Ministr školství Dobeš by u maturity pohořel. Neumí anglicky

12.10.2011 7:25

Někteří čeští ministři nevládnou anglickým jazykem, což je velmi znevýhodňuje při jednáních EU. Řada důležitých rozhodnutí totiž padá na neformálních schůzkách, kde chybí tlumočníci. Nejhůř na tom je ministr vnitra Jan Kubice.

Ministr školství Dobeš by u maturity pohořel. Neumí anglicky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Někteří čeští ministři jsou na tom se znalostí cizích jazyků víc než bídně. Na domácích jednáních vlády to jistě nevadí, ale na jednání EU jde o obrovský handicap. Celá řada jednání na půdě EU probíhá na neformální úrovni a tedy bez tlumočníků. V tu chvíli řada šéfů resortů pohoří. Informují o tom dnešní Lidové noviny (LN).

Kubice, Pospíšil, Dobeš. Trojice nejhorších

Absolutně nejhůř je na tom se znalostí angličtiny ministr vnitra Jan Kubice, který ovládá jen základy ruštiny a trochu angličtiny. Stejně bídně je na tom se znalostí jazyků ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Maturitu z angličtiny by nesložil ani ministr školství Josef Dobeš (VV). Ten přitom plánuje, že jazykové znalosti dětí budou testovány už v pátých a devátých třídách.

„Hlodá ve mně červíček, že by v devítkách, ale i v pátých třídách, měla být při testování varianta pro angličtinu, a to němčina a francouzština," prohlásil Dobeš v rozhovoru pro LN.

Dobeš se prý angličtinu doučuje a pravdou je, že zatím ji ani nepotřeboval, protože se nedostavil na žádné z letošních jednání EU. Údajně z důvodů nemoci.

Související:

Poslanci neumějí anglicky. Ani ti, kteří by měli

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…