Mnoho českých seniorů dostává nevhodné léky

03.08.2011 0:00

Léky nevhodné pro pacienty vyššího věku dostává 41 procent českých seniorů, v západoevropských zemích v průměru 15 procent.

Mnoho českých seniorů dostává nevhodné léky
Foto:
Popisek:

Průměr Evropy se blíží 20 procentům, což je shodné s průměrem USA. Vyplynulo to z prvního evropského průzkumu, jehož výsledky má ČTK k dispozici. Průzkum sledoval 3000 pacientů domácí péče v Česku, Dánsku, Finsku, Itálii, Nizozemsku, Norsku, Velké Británii a na Islandu.

Léčiva, která jsou pro lidi středního věku bezpečná, mohou ve vyšším věku zvyšovat riziko dalších onemocnění. Podle průzkumu byla nejčastěji podávána seniorům v zemích, které jejich vhodnost sledují méně, například v Itálii je mělo 26,5 procenta seniorů.

Naopak v Dánsku, kde předepisování kontroluje Národní institut zdraví, mělo nevhodný lék jen 5,8 procenta seniorů. V Česku se nyní připravuje národní seznam léčiv nevhodných ve stáří.

Nejčastěji byla podle průzkumu nevhodná léčiva podávána pacientům se špatnou ekonomickou situací, s vyšším počtem onemocnění a větším počtem užívaných léků, tedy těm, kteří jsou více ohroženi komplikacemi po užití léků. Nevhodné předepisování zatěžuje pacienty komplikacemi a systém zvýšenými náklady.

Největší roli v častém předepisování nevhodných léčiv v Česku hrála nedostatečná regulace na úrovni lékové politiky. Problém s volbou vhodného léku je často dán také tím, že řada bezpečných alternativ je ekonomicky nedostupná. K léčivům nevhodným ve stáří podle vědců patří například v Česku často předepisovaný diazepam.

ml,celostnimedicina.cz,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…