Mládek nadává na Nečase: Chce nechat příští vládě otrávené vejce

17.05.2013 6:22

ROZHOVOR Vedení občanské demokratické strany představilo balíček na podporu živnostníků, kteří jsou podle předsedy strany Petra Nečase „solí této země“. Co si myslí o programu stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek, který byl kritizován za to, že označil živnostníky za parazity?

Mládek nadává na Nečase: Chce nechat příští vládě otrávené vejce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stínový ministr financí Jan Mládek.

Co si myslíte o balíčku ODS na podporu živnostníků?

Já to chápu jako výraz sebekritiky ODS. Protože ta strana nám tady vládne od roku 2006. Potom, co vládla zjevně sedm let špatně, má potřebu honem rychle něco měnit. Navíc to dělá zvláštním způsobem, hraje si na opoziční stranu a tváří se, jakoby ani nebyla hlavní vládní stranou. Pokud chce něco udělat, nechť se domluví s koaličními partnery a předloží to formou zákona. Tohle jsou jen prázdné sliby.

Třeba se občanští demokraté obávají, že jejich návrh tak úplně lehce přes ministra financí z TOP 09 Miroslava Kalouska neprojde?

Když to neprojde nyní, tak je to naprosto prázdný slib, protože v nejlepším případě by mohli zopakovat podobnou koalici, jako je teď. Když jim to neprojde v této chvíli, proč by jim to mělo projít v budoucnosti? A co považuji z jejich strany za odporné, že se chlubí tím, že jsou bojovníci proti registračním pokladnám. Já bych chtěl připomenout, že mimo jiné také díky tomu, že u nás nejsou zavedeny registrační pokladny, zemřelo na otravy metalylkoholem pětačtyřicet lidí. Kdyby nebyl rozbujelý černý trh s lihem, kdyby byly zavedeny registrační pokladny, tak by nemuselo být tolik mrtvých. Takže chlubit se věcí, která způsobila smrt mnoha lidí a poškození zdraví dalších desítek, považuji za minimálně ohavné. Nakonec i podnikatelské svazy včetně tripartity se přihlásily k registračním pokladnám. Takže oni v tom zůstali úplně sami.

Není divu, že velké firmy sdružené ve Svazu průmyslu a dopravy nehájí malé živnostníky, kterých se registrační pokladny týkají…

Ale v roce 2006 velké firmy podpořily kampaň proti registračním pokladnám, teď pochopily, že rozbujelý šedý a černý trh poškozuje i je, a proto změnily postoj.

Je něco mezi zamýšlenými kroky v balíčku ODS, co byste i vy podpořil? Třeba aby živnostníci odevzdávali daňová přiznání a podklady pro sociální a zdravotní pojištění na jednom místě – na finančním úřadě?

Jednotné místo je ve vládním programu a mělo fungovat od roku 2014. Vzhledem k tomu, že vláda tento krok nebyla schopna dotáhnout, tak to ODS slibuje zavést od roku 2015. Kdyby pořádně pracovali, tak už to mohli dávno mít zavedené. Otázka je, v jakém je to stavu a jestli je to vůbec schopné spuštění. To si vůbec nejsem jistý.

Mezi slibovanými opatřeními je také podpora investic prostřednictvím zrychlení odpisů. Ani to se vám nelíbí?

Obecně to nemusí být nutně špatná myšlenka, pokud půjde o nějaké opatření, které bude zavedeno natrvalo. Ale udělat dočasné zrušení odpisů, kdy se v první a druhé skupině během jednoho roku až sto procent investice odepíše, to je – mírně řečeno – velmi nezodpovědné, protože nastane, pokud by to náhodou schválili, další šok pro českou ekonomiku. Ale já pevně doufám, že tento návrh koaliční partneři nepustí. Nastal by úplně stejný efekt, jako nastal u takzvaných Husákových dětí. Tam se přece stalo to, že všechny děti, které by se narodily během deseti let, se narodily během tří let a vytvořily obrovskou vlnu. Kdyby se tu náhodou zavedlo opatření ODS, tak všechny investice, které by se dělaly v nejbližších osmi letech, by byly provedeny v roce jednom a způsobily by obrovskou vlnu v systému a také to, že by se propadly příjmy příští vlády, ať už bude jakákoli. Čili oni chtějí zanechat další otrávené vejce příští vládě.

Pro příklad nemusíme chodit až do sedmdesátých let k Husákovým dětem. Něco podobného způsobilo v řadě zemí šrotovné, které mělo zvednout v době světové ekonomické krize prodej aut v Evropě. Také si tehdy koupili auta mnozí, kteří by si je pořídili až během několika dalších let. Šrotovné v roce 2009 prosadila v České republice sociální demokracie s komunisty a lidovci, ale kvůli nedostatku peněz ve státním rozpočtu nakonec nebylo zavedeno.

Jo, to je pravda. Ale je zajímavé, že tehdy to ODS vadilo a v tomto případě jim to nevadí. ODS se dala na těžce populistickou dráhu v zoufalé snaze udělat něco s padajícími preferencemi a neschopností cokoli vyřešit. Nemluvě o tom, že opět přivedli zemi do hospodářského propadu, my už máme šest čtvrtletí za sebou pokles ekonomiky, máme recesi, celkově je to minus 2,6 procenta za rok a půl. Oni přivedli naši zemi „cugrunt“.

Nízkou spotřebu u nás už nevyvolává jen nízká domácí poptávka, ale i pokulhávající export, který zatím českou ekonomiku táhl. Není tedy důvodem hospodářského propadu spíš recese v celé Evropě?

Je pravda, že nastal nový jev, že až do začátku letošního roku měl zahraniční obchod pozitivní přínos, ten nás z toho maléru vytahoval, ale teď to vypadá, že má přínos nulový nebo záporný. To znamená, že minimálně pět čtvrtletí byl hospodářský propad zbytečný, v okolních zemích situace nebyla tak špatná. Recese u nás je do značné části domácího původu. Netvrdím, že všechno, ale hodně velká část.

Má už i sociální demokracie připraven rok před volbami ekonomický program nebo na něm pracujete?

Máme celou řadu programů, dlouhodobý, střednědobý, ale ten, s kterým půjdeme do voleb, bude definitivně pilován až v říjnu, kdy máme programovou konferenci a kdy by mělo být jasnější, čemu se dá větší a čemu menší priorita.

Ale o některých věcech už se diskutuje, teď vyvolalo pozornost médií desatero pro pomoc rodičům Oranžového klubu, ve kterém sociálně demokratické ženy v čele s mluvčí stínové vlády pro lidská práva a rodinu Michaelou Marksovou-Tominovou navrhují uzákonit povinné dělení rodičovské dovolené mezi otce a matku. Co si o tom myslíte?

Oranžový klub je organizace blízká sociální demokracii, ale nikoli ČSSD, i když je tam nějaké překrytí. Já si myslím, že ty jejich návrhy byly trochu zveličeny, řekněme, že je to příspěvek do diskuse.

Je v desateru něco, co byste byl ochoten podpořit?

O participaci žen a co budou chtít, aby volily politické strany a byly na nás vlídnější, musíme diskutovat, ať se nám to líbí nebo nelíbí. Tam nevidím moc velké možnosti. Otázkou je, jakou formou bude debata probíhat.

Ukazuje se, že majetková přiznání, která prosazuje sociální demokracie i prezident Miloš Zeman, mají zřejmě v nějaké podobě šanci. Je otázka, jestli budou muset majetek přiznávat jen politici, soudci, státní zástupci, což by bylo možná přijatelné i pro pravici, nebo všichni majetnější občané. S čím byste souhlasil?

Já si myslím, že majetková přiznání, tak jsem to chápal, že o tom mluví sociální demokracie i prezident, by měla platit pro všechny. A ne tak, jak se to snažila vyprázdnit česká pravice.

Ale prezident Miloš Zeman v projevu v Poslanecké sněmovně prohlásil, že „majetková přiznání by neměli podávat jenom politici, ale že by je měli podávat například vysocí policejní důstojníci, státní zástupci a soudci“.

Já to nechci komentovat, protože si dovedu představit taktiku prosadit alespoň něco a pak to rozšířit, taková věc se běžně dělá, ale nevím, jak to prezident myslel. Já bych preferoval, aby povinnosti přiznávat majetek platila pro všechny.

Úplně všichni, nebo jen bohatší lidé? Stanovíte nějakou hranici, od níž by byla povinnost majetková přiznání podávat? Komunisté mluví například o deseti až dvaceti milionech korun.

Ano, něco podobného.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …