Mnohonásobná přesila. Paralyzér. Tak vypadá protivládní protest

03.04.2012 15:36

VÍME PRVNÍ/VIDEO UVNITŘ Kdož sú boží bojovníci? Dá se říci, že v úterý padla jedna z malých "vozových hradeb" současnosti. Kontroverzní taxikář Zdeněk Ponert a Miloš Cach - oba odštěpení jedinci z iniciativy Holešovská výzva, bojující nyní za Skutečnou demokracii - mimo jiné i hladovkou, byli zatčeni nedaleko Úřadu vlády.

Mnohonásobná přesila. Paralyzér. Tak vypadá protivládní protest
Foto: Radim Panenka
Popisek: Hladovkáři před budovou Úřadu vlády

I kvůli oficiální návštěvě německé kancléřky Angely Merkelové, je v úterý policie ve střehu daleko více, než v jiných dnech. Přesto se jen těžko, alespoň v tuto chvíli, dá pochopit její  velmi ostrý zásah vůči bojovníkům za svobodu, v poslední době hladovkářům a volajícím po Skutečné demokracii v Česku - Zdeňku Ponertovi a Miloši Cachovi.

Video, které v těchto chvílích již koluje po internetu a na Youtube (zhruba od 17. minuty), totiž zachycuje tyto dva muže na střeše auta, z kterého provolávají burcující hesla a z kterého zní píseň Kdož sú boží bojovníci. Vzdorují bezmála dvacet minut policejním výzvám k tomu, aby prostor opustili. Zatímco oni se hájili tím, že automobil tvoří petiční stánek, policie opakovaně vyzývala k tomu, aby prostor, kterým měla zřejmě v nejbližším následujícím čase Merkelová projet, opustili.

Když odmítali, musela nakonec policie v mnohonásobné přesile vůči odpůrcům použít násilí a oba aktéry ze střechy auta sundala. Dokonce se ve videu objevuje náznak toho, že zřejmě za pomoci elektrických obušků. To policie ovšem v tuto chvíli potrvdit ani vyvrátit nedokáže. Jisté je, že oba muži byli odvezeni na policejní stanici. V těchto chvílích je minimálně jeden z nich - Zdeněk Ponert, na svobodě. Na dotaz ParlamentníchListů.cz. co si o celém zásahu myslí, reagovat odmítl. S druhým účastníkem - Milošem Cachem se redakci zatím spojit nepodařilo.

Popelka: Nepřeji jim nic zlého

Jak se ParlamentníListy.cz informovaly u iniciátora a bývalého blízkého spolupracovníka v boji za svobodu Slávka Popelky (Holešovská výzva), celý incident je velmi nepříjemný a může přinést další nepříjemné reakce. "Je mi líto, co se jim stalo, nepřeju jim nic zlého, i když jsme se nerozešli v dobrém. Ale komentovat dál, to, s prominutím, nechci," sdělil Popelka.

Tisková mluvčí policejního prezídia Veronika Hodačová redakci sdělila, že policie přistoupila k zákroku proto, že aktivisté opakovaně odmítli opustit prostor. Na místě se nacházela značka zákazu zastavení v době mezi 9. a 14.30 hodinou.

"Vozidlo bylo nutno poté odtáhnout. Zadržení byli předvedeni na místní oddělení police k podání vysvětlení," uvedla pro ParlamentníListy.cz Hodačová. Kolik policistů a jaké byly skutečně použity prostředky při zásahu, mluvčí nesdělila, s tím, že si informaci musí vyžádat od Ochranné služby PČR, která se tímto incidentem bude zabývat až po odletu Angely Merkelové.

Zbyněk Ziggy Horváth: Do lidí se tu pouští elektrický proud?

Zbyněk Ziggy Horváth, zpěvák, který nazpíval průvodní píseň ke svolávání dmonstrací proti vládě s názvem Infekce doby, je videem, které dokladuje, co se v úterý stalo, znechucený. Na demonstraci pořádané Holešovskou výzvou a později i Skutečnou demokracii - tedy právě Ponertem a Cachem, zpíval Krylovy písně.

"To je tedy síla. Doufám, že to, co se stalo, snad nezůstane bez dopadů a nějakých následků. Pokud se do lidí, kteří otevřeně vyjadřují svůj nesouhlas proti špatnému politickému systému a požadují jeho změnu, pouští elektrický proud, a ti, co se na té prohnilosti systému podílejí, z toho vycházejí beztrestně, tak by nás to nemělo nechat lhostejnými," řekl Ziggy Horváth ParlamentnímListům.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová, Pavel Kozdera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…