům poplatky za svoz odpadu," upozornil ministr Brabec.

„Povinnost třídit kovy a bioodpad od roku 2015 zavedla novela zákona o odpadech, která prošla sněmovnou v září letošního roku. Sněmovna tak reagovala mimo jiné na varování MŽP před možnými sankcemi Evropské komise, které ČR hrozí při neplnění závazků vyplývajících z evropských směrnic. Patří mezi ně povinnost všech členských států třídit kovy od roku 2015 a snížit ukládání biologicky rozložitelných odpadů na skládky o 50 respektive 65 procent v letech 2013 respektive 2020, oproti výchozímu stavu v roce 1995," dodal zástupce ANO.

Poté, co o povinnostech informovala Nova, se mnozí starostové ozvali s tím, že nemají tušení, co přesně mají dělat a co přesně jim zákon nařizuje. Ministr hnutí ANO celou věc vyřešil prostřednictvím seminářů BIOTOUR 2015. Ty od konce ledna začnou vysvětlovat, co je a co není třeba.

V letech 2007 až 2014 vyčerpaly obce 14 miliard korun z evropských fondů na zkvalitnění systému třídění a sběru odpadů. V Česku vznikly tisíce zařízení jako sběrné dvory, třídírny odpadů, bioplynové stanice nebo kompostárny. V novém operačním programu je pro ně připraveno přes 6 miliard korun. Výzvy chce ministerstvo začít vyhlašovat v prvním kvartálu roku 2015. Na informace upozornila Strana zelených na serveru Enviweb. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…