Ministři financí do basy a platit jak mourovatí. Nejdrsnější Tomio Okamura

27.10.2012 17:44

O knize nově zvoleného senátora Tomia Okamury „Umění žít“ již nedávno ParlamentníListy.cz informovaly. Nyní redakce vybírá další zajímavé pasáže, ve kterých Okamura odkrývá i některé své radikálnější nápady a názory.

Ministři financí do basy a platit jak mourovatí. Nejdrsnější Tomio Okamura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Jedním z těchto témat jsou justiční omyly, což je i důvod, proč Okamura odmítá případné znovuzavedení trestu smrti. „Vzhledem k rozdílné kvalitě naší justice jsem proti,“ uvádí v knize.

„Jedna ze zásadních věcí, co hodlám v politice prosazovat, jsou systémová řešení, která by snížila počet justičních omylů,“ píše novopečený senátor. Například po vzoru vyspělých zemí navrhuje zřízení Nezávislého státního orgánu vyšetřujícího podezřelé kauzy.

Jak by to fungovalo? „Úřad by přijímal žádosti o přezkum kauz – tyto kauzy by tým expertů selektoval, vybíral skutečně podezřelé a ty potom s pomocí expertního týmu kriminalistů a právníků prošetřoval,“ vysvětluje Okamura a pokračuje. „Policie, státní zástupci a soudci musí být skutečně a odvolatelně zodpovědní za výsledky své práce – nikoli formálně jako dnes.“

Soudci musí být trestně odpovědní. Pak je naděje

To by znamenalo změnu postavení soudců a zavedení osobní, trestní a hmotné odpovědnosti, rychlejší odvolatelnost a omezení mandátů. Navíc by podle zlínského senátora mělo být povinné elektronické zaznamenávání výslechů, což by snížilo riziko falešných doznání.

Se změnou tohoto systému, jak Okamura ve své třetí knize píše, musí přijít i zásadní změny v českém vězeňství. „Vězni žijí v ČR v nelegálních, nezákonných podmínkách. V prvé řadě je problém, že chceme dodržování zákonů po lidech, k nimž se chováme nezákonně. To platí všeobecně – jakou motivaci má cikán nekrást měděné dráty, když bílý beztrestně rozkrade miliardy,“ ptá se.

Kámen úrazu je podle Tomia Okamury i v samotném ministerstvu spravedlnosti. „Co je největší problém české justice? Ve své podstatě ministři spravedlnosti. Lidé malí, bez vize, svázaní s profesní lobby, lidé bez schopnosti nadhledu, pohledu na celek a bez vůle a touhy měnit systém k lepšímu,“ je přesvědčen.

Pospíšil má dávno sedět, pomáhal mafii

„Navzdory mediálním mýtům, hlouposti a neschopnosti ostatních ministrů, byl Jiří Pospíšil vrcholem neschopnosti, hlouposti i všehoschopnosti v tom nejhorším slova smyslu. Systém práva už tak morálně slabý, vychýlený k nespravedlnosti, lámal a pokřivoval k absolutním zvěrstvům,“ nešetří kritikou vůči exministrovi.

Jde ale ještě dále. „Pospíšil patřil ne na ministerstvo, ale na Bory. Protože jde skutečně o cílený útok na právní systém a jeho likvidaci ve prospěch organizovaného zločinu. Občas čteme pochvalné glosy, že exministr reagoval na exekutorské excesy. To je opravdu dobrý vtip. Anebo vzato vážně, lež,“ pokračuje drsně Okamura, který vůči nekalým praktikám exekutorů vystupuje delší čas.

Jediní politici, kteří podle jeho slov problém začali řešit, byli v prvopočátcích Vít Bárta a předseda KSČM Vojtěch Filip, mimochodem oba doktoři práv. „Pospíšil naše návrhy přetvořil tak, aby mediálně zabraly a dlužníkům nepomohly,“ zmiňuje exministrovu snahu výrazné mediální prezentace.

Stát nám bere peníze a hází je oknem

Obecně však nejde jen o stav naší justice. „Stát je v dluzích – peněz občanům sebral víc než dost, ale pak jich na můj vkus obrovskou část rozházel. Kdo za to nese odpovědnost? Hmotnou? Každý z ministrů financí by měl sedět v base a platit do konce života jako mourovatý. Abych neurážel jen ministry financí – myslím, že každý z ministrů má máslo na hlavě. V každém resortu se nehorázně plýtvalo. Jen zvýšenou daní na pohonné hmoty připravili ministři kasu o miliardy,“ nechápe senátor ve své nejnovější knize.

Tomu všemu pak podle něho škodí i chybná politika Schwarzenbergova ministerstva zahraničí, které se odmítá orientovat na rostoucí a potencionálně velmi nadějně se rozvíjející trhy, především celá řada asijských zemí.

„Pro české ministerstvo zahraničí jsou prioritou USA, a ne nějací Asiati. Sakra velká chyba. Američany budeme zajímat jen do té míry, abychom jim přiklepli dostavbu Temelína. Oni sami nás do svého byznysu nepustí. V obchodu totiž spojence neznají,“ upozorňuje Tomio Okamura.

Leštíme boty v EU a USA, na obchod se kašle

Prostor pro uplatnění českých podniků vidí třeba obrovskou možnost pro trh s pivem, kde velmi rostou latinskoamerické země a prostor je také v Africe. „Ostatně všude investují Číňané. Pojišťují si tak trh se surovinami. Všude se také cpou nadnárodní pivovarské i strojírenské firmy. Jen my leštíme boty v Bruselu a Washingtonu,“ míní také v knize Umění žít.

Ač to podle Okamury zvenčí nevypadá, světová diplomacie je jen o obchodu a ekonomice. „To jen my v Praze chceme dělat ‚osvícenou politiku a měnit celý svět. Popravdě, to nikoho nezajímá. Japonský, čínský nebo americký ministr jede na jednání s jediným cílem – vyzískat maximum byznysu pro firmy ze své země,“ popisuje.

Investujte do umění. Je pravý čas

Čerstvě zvolený nezávislý senátor, který již dle očekávání oznámil záměr ucházet se o post hlavy českého státu, ale v knize i radí, jak se do budoucna finančně zajistit. Jednou z vynikajících možností je dle jeho názoru investice do umění. A nejlepším časem k nákupu je právě nynější krize.

„Nemusíte nakupovat rovnou Picassa. Pro investora je právě teď ideální doba k nakupování českých uměleckých děl – nejsou drahá, místy dokonce levná a mají v sobě obrovský potenciál. Jakmile se nastartují světové ekonomiky a zvedne se spotřeba, potáhne ekonomika sebou nahoru také umění,“ dává příklad ve své knize Umění žít Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …