Mlčet o Babákovi, řekl John. Sám ušpiněný poslanec ale mluví

11.07.2011 16:18

Poslanec Michal Babák si věří v tom, že forenzní audit, který nyní proklepává stranickou pokladnu Věcí veřejných, dopadne dobře a on si tak bude moci znovu požádat o členství ve straně. Kvůli podezření z podivného financování partaje má totiž Babák členství ve Věcech veřejných pozastavené. „Jistě bude vše v pořádku. O opětovné členství požádám během srpna,“ řekl Babák v této souvislosti ParlamentnímListům.cz. O podrobnostech své kauzy Babák s redakcí hovořil navzdory nedávnému pokynu šéfa VV Radka Johna, aby se k celé věci až do její vyřešení nevyjadřoval.

Mlčet o Babákovi, řekl John. Sám ušpiněný poslanec ale mluví




Poslanec Michal Babák je přesvědčen o tom, že jej v kauze ohledně podivného financování Věcí veřejných poškodila hlavně média. Vyplývá to z jeho odpovědi na dotaz čtenářky ParlamentníchListů.cz. Tu zajímalo, zda případ nejasného financování poškozuje kromě něj  například jeho rodinu.

„Média odvedla svoji práci, která se mnohdy spíše než objektivnímu informování podobala velmi zaujatému honu právě na mě. Velmi mě to mrzí a samozřejmě také celou mou rodinu, která si kvůli tomu prochází svým. Pevně věřím, že tuto situaci vyřeší forenzní audit. Dlouhodobě pak snad výsledky odvedené práce," odpověděl poslanec, o němž jeho bývalá kolegyně Kristýna Kočí před časem řekla, že "Babák čaruje" a ona si již nepřeje, aby v podobném "čarování" pokračoval.

Kočí tento obrat použila ještě jako předsedkyně poslaneckého klubu VV na jedné z mnoha tajných nahrávek. Jak totiž později vyplynulo, Babák v taškách do banky a následně i na účty VV nanosil přes 11 milionů, které ovšem neměl jak regulérně vydělat. Teď ho kvůli tomu vyšetřuje protikorupční policie. Té dal podnět k šetření Kalouskův Finančně analytický útvar (FAÚ).

Tento útvar ministerstva financí (FAÚ) totiž zjistil, že Babák nanosil v hotovosti do banky téměř osm milionů a dalších pět miliónů si posílal z účtu na účet se svým kolegou z firmy WCM CZ Josefem Liškou. 

Sledovali jsme témata vládní krize a nahrávka Kočí

Babák si ale i přes tato negativa nezoufá. Jak totiž dnes ParlamentnímListům.cz sdělil, na policii již vypovídal a nebojí se, že by něco závažného kriminalisté zjistili. „Nyní můj případ skutečně řeší Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality. Policistům jsem již předal veškeré účetnictví a všechny dokumenty, týkající se Věcí veřejných. Byl jsem už i na výslechu a řekl jsem, co bylo potřeba. Podrobnosti ale vzhledem k šetření nechci uvádět do médií," sdělil k tomu Babák.

Cítí, že audit dopadne dobře

Připomněl, že VV si kvůli otazníkům ohledně financování zadaly koncem května forenzní audit u společnosti BDO, jehož výsledky by měly být známy již koncem července. Prý si je však jistý tím, že bude očištěn, neboť audit nemá, co by nekalého objevil.

„Mám pozastavené členství do té doby, než se dokončí forenzní audit, což by mělo být koncem července anebo začátkem srpna, kdy by také měly být výsledky auditu zmedializovány. Pokud bude vše v pořádku, o čemž nepochybuji, tak budu žádat o obnovení členství ve Věcech veřejných," pronesl dále v této souvislosti Babák. Počítá tedy prý s tím, že o členství ve VV znovu požádá během srpna.

Přesvědčení o tom, že mediální poprava jeho osoby byla na objednávku, je také údajně neměnné.   „Je to mediální kauza a útok na mou osobu a myslím, že vznikla proto, že jsem v té době kandidoval na předsedu strany," vysvětlil.

V médiích se podle něj poté na základě „něčí" objednávky objevily polopravdy, vykonstruované lži a úniky ze spisů do médií. „To je krajně nestandardní," dodal.

V původu peněz byly nesrovnalosti 

Připomeňme, o co v kauze šlo. V souvislosti s finanční aférou strany zjistil časopis Respekt, že Babák daroval Věcem veřejným obnos šest milionů korun. Tyto peníze nebyl napřed schopen vysvětlit, později řekl, že si peníze za tímto účelem vypůjčil od společnosti WCM CZ, v níž figuruje coby jednatel. Společnosti pak tuto půjčku prý splácí z výtěžku prodeje akcií společnosti, na jejíž jméno si údajně nevzpomíná. Možnost že by v této kauze figuroval pouze jako prostředník někoho, kdo si přeje zůstat veřejnosti neznám, Babák ale rozhodně odmítl.

Po úniku informací v květnu 2011, které uváděly, že jsou jeho finanční transakce v rámci financování Věcí veřejných vyšetřovány Finančně analytickým útvarem ministerstva financí, se rozhodl Babák podat žádost o pozastavení svého členství ve straně. Předsednictvo návrh přijalo.  „Do té doby se nikdo k jeho průběhu ani předběžným výsledkům nebude vyjadřovat, ani Michal Babák," uvedl tehdy předseda VV Radek John.

FAÚ zjistil kromě jiného i nesrovnalosti v původu peněz, které straně Babák, splácející tři hypotéky, daroval. Babák tento původ peněz médiím dosud nedoložil. Firmy, jejichž účty k operacím používal, nevykazují přitom ani zisky dostatečné k podobným finančním tokům a Babákova oficiální a bankovní vysvětlení se rovněž liší.

Laudát: Mám s ním nadstandardně dobré vztahy

Jasné vysvětlení toku financí především požadoval pro straně třetí z koaličních partnerů - TOP 09.  Člen sněmovního rozpočtového výboru a také poslanec za TOP 09 František Laudát si ale nevzpomíná, že by vedení partaje znovu o případu jednalo a tak je prý stanovisko „topky" v této kauze neměnné.

„Já mám ovšem s poslancem Babákem jen dobrou zkušenost. Vycházíme spolu nadstandardně dobře. Co jsem si s ním v minulosti ujednal, tak to vždy platilo," podotkl překvapivě pro ParlamentníListy.cz Laudát s tím, že je mu upřímně líto, že právě Babák se takto "ušpinil".

„Co se týče té kauzy, tak je mi líto, že to zrovna spadlo na něj. Ono ale celkově s  rozpočtovým výborem nemá tento případ nic moc společného. Ani nevím, jak se nyní vyvíjí. Já jsem však s kolegou Babákem v kontaktu velice často a vycházíme spolu velmi dobře. Dokonce si dovoluji vůči němu občas nějaké vtípky. Ryji třeba do něj s nadsázkou: ´Nazdar, tak co ty levičáku´," dodal Laudát.

Paroubek: Babákovo jednání je pro jeho odbornost diskvalifikující

Ani místopředseda rozpočtového výboru PSP Jiří Paroubek (ČSSD) Babákovu osobu nešpiní. „Nemám na něj osobně špatný názor. Ale to, jak dostal do účetnictví Věci veřejné jedenácti milióny korun je děsuplné. A pro jeho odbornost diskvalifikující. A to zcela," poznamenal Paroubek.  

Kolega z ODS Pavel Bém se pak odmítl k případu vyjádřit proto, že je soukromý. „Soukromé příběhy poslanců a poslankyň mne nezajímají, Pokud se dotážete na cokoliv odbornějšího a věcnějšího, rád odpovím," napsal v sms zprávě Bém naší redakci.

Dodejme jen, že Michal Babák v přiznání majetku a příjmů při vstupu do sněmovny přiznal pouze měsíční příjem ve výši 200 tisíc korun, vlastnictví tří nemovitostí (zatížených hypotékou) a automobilu, a několik akcií údajně v hodnotě 30 až 40 milionů.

Za prodej svých podílů ve společnostech MB consulting a Dark dog získal v letech 2006 a 2007 50 tisíc. Později Babák tuto částku upřesnil na 40 tisíc a také zveřejnil, že má opci na koupi 15 procent akcií auditorské společnosti Bene Factum, které chce obratem prodat za 40 milionů korun. Jak již ale dříve média uvedla, Bene Factum v roce 2009 měla pouze 11 zaměstnanců a zisk 60 tisíc korun.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …