Mluvte nám do toho, vyzývají socialisté. Riskují nadávky do zlodějů

19.10.2011 23:26

Veřejné debaty o reformních návrzích ČSSD pokračují. Už ve čtvrtek se bude diskutovat i s lidmi v Praze v Kongresovém centru. Očekává se stejně jako v jiných městech, kde tyto debaty proběhly, návštěvnost několika set lidí. A přesto, že se pokaždé potom, co je pozvánka zveřejněna na sociální síti Facebook, objeví celá řada kritických připomínek a dotazů, zatím prý jde o debaty poklidné, v přátelském duchu.

Mluvte nám do toho, vyzývají socialisté. Riskují nadávky do zlodějů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

"Váš názor nás zajímá," sděluje facebookovým přátelům na Zdi sociální sítě předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka s tím, že tentokrát je o tom může přesvědčit v Praze. Tématem setkání je stejně jako v jiných městech důchodová daňová reforma (ta je na některých místech nahrazena jinou oblastí, například zdravotnictvím).

Pod pozvánkou na profilu, jež má šéf sociálních demokratů otevřený, se pak hromadí, dle očekávání, i kritické otázky.

"Budete diskutovat i o tom, jak Dopravní podnik převede opravu tramvají na soukromou firmu? Pod dohledem sociálního demokrata na náměstkovské židli tak příjdou lidé o práci," ptá se například jeden z diskutucjících vystupující pod jménem Ondřej Adamec.

Čtěte také:

Pavla Horuna zase zajímá téma rozpočtového určení daní. "Stejné částky na občana obce v praze a krajských, či jiných obcích?" ptá se. A připomíná, že by bylo dobré se také pobavit na téma dluhu státu, který je kolem 150 miliard korun. "Zvlášť, když se stejná částka ročně rozkrade vládníma mafiánama. Nebýt vládních a městských zlodějen, tak Česká republika žádný deficit státního rozpočtu nemá," uvádí dále u svého dotazu pod pozvánkou Pavel Horun.

Jen podle náznaku těchto "všetečných" dotazů by se mohlo zdát, že debata může být velmi bouřlivá. I proto ParlamentníListy.cz zjišťovaly, zda někdy nebyl zaznamenán již nějaký incident.

Škromach: Debaty jsou konstruktivní, žádné incidenty jsme nezaznamenali

"Zúčastnil jsem se většiny těchto setkání a musím konstatovat, že šlo vždy o klidný večer, v kterém probíhala diskuse snad pro obě strany přínosná. Bez nějakého osočování či vzájemného napadání. To, že někdo klade nepříjemné otázky na facebooku, mě nepřekvapuje. Lidé jsou tu anonymní, bez osobního kontaktu s osobou, vůči které mnohdy i své výpady aplikují, proto je jejich odvaha úměrná tomu, že jsou anonymitou přikrytí. Na setkání, která jsme pořadali v jiných městech nikdy nikdo takový nedorazil. Pokud ano, věřím, že bychom se mu snažili všichni, co bychom se večera zúčastnili, na otázky odpovědět. Jezdíme přece po městech a obcích proto, abychom poslouchali i kritické připomínky," řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda Senátu Zdeněk Škromach.  

Čtěte také:

Česká strana sociálně demokratická pořádá tato setkání kvůli tomu, že nesouhlasí s reformami vlády Petra Nečase. Podle ní poškodí naši zemi. "Máme pozitivní programovou alternativu, která je společensky, sociálně i rozpočtově zodpovědná," uvádí se na webových stránkách akce.

Podzimní veřejné programové debaty o svých reformních návrzích se mají uskutečnit po celé ČR, průměrná účast se prý dosud pohybuje kolem 300 až 400 lidí.

Plán a rozvrh jednotlivých měst a časů ZDE

Setkání politiků s občany je do jisté míry určitě populární i proto, že se ho zúčastňují známé tváře siociální demokracie. I v Praze se během debaty mohou ptát všichni, kdo dorazí například  Vladimíra Špidly, Jana Mládka, již zmiňovaného Bohuslava Sobotky, Marie Benešové, Jiřího Dientsbiera či Zdeňka Škromacha nebo politologa Jiřího Peheho a dalších.

Pod odkazem na akci na zdi Bohuslava Sobotky se ale množí i připomínky k organizaci setkávání - mimo jiné kritika toho, že je vše jen přísně dopředu zorganizováno. Sociální demokraté to však odmítají.

Přesto některé hlasy virtuálních diskutujícíh propadají skepsi. Pod jménem Josef Sathan Stanžovský, je uveden názor, že se stejně nic takovými akcemi nevyřeší.

Miloš Cach je radikálnější.  "Jsou v tom zapojeni, a jednou budou souzeni...Dnes to kryjí svými zákony a politickou policií," má potřebu sdělit.

A další diskutér pod jménem Milan Novák dodává: "To je k ničemu, jedině revoluce. Jinak se nám bude Kalousek jen smát a občas někoho nafackuje za jiný názor. Když on používá násilí, tak my ho použijeme taky," sděluje prostřednictvím sociální sítě poněkud výhružně. To, zda dorazí i na debatní večer, neuvádí.

Čtěte také:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…