Mirek Topolánek nám napsal o amnestii a volbách. Nic pro oči Jana Fischera

10.01.2013 13:01

Prezident Václav Klaus našel zastání u svého někdejšího nástupce v křesle předsedy ODS Mirka Topolánka. Ten v exkluzivní reakci na otázky ParlamentníchListů.cz mluví o mediálně zmanipulovaném stádu a stručně se vyjádřil i k prezidentské volbě.

Mirek Topolánek nám napsal o amnestii a volbách. Nic pro oči Jana Fischera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek

Anketa

Jdete volit prezidenta?

87%
13%
hlasovalo: 7817 lidí

Amnestie, kterou prezident republiky vyhlásil ve svém tradičním novoročním projevu u příležitosti dvacátého výročí vzniku samostatné České republiky, se dočkala nebývalé vlny kritiky. Václava Klause začali kritizovat i někteří jeho spojenci, třeba Jana Bobošíková či Miroslav Macek.

Amnestie a mediálně zmanipulované stádo

Navíc údajně až kolem pěti set starostů sundalo na protest portrét hlavy státu ze zdí svých oficiálních kanceláří. Nelze však říci, že by se Klause nezastal nikdo. Vedle jeho věrných gesto amnestie oceňují i někteří politici.

Nyní se k nim přidává bývalý předseda občanských demokratů a expremiér Mirek Topolánek. Na skutečnosti, že se do honu na prezidenta nepřipojil, je paradoxní i fakt, že Topolánek často s Klausem neměl ani zdaleka dobré vztahy. Při hodnocení jeho novoročního kroku se tak evidentně nad staré sváry dokázal povznést.

Nekrácené odpovědi Mirka Topolánka pro PL.cz ZDE

„Klausovu amnestii akceptuji, přestože ji navrhl Václav Klaus. Názory mediálně zmanipulovaného stáda mě nezajímají. Zatímco abolice je jmenovitá a řeší velmi osobní a soudní mašinérií neuchopitelný rozměr, amnestie je neosobní, systémová a anonymní záležitost,“ reagoval expremiér na otázku, co o Klausově amnestii soudí.

Horší než zloději jsou vrazi a násilníci

Personifikace je podle jeho slov pouze účelová. „Monarchistický charakter mně nevadí, naopak. Diskutabilní rozměr amnestie nechám na diskuzi. Bolševický vliv na myšlení lidí je v této oblasti evidentní. Mně opravdu vadí víc násilníci a vrazi, než zloději,“ uvedl dále expremiér pro ParlamentníListy.cz.

Jednu výtku však bývalý občansko-demokratický premiér k amnestii má. Měla prý podle něho přijít dřív.

Koho bude Topolánek volit? Spokojí se s „Nefischerem“

Redakce ParlamentníchListů.cz však Mirku Topolánkovi položila ještě jednu otázku, tentokrát ohledně první přímé volby prezidenta. Na dotaz, zda může občanům doporučit podle něj nejlepšího kandidáta na Hrad, expremiér reagoval stručně a jednoznačně: „Já se spokojím s Nefischerem,“ konstatoval.

O tom, že se většina lidí ve věci amnestie nechala zcela zmanipulovat médii, mluvil ve svém prohlášení pro ČT i sám prezident Václav Klaus s tím, že nejde o amnestii, ale o útoky na jeho osobu, jak již mnohokrát v minulosti.

Nejde o tuneláře ani další propuštěné. Jde o mě, řekl Klaus

„Není to kampaň proti samotné amnestii. Je to kampaň proti mně, proti hodnotám, které představuji a zastávám a které více než dvacet let v politice prosazuji. Nejde v ní ani o odsouzené, ani o propouštěné, ani o takzvané tuneláře, ani o oběti trestné činnosti. Jejím smyslem je útočit na mě osobně – právě nyní, před skončením mé prezidentské funkce. Je výrazem obavy mých politických soupeřů z mého dalšího veřejného působení,“ uvedla hlava státu.

Klaus ocenil i ty, kteří kampani nepodlehli. „Vůbec se nedivím, že se při tak masívní kampani nechala nemalá část veřejnosti zmanipulovat a věří tomu, co je jí z médií vnucováno. Tím více si cením těch – a jejich počet v posledních dnech a hodinách výrazně narůstá – kteří se zmanipulovat nedali, používají svou hlavu a vyjadřují mi podporu. Spoléhám na ně, na jejich rozum, jejich samostatné myšlení a statečnost a nesmírně jim za jejich postoj děkuji,“ uvedl Václav Klaus.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…