Mluvčí homosexuálů končí. Jiří Hromada odchází do ústraní

11.12.2010 19:31

Přenechávám to mladším, říká známý bojovník za práva sexuálních menšin Jiří Hromada.

Mluvčí homosexuálů končí. Jiří Hromada odchází do ústraní

Na dotazy o právech gayů už Jiří Hromada novinářům neodpovídá. Po dvaceti letech propagace práv sexuálních menšin v Česku přenechal dvaapadesátiletý aktivista úlohu mluvčího homosexuálů mladším.

„Všechny své funkce jsem předal nastupující generaci, protože ta si zaslouží takovou pozornost médií, které jsem se těšil já a které si doteď vážím. Odsouvám se do pozadí a nechávám to na nich," řekl serveru ParlamentníListy.cz známý bojovník za lidská práva, který stál například u vzniku zákona o registrovaném partnerství.

Z rady vlády odchází

Hromada opustil naráz úlohu mediálního „vysvětlovače" požadavků lidí s homosexuální orientací i politiku. Rezignoval na členství ve Výboru pro sexuální menšiny při Radě vlády pro lidská práva, který spoluzakládal. Do volených funkcí kandidovat nebude.

Svou nástupkyní pasoval Martinu Štěpánkovou, která nyní výboru předsedá. „Co před ní stojí za úkoly? Své cíle si každá generace musí stanovit sama, ale já osobně si myslím, že jedním z těch nejbližších úkolů bude poopravit zákon o registrovaném partnerství, který má bohužel stále své mouchy," myslí si Hromada.

Dále čtěte:
Gayové mají Paroubka rádi, vzpomínají v dobrém

Osvěta mezi studenty

Nejznámější gay v Česku ale tak docela své aktivity na hřebík nepověsil. Připravuje se na osvětové besedy se studenty a o své práci pro minority chce napsat knihu. „Na hřebíku to nevisí. Spíš bych řekl, že se mi otevřely nové možnosti. Myslím, že po těch dvaceti letech aktivního angažování se to tak nyní pěkně uzavírá," dodal.

Jiří Hromada pracuje jako herec, dabér a moderátor a - až dosud - býval častým hostem televizních i rozhlasových pořadů. Za své občanské aktivity získal celou řadu ocenění.

Do nejvyšších pater politiky se ale nikdy nedostal. V roce 1990 založil Hnutí za občanskou svobodu, za které neúspěšně kandidoval do Federálního shromáždění. V roce 2008 odstoupil ze zdravotních důvodů z kandidátky Strany zelených do Senátu. Letos byl pražskou trojkou zelených ve volbách do sněmovny, kam se strana nedostala.

Související:
Hromada: Příručka sexuální výchovy mohla být pro učitele vodítkem
Lidovci o homosexuálech: Kocáb ničí tisíciletý řád světa
Hromada: Dušek by se měl stát předsedou Dělnické strany
Klaus junior: Sex umí i šimpanzi, proč bychom to měli děti učit?

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Černý

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …