Ministr Pelikán otevřel výstavu o ženské věznici. Dorazila i jeho předchůdkyně Válková

29.05.2015 17:07

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán v pátek zahájil výstavu o ženské věznici v Řepích, která je až do konce srpna ke zhlédnutí v prostorách Jazzové sekce v pražské Valdštejnské ulici. Na akci se objevila také Pelikánova předchůdkyně v čele resortu Helena Válková.

Ministr Pelikán otevřel výstavu o ženské věznici. Dorazila i jeho předchůdkyně Válková
Foto: Radim Panenka
Popisek: Ministr spravedlnosti Robert Pelikán během zahájení výstavy v Jazzové sekci

Specifická výstava, kterou hostí Jazzová sekce, vůbec poprvé podrobně mapuje působení řádu boromejek v ženské věznici v Řepích. Řádové sestry se tam o ženské trestankyně starají už od roku 1865.

„Historie velice záslužné práce sester boromejek v českých věznicích sahá hluboko do 19. století a je velmi správné, že si ji touto formou můžeme připomenout a připomenout si i období perzekuce sester boromejek, jakož i dalších řádových sester a bratrů. Můžeme ukázat, že spolupráce je stále živá. Děkuji zejména všem řádovým sestrám za to, jakou záslužnou práci konají,“ uvedl při otevření výstavy ministr Pelikán.

Generální představená Kongregace Milosrdných sester sv. Karla Boromejského při svém krátkém proslovu zmínila, že na práci boromejek v ženské věznici v Řepích je dobře vidět spolupráce církve a státu.

„Jsme pyšní, že můžeme tuto výstavu uspořádat, protože i o náš svět jakožto bývalých muklů a sami vidíme, jak se tato oblast humanizuje, která v době našeho zavření zdaleka tak humánní nebyla. A zase my jsme si nemohli stěžovat proti tomu, co si vytrpěli lidé v padesátých letech,“ říká pro ParlamentníListy.cz bývalý politický vězeň a předseda Jazzové sekce Karel Srp.

Výstava od 29. května potrvá do konce srpna a bude otevřena bezplatně pro veřejnost v době zhruba od dvanácti do sedmnácti hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…