Ministr Kuba Kalouskovi: Vyšší daně pro živnostníky nepodpoříme

28.02.2012 18:36

ROZHOVOR Ministr průmyslu Martin Kuba z ODS v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz řekl, že je odpůrce snižování výdajových paušálů u OSVČ, tedy vyššího zdanění živnostníků, ale nebrání se debatě, že by se určil strop, do jaké výše obratu je možné paušály uplatňovat. V době ekonomické krize podporuje i vyšší zdanění vysokopříjmových skupin jako výraz solidarity a sociální koheze. Bude prosazovat, aby firmy, které se ucházejí o zakázku dostavbu Temelína, daly zakázky českým firmám jak při dostavbě Temelína, tak i ve svých jiných projektech.

Ministr Kuba Kalouskovi: Vyšší daně pro živnostníky nepodpoříme
Foto: Redakce
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba

Ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 chce radikálně snížit výdajové paušály osob samostatně výdělečně činných, tedy de facto jim zvýšit daně. Jak se na to díváte?

Pro nás debata o těch paušálech je stále stejná a říkáme to samé. My máme pocit, že paušály mají drobným podnikatelům usnadnit administraci. Zaměstnanci, kteří se pohybují na úrovni nízkého platu, tak také téměř neplatí daně jako někteří živnostníci, ale čerpají všechny výhody jako jsou příplatky na dítě. My tedy tvrdíme, že podnikatelé, kteří se starají sami o sebe, nečerpají dovolenou, zatěžují stát minimálně, by měli mít umožněno využívat paušály. Legitimní diskuse je ale do jaké úrovně ročního obratu by měl drobný podnikatel ty paušály využívat. Je logické, že daňové paušály by neměl využívat někdo, kdo má obrat 25 milionů ročně. To není drobný živnostník. Čili debata by měla být vedena o výši obratu pro kterou je možné ty paušály využívat, než o jejich procentuální výši, jak to ODS dlouhodobě deklaruje.

Čili byste ty paušály nesnižoval.

Paušály bych nesnižoval. Jen bych řekl, že paušály smí využívat jen někdo, kdo má obrat ne více než třeba pět milionů ročně a pak je třeba vyčíslit, co to do státního rozpočtu přinese.



Pak je tu návrh progresivního zdanění 31 procent u lidí s příjmem více než sto tisíc korun měsíčně. Nepřipadá vám to trochu jako milionářská daň?

Je fakt, že pokud se ekonomika státu dostává do komplikované situace a řešíme příjmy důchodců, které nejvíce zatěžují státní rozpočet, tak je jasné, že je nutností udržet určitou míru solidarity. A nemyslím si, že to je diskuse o pravicovém či levicovém pohledu na svět. Je to o určité míře sociální soudržnosti a jsem přesvědčen, že v té složité době se na tom musí podílet všechny sociální skupiny. A že ti vysoce příjmoví lidé mají možnost se na tom podílet více, tak to si i jako politik ODS umím v určitých situacích představit a myslím si, že situace v této chvíli taková je.



Vy jste hovořil o tom, že je nutné, aby se na dostavbě Temelína podílely i české firmy. Jak toho chcete konkrétně dosáhnout?

To není jen o jednání o Temelínu. Na Temelín je vypsaný nějaký tendr a jeho průběh my nemůžeme ovlivňovat. Pro mě jako pro ministra průmyslu a obchodu České republiky je klíčové, aby se české firmy podílely na tomto projektu. Tak jak se zahraniční firmy hlásí do toho tendru, tak my jim říkáme, aby do toho maximálně zapojily české firmy. Já v této chci vytvořit s firmami, které jsou schopné dodávat energetické dodávky, projekt, abychom oslovili přímo ty dodavatele, tak aby dokázali, že chtějí spolupracovat s českými firmami a zapojili je už do svých projektů, které realizují někde jinde a nebo jsou ve fázi přípravy. Abychom nečekali na ten Temelín.

Jsem přesvědčen, že české firmy jsou schopny ty dodávky dávat a navíc velmi kvalitně a že tento celý systém musí velmi dobře fungovat. Pokud v Evropě a i v České republice máme mít kvalitní, bezpečnou jadernou energetiku a my ji potřebujeme, tak musíme mít firmy, které to umí, které to dělají a realizují a musíme dát jasný signál, že chceme od těch, kteří se ucházejí o českou zakázku, aby daly českým firmám práci i na svých projektech někde jinde, aby prokázaly, že to partnerství myslí vážně. Tento vzkaz premiéra či ministra průmyslu je legitimním požadavkem českého státu, který se netýká pouze zakázky Temelína, ale je obhajobou zájmů českých firem, který považuji za plně legitimní.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…