Místo střední třídy tu jsou miliardáři a chudáci. To je zlé

18.09.2011 0:00

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Karel Arbes je producentem pořadu Suma sumárum v ČT. Ten je zaměřený na zvyšování finanční gramotnosti Čechů. Motivem k jeho vzniku se totiž prý mimo jiné stal alarmující počet exekucí, neustále se zvyšující řady lidí, kteří se uchylují k lichvářským společnostem, aby pak v dohledné době na sebe v lepším případě museli vyhlásit osobní bankrot, či skončili zcela bez domova. O dalších podrobnostech ohledně pořadu si s Karlem Arbesem povídaly ParlamentníListy.cz v Půlnočním rozhovoru.

Místo střední třídy tu jsou miliardáři a chudáci. To je zlé

Když se řekne sobotní půlnoc - jakou činnost s ní máte spojenou?

Čtu si. Literaturu faktu, historické věci - podle nálady. Mám toho většinou rozečteno více.

Co tedy čtete tedy v těchto dnech?

Knihu Bouřlivé roky a Střet civilizací...

Patří ke čtení třeba i sklenka nějakého moku?

Ale ovšem. Rád si dám dobré moravské suché víno. V létě, když je horko, vychlazené bílé, v zimě pak raději červené. I to se však mění podle nálady a samozřejmě třeba také podle toho, co jsem před tím jedl...

Pojďme se však přesunout k těm vážnějším otázkám. Jste producentem druhé série pořadu Suma sumárum, který vysílá ČT. V čí hlavě se pořad tohoto formátu zrodil?

Víte, pracoval jsem před tím více než pět a půl roku na pořadu, který také vysílala Česká televize. Asi si vybavíte jeho název - POKR. Byl o podnikání. Musím říct, že jsem se většinou podílel na vzniku pořadů pro určitou výseč obyvatel, ale právě u POKRu se mně v hlavě začal rodit nápad na to, aby se udělal pořad, jež bude lidem pomáhat v posilování finanční gramotnosti. Ta je totiž u nás poměrně v katastrofálním stavu a je třeba s tím něco dělat. Tehdy mě tyto myšlenky sice napadaly hlavně ve spojitosti s podníkáním a s potížemi, které museli někteří podnikatelé řešit právě kvůli různým neznalostem v této oblasti.

Nakonec je však pořad věnovaný široké veřejnosti - všem. Proč?

Už jsem se zmiňoval o tom, že hodně čtu. Když jsem před časem přečetl knihu Chudý bohatý táta, došlo mně, jak je v knize tato problematika přesně popsaná a jak to je bolestně aktuální nejen u nás, ale i ve světě. Ta kniha navíc jasně ukázala, že čím více lidé rozumějí penězům, tím na ně čeká v životě méně nástrah, nechudnou. Na rozdíl od těch, kteří se potýkají s mnohdy fatální neznalostí.

Ano, i ParlamentníListy.cz v poslední době často psaly o tom, kolik je v Česku lidí postižených exekucemi, osobními bankroty - jaké to má následky. Spolu s tím je spojená i další problematika - a to lichvářských společností, které mnohdy využívají neznalosti lidí v potížích a dostávají je následně na úplné dno společnosti, protože je připraví v mnoha případech i o střechu nad hlavou. Byly tedy i informace tohoto druhu motivem k tomu, aby jste o vznik pořadu začal usilovat?

Samozřejmě, že čtu oborovou literaturu, sleduji sdělovací prostředky a čtu denní tisk, kde se také s těmito informacemi setkávám. A není to opravdu příjemné čtení. Zvlášt, když se ukazuje v posledních měsících a dokonce snad i letech, že USA ani Evropa si najednou neví rady s vlastními penězi. Rozevírají se tím tak stále nůžky mezi chudými a bohatými. vezměte si, kolik nám přibylo v Česku milionářů a miliardářů, kolik jich zaznamenává Evropa? Na druhé straně ovšem přibývá ještě větší rychlostí chudých a absolutně mizí střední třída. Přitom právě na ní má být vše, co funguje a dělá ekonomiku prosperující, ukotveno. To není dobrý signál do budoucna, a proto bych také velmi rád přispěl pořadem o finanční gramotnosti k tomu, aby lidé už více nechudli, aby mohli zůstat v té střední vrstvě, jež je ta nezbytná.

Čtěte také:

V současnosti totiž vše nasvědčuje spíš tomu, že místo střední vrstvy vznikne vakuum ohraničené pak jen těmi chudými na straně jedné, a miliardáři, na jejich protipólu. Vždyť nyní už přece jasné vidíme, že většina českých domácností žije doslova od výplaty k výplatě, nemá prostor ani s penězmi jinak nakládat a myslet na zadní kolečka.

Čtěte také:

Myslíte si tedy, že posilováním finanční gramotnosti tyto problémy zaniknou? Nebo se zmírní?

Víte, do finančního vzdělávání, gramotnosti, jak říkáme, nelze nikoho nutit. Kdo nechce, snažit se o to stejně nebude. Na druhou stranu je však dobré vědět, jaký je například rozdíl mezi debetní či kreditní kartou. Jelikož jsme zjistili, že finanční gramotnost je důležitou znalostí, jež se nesmí podceňovat ani u dětí, je nutné se soustředit i na ně. I ony vnímají, jak to chodí v oblasti financí v jejich rodině, vnímají dopady chyb, berou si ale třeba také i možné záporné vzory chování. Během natáčení a přípravy pořadu jsme přitom zjistili, že děti dost často vnímají chyby rodičů, jsou si jich vědomé, dokonce někdy na ně i upozorňují, ale právě pro to, že jsou "jen" děti, nikdo je nebere vážně. A pak, když to dojde vše až do nějakého maléru, jsou to právě děti, které to odnášejí dost citelně. I proto bych rád do budoucna pracoval ještě na pořadu vyloženě zacíleném na finanční vzdělávání dětí. Plánuji o tom jednat v nejbližším čase i s ministrem školství.

Pořad vysílá ČT. Znamená to tedy, že ho také ona financuje?

Jsem producent, a ten má za úkol shánět peníze na projekty, na kterých pracuje. Je to tak i v tomto případě. Peníze jsem sháněl u různých sponzorů, s Českou televizí je uzavřena licence. Celá série má celkem 26 dílů, přičemž pozorní diváci určitě vědí, že první část z nich byla odvysílána na jaře, druhá - podzimní - část odstartovala v tomto týdnu. Pevně věřím, že se podaří pokračovat i v roce 2012. Myslím, že v něm bude velmi důležité lidem ukazovat, jak se poprat s vládními reformami, zvýšeným DPH, celkově ve změnách chování státu, které víme, že nastanou a citelně se dotknou peněženek všech.

TÉMA: Vládní reformy

Pořad přináší v každém díle, který je konkrétně zaměřený na určitý druh problematiky, příběhy lidí, které se s danou oblastí museli potýkat. Jsou ty příběhy skutečné, nejsou vymyšlené jen za tímto účelem?

Ne, ty příběhy jsou opravdu skutečné a je třeba uvést, že bylo velmi těžké ty lidi, kteří by byli ochotní o dané záležitosti mluvit, a ještě veřejně, přesvědčit. Pro naší kolegyni, která to měla na starosti, to byl velmi těžký úkol, se kterým se ale poprala úspěšně, a za to před ní smekám.

Čtěte také:

Pořad moderuje známý ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Tomáš Sedláček. Do každého dílu si pak zve odborníky na danou oblast. Proč padla volba právě na Pavla Sedláčka?

Není náhoda, že je moderátorem právě on. Problematice rozumí, výborně se s ním spolupracuje, umí velmi dobře lidsky komunikovat a vysvětlovat věci tak, aby je lidé uměli pochopit. Proto si velmi cením toho, že jednotlivé díly moderuje právě on - myslím, že snad lepší volbu jsme udělat nemohli. 

Čtěte také další Půlnoční rozhovory:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…