Ministr obrany Vondra má modrou knížku, Nečas je major

04.09.2011 6:13

Návrh ministerstva obrany obnovit po sedmi letech odvody do armády vyvolal obrovský ohlas i obavy. MF DNES se zeptala členů vlády, jak jsou na tom s vojenskou službou a co si o odvodech myslí. Ukázalo se například, že Petr Nečas je majorem meteorologické letecké služby.

Ministr obrany Vondra má modrou knížku, Nečas je major
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Milovice si připomněly odchod sovětských vojáků

"Jako četař absolvent vojenské katedry při vysoké škole, jsem sloužil u třiapadesátého vrtulníkového pluku v Prostějově. Má vojenská odbornost je letecký meteorolog. Dnes jsem majorem v záloze," uvedl premiér. Na vojně byl rok.

K tématu Vondra chce znovu zavést povinnou vojnu. Pro někoho 

Majorem letectva v záloze je i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který si odbýval povinnou vojnu v Hradci Králové u leteckého bitevního pluku. "Šéfoval jsem laboratoři, v níž se kontrolovala kvalita leteckého paliva. Nikdy mě jako poddůstojníka nepovýšili. Majorem jsem se stal až po pádu totality," vzpomíná Kalousek.

Odvody je třeba dobře promyslet 

Na šarži kapitána zdravotní služby v záloze to dotáhl i ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Zato ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) byl sice odveden, vycvičen na vojenské katedře při vysoké škole na motostřelce, ale ze zdravotních důvodů na vojnu nemohl:"V komunistické armádě jsem sloužit nechtěl a nakonec to i vyšlo. Dali mi modrou knížku." Podobně je na tom ministr vnitra Jan Kubice.

Kalousek uznává, že není možné, aby republiku v ohrožení hájila jen armáda. I Kubice v nich spatřuje "moderní způsob, jak poznat, kteří občané mohou státu v ohrožení pomoci". Ministerstvo obrany by si však mělo podle Hegera či ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) odvody dobře promyslet, než přijde s návrhem na vládu. Nečas říká, že armáda by spíše měla více motivovat občany k dobrovolné službě v aktivních zálohách.

Psali jsme:
Vondra rozesmál baviče Novotného. Češi naposled bojovali na Bílé hoře
Odvody neznamenají vojnu, klidní vášně Šedivý
Politici proti armádě: Odvody nechceme
Do zbraně. Senátor Čunek navrhl obnovení povinné vojny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …